Airpang

Direktlänk till inlägg 6 juni 2017

En Profile!

Av Johnny Ottosson - 6 juni 2017 09:30


 

Theoben Fenman Profile!


      Ett utseende som inget annat vapen på sin tid..


En av de mest personliga, eller spektakulära om man så vill, fjädervapnen under det sena 1990-talet var onekligen den mycket udda Fenman Profile från Theoben. Jag var själv spekulant på ett begagnat exemplar i absolut nyskick på den tiden men det hela föll ut på så sätt att jag köpte min BSA Ultra istället. På den tiden så var jag ute efter ett kompakt karbingevär och dessa var mycket heta runt millennieskiftet, det var en ganska stark trend som faktiskt inte var helt olik dagens sug efter bullpups.


Den första Fenman var emellertid redan då ganska gammal i sortimentet eftersom den första versionen tillverkades redan under sensommaren 1993. Tanken var då att få ut en karbinvariant av storsäljande Scirocco men mottagandet blev ganska stillsamt, trots att det i grund och botten var ett mycket trevligt vapen. Under februari 1994 så gjorde man ett nytt ryck med en Mk II-version som fick ett nytt avtryckarsystem istället för den ursprungliga varianten som hade rötterna i Omega-avtrycket från Webley & Scott. Åter igen så hände det inte speciellt mycket, visst sålde modellen men det var definitivt ingen kioskvältare.


  Den ursprungliga Fenman hade en stock av valnöt med udda design på pistolgreppet.   


Ytterligare ett par år förflöt och Theoben började då saluföra stockar som tillverkades av Hyedua istället för valnöt. Hyedua är egentligen ett trädslag ifrån Västafrika som tillhör ärtväxterna och vars främsta företräde är sin styrka. Den goda hållfastheten kommer dock till ett pris, i form av hög densitet och därmed också en hög egenvikt. Tanken var att tillverka skelettstockar av trädslaget samt att använda det starka materialet till de vapen där valnöten hade visat sig vara för klen, först och främst då till Eliminatorn.


De första vapnet som fick skelettstock var flaggskeppet Rapid och där kallade man stockvalsvarianten för ”Profile”. Sedan så kollade man lite i sortimentet och funderade över om inte Fenman skulle kunna passa med skelettstock, den samtida Titan/Falcon hade ju detta och det modellerna sålde faktiskt bättre i detta lite dyrare utförande än i dess basversioner.


  Det hände ibland att stockarna gick sönder, kraften för anspänning är ansenlig och valnöt är klent..


Sagt och gjort – Fenman Profile presenterades till oktober 1996 och började genast sälja klart bättre än tidigare, trots att den även här blev en smula dyrare. Redan efter ett år så kom efterfrågan ifrån USA på en kraftfullare variant och under 1997 och framåt så tillverkades det en serie med betydligt högre toppeffekt för just den marknaden. Detta var val kanske i efterhand inte det mest lyckade draget eftersom modellen dessvärre blev legendariskt svåranspänd.


Ett särdrag med Fenman var ju dess extremt korta pipa, blott 7 tum lång. Även med en rejäl ljuddämpare eller pipvikt så var det en ovanligt kort hävstångsverkan till den nästan obefintligt progressiva gasfjädern. Resultatet lät inte vänta på sig, redan som 12 fpe så låg Fenman runt 40 lbs anspänningskraft (ca 25% över en HW80 med full effekt, runt 20 fpe anslagsenergi) och när man sedan pressade konstruktionen till FAC-nivåer så drev man också upp anspänningskraften till över 60 lbs! Detta är alltså i samma territorium som den samtida Eliminator och klart över gränsen för vad många skyttar kunde förmå att prestera.


Visst kunde man få Fenman med högre effekt men detta hade också nackdelar...  


På hemmamarknaden däremot så ökade intresset för modellen och som 12 fpe blev nog Fenman mest optimal. Det personliga utseendet med skelettstocken blev uppskattad och när man idag, nästan två decennier senare, ser annonser ifrån entusiaster som söker en Theoben Fenman så är det nästan alltid just Profile-versionen som man letar efter. Trots uppryckningen så kom inte Fenman att vara med oss speciellt länge, bara 5 år. Lagom till hösten 2001 så fasades den ut och försvann in i historiens glömska.


På den tiden som jag var spekulant så fick jag tillfälle ett provskjuta mitt tilltänkta objekt vid vårtävlingen i Dalbys stenbrott 2004. Bössan var sparsamt skjuten och mycket trevlig, prislappen var dock ganska hög – 5000 kr. Idag så är kanske 5000 kr inte så mycket att fundera runt men på den tiden så var det en ansenlig mängd pengar. Jag hade ju ett par år tidigare köpt en fabriksny Diana 52 för 3995 kr och ett nytt PCP som den BSA Ultra som jag till sist köpte betingade £249 – drygt 3000 kr. Ville man köpa ett mer påkostat PCP så hade jag 2001 förvärvat en FX2000DL med W&S-valnötstock för 5995 kr, vilket var en hissnande summa. Den begagnade Fenman som jag funderade runt kostade alltså på den tiden ungefär lika mycket som två splitt nya BSA Supersport!


Prislappen i kombination med den befarade svårigheten att hitta reservdelar gjorde att mitt intresse för affären svalnade. Bössan som sådan var dock mycket angenäm att skjuta med, bortsett då ifrån tyngden i anspänningen. Rekylen var snabb och förvånansvärt mild, avtrycket överraskande bra och på det hela taget så var det ett gevär som jag mycket väl hade kunnat trivts bra med också över tid. Så blev det emellertid inte och idag så tror jag inte att någon intresserad samlare skulle backa för 5000 kr för en Theoben Fenman Profile i perfekt nyskick – det hade jag inte gjort i alla fall.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 3 juli 12:00

Crosmans miniatyrkarbiner !     Crosman 1720T med M4-stock, ett idealiskt vapen för svenska förhållanden.   Under den gångna veckan så fick jag frågan av en spekulant om 1720T möjligtvis kunde vara ett bättre val än min egen 1701P, vilk...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se