Airpang

Direktlänk till inlägg 2 januari 2017

Funderingar

Av Johnny Ottosson - 2 januari 2017 21:00Inför 2017


  Brocock Bantam 500


Så, är det dags för en ny investering kanske? När jag sonderar marknaden så finns det tre nya vapen som har intresserat mig, av lite olika anledningar.

 

Börjar vi uppifrån och nedåt i hierarkin så är naturligtvis Brocock Bantam mycket spännande. Dels så har jag aldrig ägt en Daystate (iaf Daystates teknologi) och dels så verkar konstruktionen sund. Den futuristiska och funktionella men udda formgivningen tilltalar mig dessutom, den är modern och ergonomisk utan att vara alltför otraditionell. En tubflaska ser jag som en fördel jämfört med smaltub. Magasinsystemet får många lovord och det enda som jag känner att jag med fördel kan klara mig utan är fartomställaren. Ett smidigt och fräckt vapen, om än med en förhållandevis hög prislapp.

 

Återstår vilken version som man skulle vilja välja?

 

Tyvärr så finns den inte i valnöt ännu (här kanske man borde vänta o se om en sådan kommer), men bok kan ju vara ett alternativ. Om syntetstocken känns solid så är jag emellertid inte främmande för den heller. Att ha en svart kolvkam till en trästock är ett lite spännande formgivningstrick som tilltalar mig, jag gjorde ju samma sak på min egen Challenger.

 

Tittar man på tuberna så är nog en 500 cc rätt val, ska man ändå ha en tubflaska så känns så stor som möjligt alltid bra. Kolfiber ser visserligen fräckt ut men det är dyrt och jag vet inte hur den ser ut i livslängden över tid.

 

  Snowpeak CR600

 

Nästa bössa är en Snowpeak, kanske en 900 PCP eller en 600 Co2. Egentligen så är jag inget Co2-fan men det hade varit kul med omväxling och dessutom kunna matcha den mot exempelvis en QB. Tekniskt sett så är förmodligen 900 smartare eftersom jag redan har en fyllstation men frågan är hur smart det är att välja en kinesisk trycktub på ett PCP för 2500 kr? Här så känns Co2 som ett säkrare alternativ, jag skjuter ju trots allt sällan utomhus ändå när det är kallt. Det vore kul att utröna hur bra dessa vapen egentligen skjuter i verkliga livet och om de faktiskt är bra värde för pengarna eller inte? De är ju onekligen billiga.

  QB78 är i grund och botten en Crosman från 1960-talet, här i en modernare stockning.

 

Sist och billigast över tänkbara investeringar är den helt nya Qb70S, alltså en traditionell QB78 men med den nya syntetstocken. Egentligen så är jag inget fan av syntetstockar men grabbens TAC-6 hade en riktigt skön ergonomi och den är ju onekligen stryktålig, såsom han använder den. Kan man förvänta sig samma sak eller bättre av QB-seriens senaste tillskott? Dessutom så har jag aldrig haft en QB, vilket man naturligtvis borde ha avverkat så där kan det också kännas lockande att täppa till en ”lucka”. En sista bonus är ju infrastrukturen runt QB med dess enorma sortiment av tuningkits och tillbehör. Sådant är alltid roligt.


Kalibrar och effekter då?


Bantam hade naturligtvis varit spännande som 22 eller 25 men jag har inte ork eller pengar för att trassla med fler licenser just nu, för mina licensbehov så har jag ju redan Elite och Ultran, som sköter dessa ändamål utan problem.

  Crosman 160/167 var ursprunget till QB-serien, en mycket bra konstruktion!

 

Återstår gör ett licensfritt vapen och då är kaliber 177 en stark kandidat. I så fall så får jag ett betydligt klumpigare vapen än min 1701 men med en luftkapacitet på andra ändan av skalan, minst sagt. Vill jag så går det ju dessutom att ta upp den till 16J för eventuella tävlingar inom HFT om det nu skulle bli verklighet i framtiden.  

 

På smågevären 900/600 samt QB så är naturligtvis prisbilden en trevlig fördel, 1300 respektive 2300 kr, jämfört med nästan 10.000 kr för en Bantam. Effekten är inte heller så mycket att fundera över - här gäller av naturliga skäl också 10 joule och det gör att jag förmodligen också skulle ha satsat på kaliber 177.

 

Det finns alltså lite grann att fundera runt inför den kommande säsongen..

 
ANNONS
 
Ingen bild

kj

3 januari 2017 10:24

kollade in den nya brocock compatto i vapentidningen,tuff modell,
en sådan kunde ja tänka mig och köpa,men blir inga fler bössor för mig,vad tycker du om den?.

Johnny Ottosson

3 januari 2017 19:07


Varför inga mer bössor?

 
Ingen bild

Air

3 januari 2017 12:52

En Bantam 500 ser jag ingen anledning till i licensfritt.Stor
tub.regulator,fartomställare har man mest anv,för i fullfart.
Skulle nog ta en titt på Air Arms istället äldre men beprövade
luftgevär med lagom stor tub en otroligt fin byggkvalitet.
Har en Artemis/Snowpeak co2 pistol är för pengarna ok ganska bra
byggd.QB78 kan vi nog glömma nuförtiden ska man modda en sån driver det iväg för mycket i pengar bättre att köpa något annat.
Men smaken är olika tack lov lycka till med att välja nya luftvapen.Spännande

 
Ingen bild

kj

4 januari 2017 10:28

svar till johnny,visst sugen på många bössor,man vet ju inte vad man hittar på framöver,men just nu nöjd.

 
Ingen bild

JohanWesterlund

12 augusti 2018 21:50

Är supernöjd med min qb78s.22 Satte i trimventil igår och den går så fint så jag sålde min gamla hatsan och kör nu bara kolsyra.
2240n är en pistol jag är väldigt nöjd med bara i original utförande. Dock har co2n fastnat några gånger så fick borra hål i patronen o slita ut den med en skruv o tång. men det va för jag trimmade den i fel ordning.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 11 feb 14:00

American Classic!         Den har varit med i över 70 år nu - här modell 1949   Få vapen klarar att vara i produktion under sju decennier och dessutom fortfarande vara storsäljare. En av dessa är Crosmans multi-pump pistoler som har sål...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 feb 16:30

    From Russia with love!   Perfekt anpassad för marknader med begränsad effekt.   En av de främsta fördelarna med en bullpup är ju att de tillåter användandet av en riktigt lång pipa i ett relativt kompakt format, sett till vapnets t...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 20:00


    Nu närmar det sig!     Snart är det bara att ta med sig licensen och handla...   Nu börjar EUs vapendirektiv att bli verklighet även för svensk vapenlagstiftning och den mest glädjande nyheten är att dämparna äntligen blir tillstånd...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:30


  Anschutz 9015H      Visst är 20.000 kr mycket pengar för ett luftgevär men inte värre än en Steyr.   Vill man sticka ut lite från mängden så kan Anschutz vara ljuset i Steyr-mörkret, ibland så är det ju roligt med något annorlunda utan ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:00


  Still going strong !     BSA Supersport   En riktig klassiker som fortfarande saluförs till måttliga pengar (£199) och som har funnits med på marknaden i mer än tre decennier. Ska sanningen fram så är den konstruktivt sett en arvtagare...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se