Airpang

Direktlänk till inlägg 29 januari 2017

Värde för pengarna - eller inte?

Av Johnny Ottosson - 29 januari 2017 20:30



Vad får man för ingening?

 

Även billiga PCP kan bli bra köp - det ska bli spännande att följa PCP-versionen av QB-serien....


Nu när superbilliga PCP har kommit ut på marknaden, alltså vapen under 2500 kr, så uppstår naturligtvis frågan vad man får eller inte får för sina pengar. Symptomatiskt för billiga vapen är en varierande kvalité. Tillverkaren släpper alltså ut lite vad som helst och har inte "råd" att kassera exemplar som är något substandard. Får man ett bra exemplar så har man alltså tur, i de flesta fall så får man ett normalt exemplar men betydligt fler får tyvärr ett dåligt exemplar än vad som är brukligt hos dyrare vapen.


Man får alltså chansa lite men skulle man få ett värdelöst ex och inte kan reklamera det så går det alltid att flippa det till någon mindre nogräknad eller i värsta fall sälja den som delar. Oavsett vilket så blir den ekonomiska förlusten blygsam och aldrig mer än de små pengar som man gav för den. En förlust på 2-3000 kr blir det ju minst på ett dyrare PCP oavsett när eller varför man säljer det. 


Därefter så köper man en ny och litar på sannolikheten att man förmodligen inte får ett uselt ex två gånger i rad. Visserligen så blev budgetvapnet nu något dyrare men i gengäld så kanske man har haft möjlighet att skruva isär och ihop sitt första vapen, där det inte är någon fara om något i mekandet går snett, så då har man fått lite läropengar. Det nya exemplaret som kan nu köper har man då bättre kunskaper att meka med, om behov uppstår.


Säkerheten då?


Billiga PCP använder billiga komponenter, detta är logiskt och självklart. Givetvis gäller detta även de tryckbärande komponenterna och eftersom ett flertal billiga vapen dessutom har låga systemtryck så inbjuder de till att bli handpumpade, ett fyllsätt som tyvärr ger luft av en lägre kvalité eftersom man ständigt riskerar att dra in fukt i de rostkänsliga tuberna. 


Väljer man ett billigt vapen och dessutom (vilket man inte bör göra) handpumpar dem så ligger det ett större ansvar på ägaren/användaren att regelbundet inspektera sina trycktuber och vid behov skrota ut. Köper man ett licensfritt PCP för 2500 kr och använder det i tio år så kan man ju med gott samvete sälja det för delar när tubens tekniska livslängd närmar sig, förutsatt att den har klarat sig utan rostskador fram till dess.


Värre då om man köper ett Air Arms eller annat dyrare PCP med samma typ av känsliga vapenfasta tuber för 7-8000 kr. Då är det inte lika roligt att skrota så alternativet blir då att försöka få fram en fräsch vapentub och bygga om vapnet från scratch. 


Billiga vapen kräver alltså ett lite annat förfaringssätt än de dyrare och ägaren får oftast vara lite mer bekväm med att greja med sitt vapen, både i förebyggande underhåll och för ett fintrimma det så att man kan förmå det att prestera så bra som möjligt, exempelvis kröna om en tveksam mynning eller finputsa ett avtryck.


Givet detta så kan även ett superbilligt PCP ändå bli ett riktigt bra köp.

 
 
Ingen bild

Silwer

30 januari 2017 16:39

kommentar om AA ståltuber är ju att de är löstagbara och kan i alla delar bytas, så inget 8000 i soporna där.

Möjligen glömmer jag nån modell, de övriga kan man öppna lätt och titta i.

Daystate har fasta tuber på MK4, men i alu då.

Så det är ganska få faror så ute iaf.

Men man kan ju köpa sånt här smäck iaf, även om delar som iaf jag tycker är viktiga är ren öken på dem.

 
Ingen bild

Tankesmedjan

30 januari 2017 22:03

Händer det aldrig att kända vapentillverkare så som AA och FX försöker smyga ut dåliga ex till återförsäljare ?

 
Ingen bild

Silwer

31 januari 2017 12:53

Avsiktligt?

Jag hoppas det inte är så, men vi vet att FX ofta går för fullt och att allt säljs och det blir väntetider iaf.

Jag tror ingen skulle erkänna att de försökt kränga bössor med defekta delar, det skulle ju kunna slå tillbaka väldigt om allmänna tankarna om dem som tillverkare vore att det finns risk att få dåliga exemplar.

Det här har de ju över Hatsan eller kineserna där folk helt eneklt är med på att det kan vara defekter.

Det är ju priset som avgör, personligen är jag ointresserad av halvfärdiga grejor som även åtgärdade bar tar tid och ändå aldrig blir så bra man önskat.
Men där är vi olika.

 
Ingen bild

Tankesmedjan

1 februari 2017 00:28

Jag bara undrade om det var så med luftgevär,i andra tillverkningsindustrier hör man ibland att det fifflas med produkter.När siffrorna gick nedåt för Theoben för några år sedan då krängdes det ut ett och annat som inte var så bra.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards