Airpang

Direktlänk till inlägg 24 februari 2017

Mer nytt från Fondprodukter!

Av Johnny Ottosson - 24 februari 2017 16:00En kinesisk Streamline?


  Klassisk formgivning i samma stil som AA 510-serien.


I hastigheten så glömde jag en av de mycket spännande modeller som ingår i Snowpeaks nya lineup. Min egen favorit, nämligen M16A1, har en systermodell vid namn M16 som har en traditionell smaltubsdesign i samma anda som Air Arms och FX Airguns olika storsäljare. Liksom övriga M16-modeller så finns det här automatindexerande magasin, regulator och sidospännare liksom manometer, shroud och quickfill, som sig bör på ett modernt PCP.


Jag tror att vi kommer att få vänja oss mer och mer vid främande aktörer på luftvapenscenen. Branschen som sådan växer och därmed även dess lönsamhet vilket ju då attraherar allt fler och fler intressenter. Etablerade fabrikat kommer därför att få möta en allt hårdare konkurrens nedifrån när tillverkare ifrån tidigare udda länder försöker etablera sig. Vi har på bara några få år sett nya fabrikat ifrån Turkiet, Ryssland och övriga Östeuropa lansera spännande och intressanta modeller så i framtiden kommer säkert samma sak även att hända ifrån stora tillverkare i mer globala länder, såsom Kina och Indien.


Länder som exempelvis Kina har ju tidigare haft ett tveksamt rykte, precis som japanska produkter hade i slutet av 1960-talet - något som radikalt förändrades bara tiotalet år senare. Idag är det ju som bekant ingen konsument som rynkar på näsan åt varumärken som Toyota, Casio, Sony och liknande. På samma sätt så kan även kinesiska tillverkare röra sig över hela spektrat, ifrån rent lågprisskrot till avancerade premiumprodukter. 


Kan man alltså tillverka högteknologi som Iphone och likande så kan man med andra ord säkert även leverera intressanta PCP av hög kvalité med goda prestanda. Min gissning är därför att vi förmodligen bara har sett början på detta.


  Imponerande specifikationer, vågar vi tro på ett pris mellan 4-5000 kr?


En fråga som emellertid har uppstått runt dessa nya kinesiska modeller är säkerheten och inte minst då runt tryckbehållarna, en högst berättigad fråga med tanke på hur tidigare generationers fjädervapen från Kina har varit utformade. Frågan är alltså - vilken nivå av säkerhet får man när man köper ett billigt PCP från Kina?


På vapen som M16A så kan man, som jag tolkar saken, ersätta den kinesiska tubflaskan med en som har varumärkesstatus - om man så önskar. Förutsatt att gängorna håller korrekt standard så blir det ju enkelt för ägaren att skifta tryckbehållare och därmed hålla en lika hög säkerhetsstandard som övriga PCP på marknaden. Hur det ser ut för integrerade tuber som smaltuber och den nya kombinationstuben med pipa i en enhet har jag absolut ingen som helst aning om. 


Dock så har 900-serien sålts över hela världen, inte minst i USA med deras konsumentskyddslagar, så det får mig att dra antagandet att man har garderat sig ordentligt för att möta alla de lagkrav som finns världen över. Detta blir en absolut nödvändighet på en global marknad. Skulle en olycka hända med en av tillverkarens konstruktioner så skulle det naturligtvis efterverka hårt på möjligheten att saluföra sitt varumärke framöver. 


Av dessa rena självbevarelseskäl så tror jag därför att även de kinesiska tillverkarna har gjort precis som Air Arms och alla andra aktörer igenom att skapa en marginal uppåt ifrån den rena lagkravsnivån. Själv hade jag alltså inte varit rädd för att äga och använda ett sådant vapen, däremot så skulle jag inte fylla någon av dessa vapen med handpumpsluft utan hålla mig till den fräschare och säkrare tryckluften från en dykarflaska. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Air

25 februari 2017 11:50

Lite tjatigt att handpumpens luft inte skulle vara säker.
Använder man handpumpen för att fylla på i tid behöver man
inte pumpa så den går onödigt varm eller blir jobbigt att
pumpa.Det går att ha två filterkuddar i FX pumpen med.
Har handpumpat min FX i 12år året runt både inne o ute tuben
är glänsade fin inuti men det är klart det är en kvalitets
produkt med.En av FX billigare FX Typhoon men med deras kvalitets
pipa så man träffar bra.Hur piporna är från KIna vet de som vill
skjuta över 30m lycka till säger jag till dom.

Johnny Ottosson

26 februari 2017 13:31


Man ska aldrig blunda för riskerna med tryckluft och i synnerhet inte när den skapas på ett förhållandevis enkelt sätt med en stor värmeutveckling.

Att tuben för en Typhoon är ren o fin inuti beror på att den inte kan rosta, det är alltså en typ av vapen som det fungerar bra att handpumpa.

Vad gäller piporna, liksom allt från Kina, så är jag övertygad om att de kommer att förbättras steg för steg.

 
Ingen bild

Hasse

25 februari 2017 13:05

Bravo AIR, skönt att någon äntligen säger ifrån. För var har Jonny belägg för detta påstående om fukt som kryper in. Om det regnar och man står ute och handpumpar - ok men om pumpar i torr miljö.
Dessutom tycker jag pumpen bjuder på alldekes förträfflig motion. Ja om man nu inte gång på ska fylla tuber lika stora som ölburkar.

Johnny Ottosson

26 februari 2017 13:29


Fukten kommer in i tuberna via kondensen.

När luft handpumpas värms den upp och om behållaren är kall så sker det en kondensering av fukten i luften.

Vill man undvika fenomenet så är det bästa att fylla en så varm behållare som möjligt, då temperaturskillnaden blir så liten som möjligt.

Sedan så har handpumparna visserligen fuktfällor men de är av naturliga skäl mer primitiva och mindre effektiva än riktiga torkfilter i en Bauer-kompressor för en kvarts miljon.

 
Ingen bild

Hasse

25 februari 2017 13:23

Vad anbelangar säkerheten tror jag du har en solklar poäng i ditt resonemang, Jonny.
Då är det kanske finishen vi skulle behöva titta närmare på - tunn eloxering med mera. Synd att det är så knepigt komma åt att klämma på dessa pjäser i fysiska butiker.
Kollade på Crosman 2240 på teknikmagasinet här om dan. En finish och ett material som lämnade en del övrigt att önska, minst sagt.
Tog sen fran min, genom ägarleden oömt hanterade Crosman pellgun 150...inflation!

Johnny Ottosson

26 februari 2017 13:26


De modeller av Snowpeak som kommer in via Fondprodukter är oftast ganska lätta att hitta i den vanliga jakthandeln.

 
Ingen bild

Air

25 februari 2017 15:21

Crosman 2240 är mycket prisvärd med tanke på vad den
kostar.Tvivlar starkt på att de nya Kina gevären blir det.
Som sagt pumpen har fuktfilter.Står man mitt i regnet så
kommer fukt in även från flaska.

 
Ingen bild

Hasse

25 februari 2017 18:41

Då återstår väl att se vilken sida som, så att sägandes, går på pumpen i den här bataljen om och kring fukt.
Handsken är kastad, Jonny!
Själv har jag bara brukat Fx-pumpen till mina visserligen rostfria men i övrigt simpla Proton X nånting flaskor, vilka inte rymmer så värst många kubikcentimeter.

 
Ingen bild

Hasse

26 februari 2017 14:41

Då blir det jag som tar en vända på stan i dagarna då.
Knallade in på den som alltid klent besökta xxl butiken i city och frågade lite på måfå bland den talrika personalen - pcp gevär, var har ni dom?
- pcp...???
Väl på jaktavdelningen svarade man högdraget att man bara saluförde BSA.
- Ok, inga kinabössor på ingång då
- nä
Tar mig en ny runda hos gamle Walter Borg och Widfors och...tja, inte så många kvar i stan längre.
Anyway, tackar för goda råd, Jonny

Johnny Ottosson

26 februari 2017 20:15


XXL har ju ett eget leverantörsled, där ingår inte Fondprodukter.

WB och Widfors känner jag inte till.

Kolla med fristående jakthandlare som har övriga produkter från Fondprodukter.

Här har vår lokala jakthandlare (Björns Jakt & Fiske) deras bössor på hyllan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se