Airpang

Direktlänk till inlägg 12 februari 2017

Ett litet ess...

Av Johnny Ottosson - 12 februari 2017 11:00



I Sverige en ganska okänd storsäljare...


  Inte bara ett bra val för England..


En av de vapen som oftast återfinns i kulisserna när olika produkter från FX AIrguns diskuteras är den eminenta och ytterst kompakta FX Airguns Verminator. Dessa vapen finns med två Marks (Mks) där den urprungliga Mk I tillverkades mellan 2003-2011 och därefter ersattes den med en Mk II, som fortfarande är i produktion.


När originalversionen presenterades, själv så såg jag den första gången som prototyp på en träff i Fagerlid under maj månad 2002, så var den något helt nytt. Detta var en av de mycket få take-down PCP som existerade på marknaden och den särskiljde sig tydligt igenom en ordentlig luftkapacitet tack vare sin bakmonterade tubflaska. Som de flesta insåg så var modellen i grund och botten bara en Gladiator med kortad pipa och med en väldigt kort tub framtill. Precis som sina syskon Cutlas och Ultimate så var den baserad på den samtidigt lanserade FX Airguns Cyclone - en modell som faktiskt fortfarande finns i full produktion!


  Naturligtvis så höll jag mig framme med kameran när Fredrik demonstrerade Ultimate på den nedre bilden.


Vid den här träffen den andra helgen i maj 2002 så väckte den nylanserade Cyclone-serien stor uppmärksamhet och det hela renderade till och med i ett tidningsreportage, på den tiden så var det ju bara någon enstaka träff om året och folk åkte därför långväga för att bevista den. Den absolut mest beundrade modellen var den helt revolutionerande Ultimate som hade ALLT av dåtidens tekniska finesser liksom en förmåga till snabbskjutande som var helt okänd på marknaden.


I början av 2000-talet så väcktes det en del kritik mot att många vapen hade förhållandevis små lufttuber och detta blev ett allt större bekymmer i takt med att effekten hos PCP successivt ökade. Dåvarande Theoben slog ofta på trumman över att man kunde skjuta en hel burk diaboler med deras Rapid (kaliber 22, 12 fpe) utan att behöva fylla på med luft. När då Gladiator kom med sin enorma 680 cc volym så häpnade konkurrenterna. Detta var mer än 50% större kapacitet än en vanlig 400 cc tub från Theoben. 


Med Gladiator färdig så var Verminator en ganska enkel produkt, en kortare pipa och en 45 cc förlängningstub som framtub så skapade man enkelt en helt ny modell med en helt annan marknadsposition. 


  De första Verminator använde Cyclones block som stomme.


Som marknaden kom att utvecklas så visade det sig att Gladiator blev uppskattad i USA, där man behövde rejält med luft och en lång pipa för maximala effektuttag. Den smidiga Verminator blev istället en storsäljare i England. På den marknaden så gällde ju 12 fpe varför en kort pipa inte blev ett handikapp. Vid en såpass måttlig effekt så räckte ju dessutom den enda lufttuben (då på 400 cc) långt. På den brittiska marknaden så kunde man ju därtill enkelt montera en laglig ljuddämpare, som ju blev nödvändig på grund av dånet från den korta pipan.


I skenet av de samtida konkurrenterna (främst AA S410 TDR men även BSAs då nya Ultra) så var Verminator en betydligt bättre produkt - större luftvolym, fartomställare, sidospännare, bra magasinsystem samt en oöm syntetstock. Kunde man bara leva med utseendet och ergonomin så var Verminator det ultimata jaktvapnet för marknaden i England.


Tyvärr så har Verminator inte blivit någon kioskvältare här hemma i Sverige, vilket är en smula märkligt då den är ypperligt avpassad för våra 10 joule. På en sådan effektnivå så är ljudnivån hanterbar även utan dämpare och luften räcker hur länge som helst. Liksom alltid så måste man dock tänka på den ergonomiska aspekten innan köp, utformningen på Gladiator och Verminator passar inte för alla köpare på grund av kolvflasktuben. 


  Ett mäktigt Meccano!


I samband med IWA 2011 så kom ytterligare en variant på Verminatorn i form av Xtreme, en Verminator med superkort pilpipa, vilket gjordet möjligt att skjuta pilbågepilar från modellen. Flexibiliteten blev alltså enorm, här kunde man nu bygga ett vapen med kort pipa, lång pipa eller pilpipa. Precis som med den vanliga Verminator så kunde man även få nya Xtreme med en liten praktisk väska som innehöll precis allt som man behöver.


Ett par år senare så kom emellertid en ny stark trend som delvis underminerade marknaden för Verminatorn, nämligen ett stort globalt intresse för bullpups. När dessa kom ut på marknaden så kunde kunderna för första gången förvärva små, kompakta vapen, ibland till och med som take-down, fast med bibehållen lång pipa. 


Visserligen så kunde man igenom FXs system för snabbskifte av pipor ändå lätt montera på en lång pipa på en Verminatorn men väl ihopbyggd så var Verminatorn fortfarande längre än en motsvarande bullpup vid själva skyttet. 


  För många så är FX Airguns Verminator det ultimata jaktvapnet - det svårt att inte hålla med...


I dagsläget så har tyvärr Verminatorn hamnat lite i skymundan bakom dagens populära bullpups. Detta är mycket trist då modellen är fortfarande är otroligt praktisk och välbyggd, ett perfekt vapen för vår inhemska effektbegränsade marknad. Ett gevär som jag anser är förtjänt av en större uppmärksamhet av våra svenska entusiaster..

 
 
Ingen bild

Martin

13 februari 2017 13:32

Verminator MkI är en av de PCP bössor jag fortfarande skulle vilja äga. MkII tilltalar mig inte lika mycket. Visst, den är tyst, men i mina ögon mindre estetiskt tilltalande...

Om nån har en i .22 till salu så hojta till :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards