Airpang

Direktlänk till inlägg 7 juni 2017

Vad kostar kalaset?

Av Johnny Ottosson - 7 juni 2017 20:00Field Target till lågpris?


  Traditionell känsla men med ett ypperligt skydd mot väder och vind - laminat med cerakote!


Field Target har ju under de senaste åren utvecklats till en veritabel materialsport och det är inte så vanligt att en utrustning till sporten kostar 30-50.000 kronor, en ansenlig summa pengar med andra ord. Men, finns det då inget billigare väg för den som vill tävla och kunna placera sig bra utan att spendera en summa motsvarande en bra begagnad bil? Jodå, en av de roligaste och mest klassiska klasserna har en betydligt bättre prisbild - Fjäderluftgevären!


Vill man komma in i sporten så är den naturligt vägen in via den nationella klassen 10J. Detta är en rolig och utmanande klass som utgör en perfekt början till Field Target. Vill man sedan gå upp till den internationella klassen 16J så kan man oftast uppgradera ett vapen på 10J till den här nivån på ett enkelt och prisvärt sätt.


Dagens förslag till startkit för den intresserade entusiasten kommer att vara begränsat till 10.000 kr med sikte på just 10J med utvecklingsmöjlighet till 16J och förslaget kommer att ligga på en fabriksny utrustning som kan köpas av alla och envar online. I klassen 10J så är annars gamla 10M matchgevär otroligt populära eftersom de i regel är semirekylfria och därmed har en teknisk överlägsenhet jämfört med äkta fjädervapen. Problemet med dem, förutom att de bara kan hittas begagnade, är att de blir svåra att få upp över just 10J och därmed inte fungerar så bra i klassen för 16J.


Jag kommer att fördela budeten med 4000 kr för vapnet, 5000 kr för kikarsikte och 1000 kr för "övrigt";

  Weihrauch HW77 skapades för Field Target och är still going strong!


Med ett pris på €380 (SEK 3580:-) så är Weihrauch HW77 ett vapen som är svårt att slå när det handlar om prisvärhet. Detta gevär har nu funnits på marknaden under nästan 35 år och vunnit oräknerliga mängder med tävlingar i just Field Target, en tävlingsform till vilken vapnet ursprungligen skapades. Avtryckarsystemet är så bra som det kan bli på ett fjädervapen - HWs berömda Rekord. Ett suveränt enhetsavtryck vars enda nackdel möjligtvis är att fjädrarna inuti det måste skiftas då o då hos de skyttar som lägger kopiösa mängder skott med geväret. 


Att anspänna vapnet kräver runt 30 lbs vilket är hanterbart för de flesta vuxna, även vid frekvent skytte. Piporna hos Weihrauch är dokumenterat bra, även om individuella nyansiella skillnader faktiskt existerar och den tekniska egenprecisionen brukar kunna förmå att imponera även på de mest kräsna skyttar. Ett riktigt bra vapen för måttliga pengar!


Mitt val hade varit den legendariska sjuttiosjuan med laminatstock eftersom man då får tyngden och känslan hos ett trästocksvapen men ändå en bättre vädertålighet än den traditionella bokstocken. Visst finns även plaststock som ett ännu tåligare alternativ men vem vill egentligen ha en sådan?


Falcon T50 är ett prisvärt sikte till Field Target för €580 (SEK 5460:-).


När det gäller kikarsikte för just Field Target så är Falcons numera klassiska T50 ett mycket populärt sikte och ett solitt val för den tävlingssugne fantasten. Lanserad som en utveckling av föregångaren T40 så presenterades T50 till 2011 som ett färdigt kikarsiktesval till rimliga pengar. Siktet kommer nämligen komplett med stort (125 mm) sidohjul, två motljusskydd, flipps för okular och objektiv samt en alternativ justeringsratt för siktets vertikala inställning. Detta då bortsett ifrån de "obligatoriska" tillbehören som verktyg och rengöringstrasa.


Precis som alla andra renodlade kikarsikten till Field Target så är detta en imponerande stor pjäs, längden uppgår till nära 45 cm (utan motljusskydd) och vågen tippar över till nästan ett kilo jämnt! Precis som många andra sikten av den här typen så har man en 30 mm monotub i aluminium som stomme till optiken. Ett solitt bygge!


Justermånen är generöst tilltagen med 30 MOA, vilket innebär utrymme till mängder av klickande upp och ner när man betänker att justeringen är 1/8 MOA/klick. På det hela taget så är detta ett så prisvärt sikte som man överhuvudtaget kan hitta om man är på jakt efter ett specifikt sikte till just Field Target.


Efter att ha spenderat 9040 kr så har vi nu en knapp tusenlapp kvar. En stor del av detta kommer att spenderas på kikarsiktesfäste och en spiritlever. Ett set Sportsmatch HT036C betingar £25 (SEK 265:-) där man får betala $10 (SEK 83:-) för en Vector ACD. Resterande 612 kr hade jag spenderat på ett bra tuningkit, varför inte ett från Tinbum som erbjuder kits för runt femhundringen?

 
ANNONS
 
Ingen bild

gubbe

7 juni 2017 21:56

Ett bra inlägg Johnny som jag tolkar att du förstått vad skoj FT kan vara, även nuförtiden.:) Absolut en vinnarbössa i fjäderklassen du föreslagit.
Hoppas grabben "drar" med dig på fler tävlingar.

Johnny Ottosson

11 juni 2017 19:47


Jag har i sak inget emot FT även om det inte är min favoritvariant av fallmålsskytte. Det som gör att jag inte tävlar längre är byråkratin runt dagens deltagande. Erik får köra så länge han tycker det är kul.

 
Ingen bild

Air

8 juni 2017 08:51

Ett av dina bättre inlägg.Fjäderluftgevären ligger mig varmt om
hjärtat trots skytte med tryckluft med.Underhållsfria i stort
sett sen är de inte livlösa heller.Man kan varva med båda typerna.

 
Ingen bild

Henno3

8 juni 2017 12:12

Japp, detta tror jag på! Här går också att kapa en stor del av kostnaden ytterligare. Själv köpte jag en äldre HW77 med härlig mörk stock. Satte in just ett Tinbumkit, som starkt kan rekommenderas. Köpte ett beg Hawke 8-32 och ett nytt Sportsmatchfäste. Detta blev en fantastisk bössa med liv i. Skjutmässigt i förhållande till 300s så ligger den dock i lä, men den har en större själ. Älskar dessa äldre bössor med stor skjutbarhet. Har länge suktat efter en äldre TX200 och nu har jag en mk1 på väg hem! Också den en fin utmanare i fjäderklassen. Tävlar inte nu (pga mycket tid går till ungar och annat), men fjäder 10j lockar väldigt mycket, och det är där som jag förhoppningsvis kommer hamna framöver.

 
Ingen bild

Batistuta

8 juni 2017 13:01

Håller med dig om att det blir en mycket bra kombo av dina förslag. Enda som skiljer från min set up är att jag valde 97:an istället.

 
Ingen bild

Lasse

9 juni 2017 10:05

Vad har hänt???

Ett positivt inlägg om FT :)

Ett bra också. Tack.

 
Ingen bild

.

11 juni 2017 17:09

Vad har hänt,har det blivit en materialsport ? För inte så särskilt många år sedan så kunde en seriös skytt placera sig topp 3 med en bössa och sikte för 2500;.

 
Ingen bild

Sigge

12 juni 2017 15:12

Bakgårdsskyttarna som förut var i majoritet på tävlingarna stannar nu hemma. Dom där tävlingarna verkar ha urartat till en jävla mannekänguppvisning i läder.

 
Ingen bild

pipböjaren

14 juni 2017 15:06

Falcon T50 funkar skit bra till mina behov men man ser dem inat skyttar kör med dom så ofte. Synd att ft i sverige blev en materialsport vi kan hoppas på att alla som var så interesserade kommer tillbaks till tävlingarna men där är väl inte så stor risk när skyttekorridoren för luftskytte blivit så smal och endast för dem som är väldigt intresserade. De som är lagom intresserade vände allt ihopa ryggen.

 
Ingen bild

Tor

5 juli 2017 22:42

Pratade med en jobbarkompis som skjutit en luftgevärstävling i Laxå. Han berättade att den här bloggen fanns och att skribenten var kunnig. Jag tänkte åka och titta i Laxå när de skjuter en tävling men jag hittar ingen information över huvud taget om tävlingsverksamhet i Laxå. Vet du något om tävlingar i Laxå ?

Johnny Ottosson

6 juli 2017 11:29


Klubben i Laxå har lagt ner fallmålsskyttet när man gick över till formell Field Target. De flesta entusiaster där gillade inte omställningen och tävlar därför inte längre. Ett fåtal gick över till en nyskapad ren Field Target klubb i Forshaga. De har nog en 3-4 aktiva skyttar nu.

 
Ingen bild

Tor

8 juli 2017 12:56

Ingen ide att leta vidare då,tack för upplysningen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se