Airpang

Direktlänk till inlägg 18 september 2017

Den gångna helgen..

Av Johnny Ottosson - Måndag 18 sept 14:00


Onsala-tävlingen i Vårgårda!


  Inskjutning pågår!


Under den gångna helgen så ägde Onsalas hösttävling rum utlokaliserad i Vårgårda på "Gubbes" marker. Några av oss hade ju redan varit där under våren men den här gången så hade man byggt upp komplett nationell tävlingsbana i närområdet - en enastående prestation, bara det. Området där tävlingsbanan var förlagt ligger minst sagt avsides men i gengäld väldigt naturskönt, här var stationerna utspridda mellan (mestadels) skogsmark men även över fält och till och med tvärs över en liten sjö.


  Den lilla sjön var en trevlig station.


Förutom en utsökt trevlig, men väldigt utmanande, bana så var vädret så bra som man någonsin hade kunnat önska sig så här sent på säsongen - nästan helt vindstilla, lagom varmt och även lite sol då och då. Märkligt nog så var uppslutningen ändå ganska tunn, vilket var lite förbluffande med tanke på omständigheterna.


  En rejäl inskjutningsbana fanns naturligtvis - allt tydligt avspärrat.


Den enda grupp som var överrepresenterad, i relation till övriga tävlingar som vi har varit på under året, var yngre juniorer, vilka var väldigt talrika - äldre junior (13 år eller äldre) hade dock bara en enda deltagare. Detta är ju lite märkligt, själv så hade jag gissat att äldre juniorer borde vara fler än yngre juniorer. En anledning till detta kan ju vara att syskon till en entusiast följer med av "bara farten".


  Familjens deltagare i spänd koncentration.


Stationerna var över lag väldigt långa och poängen blev därför relativt blygsamma trots goda förhållanden i övrigt. De bästa skyttarna landade på strax under 25 poäng (av 30 möjliga) i en tät klunga, vilket föranledde ett par särskjutningar på slutet. Bakom toppskyttarna så var 10-20 poäng ganska så normalt, förutom då junior- och debutantklasserna som ju "räknar dubbelt" på poängen (1P plåtträff, 2P fällning).


  En del stationer hade en spännande placering på målen...


Min egen tävlande konstaterade även han att det var fler långa banor än vad han någonsin hade sett och blev till en början en smula modfälld, inte minst då han kunde notera att det övriga sällskapet i hans grupp (Tomaz, 16J och Ulf, 45J) "fällde ju allt". Efter att ha blivit informerad om att båda dessa skyttar är väldigt duktiga samt att hans eget vapen - som ju defacto egentligen är en luftpistol på  bara 8J - inte ens har hälften av den lägsta anslagsenergin i övrigt så knatade han på och kunde slutligen till sist leverera ett riktigt bra resultat, inte minst uppmuntrad av sina två medtävlanden.


  En luftpistol från Crosman kan räcka ganska långt...


Något som var nytt (för oss) i sammanhanget var att man körde två tävlingsstarter, vilket ju var en helt utmärkt idé som jag hörde flera deltagare lovprisa. Bra tänkt, där! En annan rolig sak var att man hade lyckats utverka en mycket välmatad och påkostad goodiebag för våra minsta juniorer, sponsrat av ett känt brittiskt luftvapenfabrikat. Mycket trevligt och uppskattat!


     Särskjutning är alltid spännande!


Sammanfattningsvis så var det på sedvanligt sätt en mycket välarrangerad tävling, som det brukar vara när Onsala arrangerar - man märker tydligt att detta är en klubb som har en väl inrepeterad rutin på tävlingsanordnande. Hatten av går naturligtvis till "Gubbe" (med dito hustru) som har lagt ner en avsevärd tid på att arrangera eventet och som dessutom upplät sin egen mark till ändamålet.


Vi som deltar kan bara ödmjukt tacka för detta goda initiativ.


     En helt egen parkeringsplats är man sällan bortskämd med..


En extra känsla av röda mattan blev undertecknad belönad med efter allt gnäll över vattensjuka parkeringar under vårens tävling på samma plats, en helt egen reserverad parkeringsplats. Att sedan vissa värmlänningar inte kan läsa är ju en helt annan sak som man knappast kan skylla värden för...

      Hösten är en vacker tid för tävlingar, om vädret bara är bra...

 
ANNONS
 
Ingen bild

Hasse

Tisdag 19 sept 13:07

Det var mig ett redigt kikarsikte än av farbröderna har!
Det där med målskytte uppe i träna ser skojigt ut men hur täcker/fångar man upp de kulor som visslar utanför målet?
Det ser trivsamt ut, gäller väl bara till att vara rätt klädd när det blir så lite av att röra på sig.

 
Ingen bild

kj

Tisdag 19 sept 14:46

killen med det stora siktet,har han storlek 50 i skostorlek?,eller är det specialskor för skytte?,inte bara kikarsiktet som ser stort ut,ha ha.

 
Ingen bild

Leopold

Tisdag 19 sept 19:54

Tack för ett bra reportage Johnny, du fångade mycket av den fina miljön och den kluriga banläggningen också!

Det var extra kul att se nya debutanter och många ungdomar som kom och tävlade med utmärkta resultat inte minst grabben din, grattis till honom!

Helt sant att det var många långa mål på banan men det drabbade mest de som måste fälla för att få poäng så jag tror det var ett mycket medvetet val.

Tror de flesta hittade sina utmaningar på denna välplanerade bana och alla verkade mycket nöjda och glada över det fina arrangemanget i härlig natur!

 
Ingen bild

gubbe

Tisdag 19 sept 20:41

"har han storlek 50 i skostorlek?"
Jaha, är det därför hans fru alltid går runt med ett leende på läpparna?

 
Ingen bild

Leopold

Tisdag 19 sept 22:24

Angående kommentaren "...bara till att vara rätt klädd när det blir så lite av att röra på sig" så verkar det inte som att du varit med på några FT-tävlingar. Kan upplysa om att det blir en hel del av fysisk aktivitet, kånka runt på tunga tävlingsriggar åtskilliga kilometer och typiskt i skogsterräng.

Men detta vet man ju knappast någonting om, när man väljer att sitta och kommentera hemma i favoritfåtöljen i stället för att faktiskt delta vid de tillfällen till FT-skytte som arrangeras.

Johnny Ottosson

Torsdag 21 sept 19:21


Nja..

Idag så är det ingen som drar sig för att använda ett tungt vapen på grund av promenadsträckan - det finns till och med dem som bär runt vapnen i koffert (!) den lilla slingan som utgör banan.

Nä, fram för en station per kilometer och obanad skogsterräng med uppförsbackar, snår, stängsel och bäckar att forcera, precis som i skogen.

 
Ingen bild

Hasse

Tisdag 19 sept 23:56

Jo men det är varmt och gott här i favoritfåtöljen ska du veta, hur sjuttsien kunde du veta det...nämen skämt åsido, varför så förtörnad över en enkel undran från en som mycket riktigt aldrig deltagit?
Det låter väl alldeles utmärkt det där traskandet i skogsmark, annat än golf och gräsmattor.

 
Ingen bild

Leopold

Onsdag 20 sept 00:13

Inga problem alls Hasse. Jag vill gärna svara på frågor du undrar över, bara mata på. Själv tycker jag FT är skitkul och vill gärna inspirera fler att prova på!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Söndag 10 dec 18:00


    En annan syssla..     Tidskrifter om elcyklar är populärt på kontinenten där fordonstypen är mer utbredd än i Sverige..   En del besökare till Airpang har noterat och kommenterat över det faktum att nya inlägg inte längre dyker u...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 dec 06:00

    Umarex Gauntlet!     Ett fysiskt stort men billigt vapen med prisvärda prestanda.   Nu har äntligen en av de hetaste nyheterna på marknaden ramlat ut till fantaster i USA och detta med mycket stor uppskattning. Modellen ifråga är ännu...

Av Johnny Ottosson - Söndag 3 dec 14:00

    FX Airguns Crown!   Äntligen så är det dags för AEACs efterlängtade review! ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 30 nov 18:00


Modularitetens mästare!     Crosman Armada har blivit en populär storsäljare på sin inhemska marknad.   Inom skjutvapen i allmänhet så besitter det så kallade AR-systemet en särställning, något som också sakta men säkert även börjar infl...

Av Johnny Ottosson - Söndag 5 nov 12:00


Ett riktigt bra koncept!     Dessa satser finns på Sportec för 75 kr   En riktigt bra produkt är pröva-på-satser för diaboler som är helt perfekta för den som vill leta fram rätt diabol för sitt vapen. Haendler & Natermann har tagit fasta ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

860 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se