Airpang

Direktlänk till inlägg 11 juni 2017

En underskattad doldis..

Av Johnny Ottosson - 11 juni 2017 18:00


 

Bössan mitt-emellan.

 

   Med ett pris på €216 så blir det mycket vapen för pengarna!


En av de mest underskattade fabrikaten på marknaden är utan tvekan Slavia. För ungefär 15 år sedan så var fabrikatet i ropet på den amerikanska marknaden då man sålde ut ett gäng Slavia 630 för blott $89 och i Sverige så sålde HDF-bolagen i Halmstad dem för 795 kr ink moms i samband med att CZ gjorde en exportoffensiv.


Den främsta konkurrenten då var HWs magnifika 30S som vid denna tid betingade $249 respektive 1695 kr. I det perspektivet så blev 620 känd som "poor mans R7", alltså som ett prisvärt budgetalternativ till HW30S. Modellen blev faktiskt så populär att Maccari himself tillverkade ett tuningkit till modellen och den blev högt älskad av sina ägare. Dock så fanns det många som önskade samma modell men med lite mera effekt, en 620 ger ju 600 fps (ca 180 mps) med normaltunga diaboler i kaliber 177.


Ett par år senare så kom 634 (en mer påkostad variant av 631)  som är en 630/631 men ett halvnummer större. Tyvärr så blev modellen inte tillräckligt kraftfull för att ge fulla 12 fpe samtidigt som den blev lite för stark för att exempelvis som omodifierad klara den svenska gränsen på 10J E4. Den blev alltså lite mitt-emellan.


  Aktivt piplås, justerbara pipkäftar, sikte helt i metall..


En 634 är precis som 630/631 en lång, smal och lätt bössa med 108 cm längd och 2800 gram tjänstevikt, att jämföra med 630 som mäter in på 116 cm och samma vikt! De yttre skillnaderna ligger främst i att 634 har en kortare 45 cm pipa där 630s pipa mäter imponerande 53 cm liksom att 634 har en helt vanlig kilbas - där 630 har en udda storlek som gör det är svårt att hitta bra fästen till kikarsiktet.


Vill man fördjupa sig lite mera i just 630 så har jag ett gammalt inlägg här om modellen:


http://airpang.bloggplatsen.se/2016/03/15/11282673-udda-och-grymt-prisvard/


Den större 634 ligger naturligtvis i en helt annan klass, effektmässigt sett, med en konstruktiv maxeffekt runt 10.00-10.50 fpe (14-15 joule), den högre effekten hos tyngre diaboler eller kaliber 22 och den lägre effekten för kaliber 177 eller lätta laddningar. I England så har en del ägare rynkat på näsan åt detta, vilket är trist då vapnet i övrigt har en enastående god skjutbarhet för sin måttliga prislapp.


En del skibenter på utländska forum menar på att dessa CZ-pipor som används till fjäderbössorna under Slavias varumärke håller samma kvalité som de pipor vilka CZ själva utrustar sin 200-serie med och som man även sålde till Air Arms för användning till Ev-serien på den tiden som det begav sig. Om dessa påståenden är sanningsenliga eller inte vet jag inte däremot så sköt min egen 630 exceptionellt bra och utan tvekan på minst samma höga nivå som Weihrauch. Piporna är därför något som en Slaviaspekulant inte behöver oroa sig över. Som en extra bonus så har dessa pipor dessutom försetts med ett aktivt piplås (precis som gamla Omegan och dagens Walther LGV & HW35) samt pipkäftar som är juster- och låsbara. 

  Slavia 634 är ett enkelt konstruerat gevär helt av trä och metall, notera avtryckarsystemet.


Det som är modellens svaga sida är ett ovanligt primitivt avtryckarsystem med rötterna i 1950-talet. Hopplöst omodernt? Ja, man kan lätt tro det men Slavias avtryckarsystem förmår att överraska positivt. Avtrycket är enstegs och består i princip bara av två komponenter, avtryckaren och upphaket, här finns inget avancerat länkage och alla typer av justermån lyser med sin frånvaro.


Precis som med 630 så kan man emellertid med ett enkelt handahavande lätt förbättra upplevelsen av avtryckarsystemet på ett lite udda sätt. Då vapnet har automatsäkring som klickar i när vapnet är anspänt så trycker man in avtryckaren så långt det går (med säkringen på), därefter håller man stilla avtryckarfingret och trycker in säkringen (avsäkrar). I detta läge så är avtryckaren på lätt och förutsägbar i det lätta tryck som krävs för att lossa skottet, jämfört med att avsäkra först och sedan hitta avtryckarpunkten någonstans längs avtryckarens rörelsemån.


Skottcykeln är i övrigt snabb och förbluffande twangfri redan direkt från fabrik. De flesta exemplar mår dock bäst av en genomgång och en lubetune innan de helt kommer till sin rätt. Har man sedan möjlighet att svarva bra guider till slagfjädern så är naturligtvis ännu mera vunnet. Anspänningskraften är ca 25 lbs (runt 12 kg) vilket gör att bössan är något tyngre än HW30S (18 lbs, ca 9 kg) men lätt och mjukt för ett vapen på närmare 15 joule. 


 Slavia 634 är ett traditionellt och mycket prisvärt klassiskt fjäderluftgevär.


För vårt svenska vidkommande så kan man med fördel experimentera lite med effektuttaget. Vi kan ju vanligtvis inte köra det ostrypt då den här blir licenspliktig och få torde lägga en licens på just en Slavia 634. En bra lösning kan då vara att utnyttja det för 10 joule lite grövre vapnet för att få en riktigt fin skjutbarhet. Att försöka gå upp ett par joule med 630 för att landa på precis vår effektgräns stressar vapnet en smula, att gå den andra vägen med 634 blir i det perspektivet en bättre lösning. Som en extra bonus så får man då det aktiva piplåset samt en vettig kilbas.


De öppna riktmedlen är givetvis helt i metall och fullt funktionella, för de som fortfarande charmas av dessa. Jag tror att den här typen av sikten är helt rätt på detta vapen. De som gillar Slavias traditionella framtroning är förmodligen också samma typ av människor som kan tänkas använda öppna riktmedel och som då även vill ha traditionella sådana.


Stocken är av bok och stockningen blir lite av en kompromiss mellan låg höjd för öppna riktmedel och den lite högre kolvkammen som mest kommer till sin rätt för optik. Om man nu vill använda kikarsikten så är förmodligen ett lågt montage att föredra under alla omständigheter. Pistolgreppet är överraskande vertikalt och djupet i förstocken framför varbygeln anspelar också till forna tiders tävlingsvapen, liksom dess razoredge framkant - en designdetalj som var högsta mode i skarven mellan 70- och 80-tal (jmfr FWB Sport & HW80).


Avslutningsvis, är man på jakt efter ett traditionellt fjäderluftgevär och tycker att HW50S känns lite för modern med TruGlo och laseretsad logo på stocken så kan mycket väl en Slavia 634 vara ett intressant alternativ. Mycket vapen för pengarna är det oavsett vilket..

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se