Airpang

Direktlänk till inlägg 5 november 2017

En pröva-på-sats...

Av Johnny Ottosson - 5 november 2017 12:00Ett riktigt bra koncept!


  Dessa satser finns på Sportec för 75 kr


En riktigt bra produkt är pröva-på-satser för diaboler som är helt perfekta för den som vill leta fram rätt diabol för sitt vapen. Haendler & Natermann har tagit fasta på saken och har nu provsatser för både kaliber 177 och 22. Jag har fått förmånen att pröva en sats med kaliber 177 och dessa finns med lite olika inriktningar, varav den jag prövade innehåller diaboler som i första hand är tänkta till jaktbruk. Vart och ett av satsens sex provrör innehåller 30-40 st diaboler, beroende på diabolsortens fysiska format.

 

Den här satsen innehåller följande diaboler;

 

Field Target Trophy Green


"Blyfri, lättvikts hög-hastighets kula med exceptionell träffsäkerhet och väldigt platt kulbana för medium avstånd. Ingen kontakt med bly tack vare speciell tenn-legering. Hög kraft och små träffbilder"

 

  En träffbild på 30 mm är inte imponerande - här var blyfritt inget bra val.


Field Target & Trophy eller Field Target Trophy som den numera kallas är en av de riktigt legendariska diabolerna tillsammans med Premiers, Superdomes och dagens JSB Exact. Gamla FTT var en gång i tiden världens bästa diabol och ett givet val för de seriösa fantasterna som gjorde upp i dåtidens tävlingbanor i början av 1990-talet när Field Target började vinna momentum både i USA och England. En modern släkting är den nya blyfria varianten på enbart 5.71 grains. Den låga vikten medför ett måttligt BC för en i annars välformad rundnosdiabol, högst måttliga 0.018


Resultatet är en brutal örfil åt nostalgikerna ungefär som när den gasglade bilfantasten sålde sin Mustang 429 Boss i byte mot en Mustang II under våren 1974 - FTT Green är ljusår ifrån originalet och utfallet var sannerligen inte till fördel för den här nyheten. Ryktet om hur usla blyfria diaboler kan vara understryks av dessa på ett nästan övertydligt sätt. 


Crow Magnum


"Medium vikt, en jaktkula med platt bana för medium avstånd. Maximal kraft och deformation av kulan. Jämn kula med stor hålspets."

 

  Crow Magnum sköt 25 mm och ska man jaga med den här diabolen så gäller korta avstånd..


Gamla klassiska CM finns naturligtvis med och det är en tidlös diabol med en mäktig formgivning - en stor hålspetsdiabol med sin karaktäristiska och jättelika kavitet. Dess kompromisslösa formgivning ger ett måttlig bra BC om blott 0.014 och vikten hamnar i den här kalibern på 8.80 grains. HN anger att den är lämplig för en skottavstånd på maximalt 30 meter och detta är definitivt en god idé, den praktiska precisionen förmår sällan att imponera...


På mina 20 meters skottavstånd så blev det näst sista plats och även om det inte är så glädjande så blev träffbilden ändå inte så usel som jag faktiskt hade befarat innan. Ytterst få vapen som jag har ägt har levererat bra praktisk precision med den här diabolen. Utfallet den här gången får nog snarare tillskrivas vapnet snarare än ammunitionen.


Baracuda Power


"Tung, exceptionellt träffsäker kula för långa avstånd. Speciell kopparplätering (20% hårdare). Firsta klassens aerodynamik för hög kraft och penetration. Låg deformering av kulan."

 

  Baracudas brukar leverera bättre än blott 25 mm, inte rätt diabol för mitt vapen.


Ännu ett legendariskt varumärke i HNs portfölj är Baracudan, en diabol som har varit med under sex decennier och som länge har varit No 1 för kraftfulla luftvapen tänkta till skytte över de längsta avstånden. Fortfarande en tungviktare med 10.65 grains och en utsökt BC på 0.028 men här i ett utförande med kopparplätering. Jag skjuter .22 Baracuda Match som bästa diabol till min BSA Ultra men hos detta vapen så förmår inte den här diabolen inte att imponera.


Sannolikt så är detta en fråga om vapenindividens unika preferenser då jag av erfarenhet vet att Baracuda är riktigt bra diaboler som inte sällan kan överglänsa betydligt modernare produkter. Var inte rädda för att pröva Baracudan, även om jag personligen i första hand hade rekommenderat dem i sitt mer konventionellt utförande. Levererar ofta utsökt precision i BSAs kallhammrade pipor.


Baracuda Hunter Extreme


"Tung, exceptionellt träffsäker jaktkula med djup hollow point för långa avstånd. De bästa aerodynamiska egenskaperna för maximal kraft, hög penetration och kontrollerad deformering av kulan."

 

  Hunter Extremes 12 mm visar att utpräglade jaktdiaboler visst kan ha bra praktisk precision!


Just dessa moderna och kul formgivna jaktdiaboler är Baracuda Hunter Extreme ett strålande exempel över. Jag har tidigare skjutit mycket med den här diabolen i kaliber 25 från min FX Airguns Elite och när den far över fälten med 900 fps så finns det inget inom 50 meter som lever säkert. Anslaget blir alltid exceptionellt brutalt och har i regel samma effekt på målet som en blixt i huvudet.


I kaliber 177 så har naturligtvis dessa diaboler betydligt mer blygsamma prestanda med 9.57 grains och ett BC på 0.018 De har dock en gemensam nämnare med sin storebror - de har en exceptionellt hög praktisk precision för att vara hålspetsdiaboler, de är inte sällan precis lika välskjutande som de bästa av rundnosdiaboler. Ett måste att pröva för den som överväger att använda sitt vapen till jaktbruk och i synnerhet på långa avstånd.


Field Target Trophy


"Medium-vikt, extremt träffsäker tävlingskula med platt kulbana för medium avstånd. Exceptionell aerodynamisk design för högsta kraft och penetration. Kulan har de minsta träffbilderna."

 

  Med 12 mm så visar FTT att den fortfarande är en diabol att räkna med.


En gång i tiden så var Field Target Trohpy glödheta och de tog då över tronen från Superdomes som innediabolen på platsen högst upp på stegen som till himmelen bär. Ville man leverera bra resultat på den tiden innan Premiers anlände till marknaden så var det Superdomes eller klassiska FTT som gällde. Idag, mer än två decennier senare, så är FTT precis lika bra, även om konkurrensen har skärpts. Liksom alltid så väger de 8.64 grains och riktigt bra BC på 0.021 Precisionen är naturligtvis lika bra som på 1900-talet och bli inte förvånad om just dessa diaboler blir bäst i just ditt vapen.


Field Target Trophy har varit med länge och det finns alltså en tydlig anledning till detta.


Silver Point


"Tung, träffsäker jaktkula för medium avstånd. Hög kraft och penetration med maximal "chock-effekt". Jämn kula med spår för blod."

 

  Bara de mest insatta vet vad Silver Point kan leverera, här fick jag 11 mm!


Många avfärdar Silver Point som en kul formgiven diabol som väldigt få får för sig att pröva i verkligheten och spetsnosdiaboler har dessutom ofta ett rykte efter sig att inte vara speciellt välskjutande. Ända sedan 1980-talet så har Silver Point dock varit synnerligen populär för skadedjursjakt i USA och anledningen är naturligtvis ingen slump - dessa udda diaboler skjuter inte sällan betydligt bättre än vad de flesta tror, vilket även mitt vapen tydligt understryker. Det här är en riktigt tung diabol på 11.57 grains men med en medioker BC på grund av sin formgivning som ger blygsamma 0.016 i BC.


Den höga vikten och dess trubbiga front gör att dessa diaboler träffar sitt mål på ungefär samma som en kastad tegelsten. Ska man jaga på dryga avstånd med den här lilla kalibern så är klassiska Silver Point ett riktigt bra val. Den må inte se lika ball ut som moderna jaktdiaboler men låt inte skenet bedra - this is business!


JSB Exact RS


  JSB RS är ännu ohotad som primärval till min 1701 vilket dagens 8 mm fastslår!


Naturligtvis så kräver JSB RS ingen närmare presentation men jag körde ändå en tavla av den här diabolen för att ha som referens mot de andra då dessa tavlor ju är skjutna på uppmätta 20 meter istället för bara 15 meter, som jag ursprungligen hade tänkt mig. Här finns inget tvivel ännu - accuracy is everything!


Sammanfattningsvis


Det är alltid nyttigt att pröva olika diaboler eftersom man ibland hittar en diabol som går bra och då letar man inte heller vidare, varför man sådeles inte heller hittar den de facto perfekta diabolen. Ett skäl till att många inte ständigt letar vidare är att det blir dyrt och omständigt att köpa hela askar där det kanske bara krävs något tiotal skott innan man inser att den aktuella sorten inte alls fungerar i ens eget vapen. 


Här är provsatser helt perfekta!


Vad gäller HN så är detta tyvärr ett riktigt bra fabrikat av diaboler som lite orättvist har hamnat i bakgrunden till de trendigare och nästan allenarådande produkterna från JSB. Standardtipsen för någon som söker diaboler till sitt vapen är att "kolla bland JSBs sortiment" och det är naturligtvis i sak ett vederhäftigt råd men samtidigt så missar man också möjligheten att kanske hitta något ännu bättre när man inte lyfter blicken mot horisonten. 


  HNs nya hemsida visar tydligt på hur man betraktar luftvapen - en sport för vuxna entusiaster!


Vem hade exempelvis kunnat gissa att HN Silver Point hade kunnat leverera ett så bra resultat i mitt vapen, inte jag i alla fall. Att pröva nya diaboler är nyttigt och utvecklande men tyvärr så tenderar man lätt att fastna i gamla hjulspår och inte tänka i vidare kretsar.


Haendler & Natermann har ett enormt sortiment av diaboler och där borde man hitta något som passar alla då man dessutom nyligen har reviderat sin lineup med flera olika nyheter, inte minst ett flertal provpaket med olika teman. Samtliga dessa diaboler lagerförs nu av välkända Sportec och de kan beställas igenom deras likaledes nya och omstrukturerade webshop.


Länkar:


https://www.hn-sport.de/en


https://www.sportec.se/ 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Hasse

30 november 2017 20:59

Måtte denna groteska bössa och liknande kreationer bli kvar i amerikat. Får folk se entusiaster sno runt med dylika i skog och mark lär dom inte bli glada och i förlängningen, ja...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se