Airpang

Direktlänk till inlägg 27 december 2016

En tung dag...

Av Johnny Ottosson - 27 december 2016 16:30


Bosse har lämnat oss. 


Tyvärr så fick jag idag besked om att en god vän och tillika entusiast har gått bort - bara 49 år gammal.


Många av er har säkert träffat Bosse Wendelbacke och de av er som gjorde det kommer med största sannolikhet ihåg honom, inte minst på grund av hans enorma entusiasm.


Själv träffade jag Bosse första gången en underbart vacker sommardag 2003 när han ringde och frågade en massa saker om PCP. Redan då kunde jag höra hans sprudlande entusiasm och efter en stunds pratande så frågade han om det var okej för honom att komma över till mej för att pröva några skott med min dåvarande FX Airguns Cyclone?


–”Självklart”, svarade jag och undrade när han skulle åka?


–”Jag började åka när jag ringde upp dej så jag är snart framme, sade han glatt..”


Mycket riktigt, strax efteråt så stod han på min grusplan framför huset. Jag kunde inte undvika att se hur grannarna höjde på ögonbrynen åt hans ankomst. Förutom en ny flashig bil, en kritvit skjorta med prydlig slips så hade han mörka Raybans på näsan och en synnerligen rejäl semestersolbränna. Detta i kombination med ett kritvitt vinnande leende så förde han onekligen tankarna till en advokat, fastighetsmäklare eller möjligtvis bilhandlare. Tre raska steg senare så hade han lämnat bilen och skakat hand med en dubbelhandsfattning samtidigt som han berömde mitt boende och det vackra grannskapet. Han hejade glatt på en nyfiken granne med en hjärtlig vinkning och övergav mig raskt för att hälsa på min dåvarande hustru samtidigt som han bubblade fram massor med frågor om den hund hon hade lyft upp i knät när bilen rullade in på gårdsplan.


Hela besöket fortskred i samma speedade tempo, Bosse var intensiv, engagerad, intresserad och synnerligen trevlig.


Det hela slutade inte med att han köpte ett eget PCP – nä, han ordnade istället för en möjlighet att bli återförsäljare för FX Airguns nere på västkusten. Bosse hade en entusiasm och ett driv som åtminstone jag var väldigt ovan vid. Det märktes att han var en kosmopolitisk person som reste över hela världen i sin yrkesroll som Projekt Manager-någonting för ett stort IT-bolag, ingenting var för svårt och han var utan tvekan van vid att lyckas gå runt de mesta av tillvarons motgångar, med ett leende därtill.


Jag var mycket nyfiken på vad denna bekantskap skulle innebära…


Veckan därpå skulle jag ringa honom men ingen svarade. En smula märkligt tyckte jag men försökte igen, o igen. Då visade det sig att han hade flyttat till USA!?


Ett år senare så dök han upp igen, ifrån ingenstans. Nu var han tillbaka i Sverige och ville skapa en skytteklubb för HFT. Han hade engagerat en etablerad skytteklubb ute i Askim och undrade ifall jag kunde tänka mig att åka dit för att berätta om hobbyn och visa upp lite vapen. Vi åkte dit men på grund av något missförstånd så blev det ingen träff med klubbledningen utan vi fick nöja oss med att skjuta lite, vilket iofs var nog så trevligt. Samtidigt så beslöt vi att vår klubb skulle heta ”West Coast Airgunners”, eller WCA och att jag skulle försöka skapa ett klubbforum till verksamheten.


Då jag inte var så duktig på att hantera datorer så kom vi fram till att den bästa vägen var att uppvakta någon etablerad datakunnig entusiast på ett ”konkurrerande” skytteforum och så blev det. Forumet växte därefter explosionsartat och fick namnet ”Airgun.se”, även om jag själv hellre hade velat kalla det ”Airpang.se”, mitt namnförslag röstades emellertid ned och jag arkiverade det namnet tills vidare..


Någon vecka senare så ringde man från Askim och undrade var Bosse var? Själv så hade jag ingen aning? Åter igen så hade han rest ut i världen och försvann helt ur mitt liv under ett par år innan han plötsligt dök upp ännu en gång – med samma smittande entusiasm.


Nu var han tillbaka i Sverige, han hade hamnat i skilsmässa och bytt jobb, boende och det mesta i tillvaron men fortfarande med ett brinnande luftvapenintresse. Han ringde o frågade om jag hade lust att komma över till honom för att se på lite luftvapen som han hade köpt och ta med en bok som han ville låna av mig. Jag åkte dit och vi hade en riktigt trevlig dag tillsammans i hans nya men något mindre hus. Jag ringde honom någon vecka senare för att kolla om vi skulle skjuta igen men gissa vad? 


Han hade åt ut någonstans i världen ännu en gång.


Ytterligare ett par år förflöt och jag hörde inte ett ljud ifrån honom tills han en vacker dag ringde och ville lämna tillbaka den lånade boken. En nära släkting hade dött och nu var han tillbaka i Sverige, om än så avsåg han att åka upp till Norrland därifrån han härrörde. För stunden så bodde han i någon form av ungkarlshotell som bestod av en barrack utanför Majorna.  


Vi hade ingen kontakt på några år efter detta och sedan ringde han när han hade flyttat tillbaka till Göteborg. Nu frågade han om jag kunde hjälpa till att sälja av lite luftvapen och han verkade faktiskt en smula falnad. Vi träffades i en rätt så ruffig lägenhet norr om Backaplan och jag hjälpte honom att sälja av sina saker, några konkreta framtidsplaner diskuterade vi inte då.


Bosse kom alltså att dyka upp i mitt liv under väldigt korta perioder för att sedan försvinna kontaktlöst under längre stunder. Det hela kändes naturligtvis märkligt men när jag träffade honom igen varje gång så var det alltid samma glada kille, utom då den sista gången vi sammanstrålade. Trots att jag tyckte att han hade en lite besynnerlig livsstil så var det alltid trevligt att träffa honom och han hade en märklig förmåga att få en att känna sig glad och nöjd i hans närvaro.


Just nu känns det därför väldigt märkligt o veta att han aldrig mer kommer att ringa upp om något år eller två för att höra om vi ska ta en eftermiddag någonstans bara för att skjuta lite och mina tankar går främst till hans två döttrar som har förlorat en underbar pappa alldeles för tidigt.


Vila i frid, Bosse.

 
 
Ingen bild

Fonky

28 december 2016 08:32

Vad hette han på airgun - bosse?

 
Ingen bild

Johnny

28 december 2016 08:57

BoW tror jag..

 
Ingen bild

Fonky

28 december 2016 11:07

Ok - ingen superaktiv användare när jag höll till där men säkert tidigare. Beklagar Johnny.

Johnny Ottosson

28 december 2016 17:52

Här är en av hans post, Bow2 var visst hans login:

http://airgun.se/air/viewtopic.php?f=22&t=3809&p=5369#p5369

 
Ingen bild

Fonky

28 december 2016 18:57

Tack för länken - nu kommer jag ihåg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards