Airpang

Direktlänk till inlägg 3 juli 2017

Det bortglömda mästerverket...

Av Johnny Ottosson - 3 juli 2017 18:00-"A technical tour de force!"


  Ett magnifikt vapen som egentligen borde förtjäna en bättre försäljning..


Tekniskt sett så är det få vapen som kan mäta sig mot den fullständigt unika serien självförsörjande PCP från FX Airguns - det konventionella geväret Independence och dess bullpupsvariant Indy. Det märkligaste med denna udda och tekniskt magnifika vapenserie är dess måttliga intresse bland oss entusiaster, i alla fall här i Sverige.


Detta är precis lika märkligt som trist.


Jag har skjutit en hel del med Independence och även en del med Indy och detta är två betydligt mer mångsidiga och trevliga vapen än vad många tror, faktum är att en del entusiaster inte ens vet att modellserien existerar!


Som de flesta läsare av Airpang säkert vet så är dessa båda vapen i grund och botten PCP men till skillnad från mer konventionella sådana så kan de matas med tryckluft på två olika sätt, endera via den inbyggda pumparmen eller via en microslang ifrån en buddybottle eller en dykarflaska. Skytten får alltså dels ett vapen som är helt oberoende av en dykarflaska eller en extern handpump samtidigt som man kan ansluta den till en lufttank för att kunna skjuta långa serier non-stop utan att behöva handpumpa. 


Egentligen - så är detta helt genialiskt!


Prismässigt sett så ligger en Indy idag på ca 10.500 kr eller ungefär 2000 kr upp på en Royal eller en tusenlapp upp på en Wildcat, priset på Indyn är egentligen rakt av jämförtbart med Bobcat Mk II. Vill man sedan ha en buddybottle till så handlar det om ytterligare 2000 kr, men detta är ju, som sagt, inte nödvändigt. På en Royale eller en Wildcat så måste man ju alltid tänka till en fyllstation med dykarflaska eller handpump vilket ger +2000-4000 kr.


Sett i det skenet så är Indyn en riktigt prisvärd modell.


Under nästan hela 1980- och 1990-talet så återkom det ständigt olika artiklar i brittisk luftvapenpress runt drömmen att framställa och saluföra en SSP som klarade 12 fpe på ett enda (hanterligt) pumptag. Inte minst den gode JB experimenterade mycket med detta och fick till slut fram sin Titan Mohawk under våren 1990.


  Titan Developments Ltd - The Mohawk!

 

Historiskt sett så var Mohawk en intressant modell på många sätt. JB arbetade dessa år åt Titan Developments Ltd och skapade där ett tidigt PCP som han kallade Manitou, livskraften i många varianter av de nordamerikanska urinvånarnas religion. Med Manitou som bas så utvecklade han sedan Mohawk med hjälp av en pumptillsats från Indien. Blocket, hammarsystemet och avtryckarsystemet kom från Manitou för att hålla ner kostnaderna, pipan kom från Lothar-Walther och man tillverkade även en MSP-variant, främst avsedd för export. Svagheten var just den indiske underleverantörens tolkning av konceptet tillverkningsprecision och när en brittisk firma ondgör sig över detta så kan ni ju själva tänka er nivån...

 

För Titan gick det som bekant illa och när de gick omkull så stod den indiske leverantören där med en mängd pumptillsatser. Lösningen blev att sälja in dessa till Daystate som byggde in dem i ett vapen som man presenterade under namnet Sportsman Mk II. Detta gevär klarade 12 fpe med bara två pumptag men den hade precis samma problem som orignalet Mohawk - de var groteskt tunga att anspänna.

 

Oberoende tester ifrån den tiden då det begav sig visade att även om första pumptaget gick hanterligt (ca 30 lbs, jämförbart med en ostrypt HW80) men det andra pumptaget krävde runt 60 lbs (jämförbart med en HW90). Detta gjorde att många bara tog ett pumptag men då blev ju utgångsenergin mycket måttlig - bara 6-7 fpe.

 

Försäljningen blev därför usel och modellen försvann fort från Daystates lineup.

 


En Indy är något helt annat än forna tiders SSP!

 

Alla dessa problem och svårigheter löste slutligen FX Airguns med sin Independence, dess enda egentliga tillkortakommanden var formatet, det var en lång bössa som krävde motsvarande rätt långa armar för att kunna pumpas på ett bekvämt sätt - ett bekymmer som försvann hos bullpupsversionen Indy.

 

Prisvärd och i en teknisk särställning så borde helt enkelt Indy vara en mer uppskattad modell i sortimentet, ändå är det två vapen som det talas mycket tyst om, märkligt...

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Anders

7 juli 2017 11:51

Svenska Jägarförbundets jurist avrådde mig från att söka vapenlicens på FXindy Bullpup. Varför? Jo för att vapnet med sin friställda kolv liknade ett militärt vapen. "Vi

kan inte ha jägare som springer omkring och skrämmer folk med militärliknande vapen". Så om FX-designers kunde göra indykolven mer likt Wildcat så skulle det bli lättare

att få licens.

Jag har frågat Tobbe på Hurricane om han kunde ta upp detta med bättre kolv på Indyn med FX-ledningen men det har inte hänt något än och det är två år sen nu.

Jag har ägt en Independence men den var för lång och otymplig. En från ett internetforum kommenterade Independencen som "en lång jävla åra. Man kan ju ha den som paddel

till kanoten". Jag instämmer. Pumpen fungerade dock finfint. Synd att FX inte vill göra om båda vapnen till lättare versioner. Träkolv skulle nog sälja bättre.

Mvh

Ps. Mitt malwareskydd signalerar malware på alla länkningar du har på din webb så fort jag går in på din hemsida. Det ploppar upp varningar hela tiden. Kolla din säkerhet.

(Kanske dags att modernisera din hemsida? :)

Johnny Ottosson

8 juli 2017 12:39


Jag har hört om problemen med licens på friliggande pistolgrepp tidigare och det har även drabbat Impact.

Förmodligen så säljer Indyn så trögt i Sverige att det inte är värt att utveckla en ny stock till den och på andra marknader så är det en icke-fråga.

Jag märker inte Malware, virus och liknande eftersom jag själv kör Chromebook och därmed är "immun" mot dem.

 
Ingen bild

kj

8 juli 2017 08:36

knepigt snack av ovanstående,springer du omkrig med luftgevär överallt i staden tex?,jurist på jägarförbundet sa?,har du ingen egen uppfattning vad som gäller?.

 
Ingen bild

Anders

8 juli 2017 10:31

Knepigt snack? Begriper du inte vad jag skrivit så håll tyst. Jag skrev jägare. Om du vet vad en jägare är så springer dom inte omkring i städerna. Jagar gör man på jaktmark. D.v.s på öppna fält och i skogen.

Jag har en tid kollat olika forum och bloggar om luftvapen. Det finns en hel del "besserwissers" där ute som uttalar sig tvärsäkert om ditten o datten avs luftvapen. Den ena mer korkad än den andra. (ingen nämnd ingen glömd). De brukar även klanka på denna blogg som i mitt tycke är en mycket bra blogg. Här får man en bra infomix av luftvapnens historia och det nyaste nya om utvecklingen av luftvapentekniken.

Läs innantill och försök förstå vad som sägs. Eller hör du också till dessa korkade besserwissers?

 
Ingen bild

kj

8 juli 2017 15:42

ha ha,jägar väl älg denna typen med luftgevär,skrattretande.

 
Ingen bild

Archon

11 juli 2017 18:14

Jag skulle gärna införskaffat en FX Indy bullpup om det inte vore för Sveriges korkade 10 joules gräns. Vill ha den bössan med full power, annars får det vara.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se