Airpang

Direktlänk till inlägg 31 mars 2017

En försvunnen teknik...

Av Johnny Ottosson - 31 mars 2017 18:00GISS i det lilla formatet...


  Överst Diana 70 utan GISS och nederst Diana 72 med GISS.


Fascinerad som jag är av små och smidiga vapen så har jag alltid haft en svag punkt för Dianas minimatchgevär, modellerna 70 och 72. Dessa små pärlor är helt enkelt gevärsvarianter av Dianas dåtida fjäderluftpistoler modellerna 5 och 6. Skillnaderna mellan 70 och 72 är att den sistnämnda, precis som pistol 6 och till skillnad från pistol 5 är utrustade med GISS rekyleliminering.


Som många av er säkert känner till så är GISS en mekanik som bygger på rekyleliminering via motbalansering. Grundidén är alltså ungefär densamma som för balansaxlar inuti en förbränningsmotor, när en komponent rör sig åt ett håll så rör sig samtidigt en annan, likvärdigt vägandes, komponent sig åt precis motsatt håll.


  GISS-systemet följer samma layout även för de fullstora vapnen, här Diana 66   


De rörliga massakrafterna balanserar då på så sätt ut varann och vapnet blir således rekylfritt. Det handlar alltså inte om någon fri flytande mekanik som exempelvis hos FWBs 300-serie eller Dianas egna nutida 54/56. En fördel med GISS är då också att optiken inte påverkas av rekylen och systemet tillför inte heller lika mycket mekanikvikt som med slädupphängda system.


Nackdelar då?


Naturligtvis så finns det även sådana och den mest uppenbara är komplexiteten hos själva konstruktionen, att meka med ett GISS-system är bökigare än att göra samma arbete med ett konventionellt fjädergevär och här så är man dessutom begränsad till en ganska måttligt maximalt effektuttag då rekylbalanseringen tar en del fysiskt utrymme i anspråk inuti mekaniken. Detta är något som inte förekommer hos fri flytande mekanik där rekylelimineringen sitter utanpå mekaniken, mellan denna och stocken.


Just bristen på möjligheter till hög effekt och en högre produktionskostnad är tyvärr det som har gjort GISS till ett relativt sällsynt system i samtiden, vilket är synd då det erbjuder ett fjädervapen med rekylfrihet i ett relativt smidigt format. Friflytande system är förvisso inte jättevanliga heller men det finns ett antal och de existerar fortfarande till stor del just eftersom de kan erbjuda betydligt högre anslagsenergier.

  Två rundlar på sidan om cylindern visar att geväret har GISS.


Storhetstiden för GISS och dess rätta element var alltså hos vapen för formellt tävlingsskytte på 10 meter inomhus men då fjäderprincipen som drivkälla konkurrerades ut av först kolsyre- och sedan tryckluftsdrivna vapen under slutet av 1900-talet så försvann det mest naturliga användningsområdet för systemet som sådant.


Trist, inte minst för att de var väldigt tekniskt intressanta konstruktioner som kunde erbjuda charmiga, smidiga och harmoniska fjädervapen för den som önskade maximal praktisk precision utan att behöva dundereffekt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se