Airpang

Direktlänk till inlägg 31 mars 2017

En försvunnen teknik...

Av Johnny Ottosson - 31 mars 2017 18:00GISS i det lilla formatet...


  Överst Diana 70 utan GISS och nederst Diana 72 med GISS.


Fascinerad som jag är av små och smidiga vapen så har jag alltid haft en svag punkt för Dianas minimatchgevär, modellerna 70 och 72. Dessa små pärlor är helt enkelt gevärsvarianter av Dianas dåtida fjäderluftpistoler modellerna 5 och 6. Skillnaderna mellan 70 och 72 är att den sistnämnda, precis som pistol 6 och till skillnad från pistol 5 är utrustade med GISS rekyleliminering.


Som många av er säkert känner till så är GISS en mekanik som bygger på rekyleliminering via motbalansering. Grundidén är alltså ungefär densamma som för balansaxlar inuti en förbränningsmotor, när en komponent rör sig åt ett håll så rör sig samtidigt en annan, likvärdigt vägandes, komponent sig åt precis motsatt håll.


  GISS-systemet följer samma layout även för de fullstora vapnen, här Diana 66   


De rörliga massakrafterna balanserar då på så sätt ut varann och vapnet blir således rekylfritt. Det handlar alltså inte om någon fri flytande mekanik som exempelvis hos FWBs 300-serie eller Dianas egna nutida 54/56. En fördel med GISS är då också att optiken inte påverkas av rekylen och systemet tillför inte heller lika mycket mekanikvikt som med slädupphängda system.


Nackdelar då?


Naturligtvis så finns det även sådana och den mest uppenbara är komplexiteten hos själva konstruktionen, att meka med ett GISS-system är bökigare än att göra samma arbete med ett konventionellt fjädergevär och här så är man dessutom begränsad till en ganska måttligt maximalt effektuttag då rekylbalanseringen tar en del fysiskt utrymme i anspråk inuti mekaniken. Detta är något som inte förekommer hos fri flytande mekanik där rekylelimineringen sitter utanpå mekaniken, mellan denna och stocken.


Just bristen på möjligheter till hög effekt och en högre produktionskostnad är tyvärr det som har gjort GISS till ett relativt sällsynt system i samtiden, vilket är synd då det erbjuder ett fjädervapen med rekylfrihet i ett relativt smidigt format. Friflytande system är förvisso inte jättevanliga heller men det finns ett antal och de existerar fortfarande till stor del just eftersom de kan erbjuda betydligt högre anslagsenergier.

  Två rundlar på sidan om cylindern visar att geväret har GISS.


Storhetstiden för GISS och dess rätta element var alltså hos vapen för formellt tävlingsskytte på 10 meter inomhus men då fjäderprincipen som drivkälla konkurrerades ut av först kolsyre- och sedan tryckluftsdrivna vapen under slutet av 1900-talet så försvann det mest naturliga användningsområdet för systemet som sådant.


Trist, inte minst för att de var väldigt tekniskt intressanta konstruktioner som kunde erbjuda charmiga, smidiga och harmoniska fjädervapen för den som önskade maximal praktisk precision utan att behöva dundereffekt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se