Airpang

Direktlänk till inlägg 23 december 2016

Pappersexicis...

Av Johnny Ottosson - 23 december 2016 10:00


In och ut !


En fråga som dyker upp ibland är hur man registrerar av ett vapen med licens, alltså hur man får bort licensen från ett licenspliktigt vapen så att man kan sälja det licensfritt. En sammanhörande fråga är hur man registrerar ett vapen, alltså hur man får in ett vapen på licens när det saknar en överlåtare.


Tyvärr så finns det inget generellt svar eftersom varje polismyndighet tillämpar sin egen och ibland unika praxis i dessa frågor. I vissa distrikt så räcker det med att en vapenhandlare intygar att vapnet ligger under 10J varpå man skickar in detta intyg så förvinner licensen men i andra distrikt så går det överhuvudtaget inte att avregistrera ett licenspliktigt vapen, hur man än bär sig åt.


Första steget är alltså att höra hur lagen tolkas i just det distrikt där man råkar vara bosatt. I de distrikt där det är tvärstopp för avregistrering så brukar entusiasterna lösa detta på två olika sätt, antingen så skrotar man vapnet eller så skrotar man identiteten.


Att skrota vapnet.


En vapenskrotning är kanske inte så dumt som man först tror. Vid detta förfarande så lämnar man enbart in pipa och block varvid licensen försvinner. Sedan säljer man övriga delar till vapnet löst, exempelvis tub, stock och liknande. En god vän gjorde detta för några år sedan. Han bjöd ut sin licenspliktiga Royal för ett marknadsmässigt pris men ingen var intresserad. Därefter skrotade han pipa och block, varpå lösdelarna såldes – för ett högre pris än vad han begärde för det kompletta vapnet!


Licenspliktiga vapen HAR sannerligen ett uselt andrahandsvärde.


Att skrota identiteten.


Detta förfarande är naturligtvis olagligt och bygger på att man lämnar in något annat till polisen varvid bara identiteten på vapnet skrotas, därefter så säljs vapnet strypt som om det vore oregistrerat. Det man spelar på är naturligtvis polisens allmänt usla kunskap om dagens moderna luftvapen. En bekant lämnade in en QB-78, som på den tiden kunde köpas för 500 kr på Jula, och stansade in FX2000 liksom Made in Sweden och liknande ovanpå vapnets överlackade (mattsvart sprejfärg) äkta identitet. Polisen skrotade då vapnet och licensen försvann.


Hans äkta vapen sålde han sedan för 5000 kr då det var med kaliber 22, hade fin stock och levererades med FP-dysa vid sidan om. Fördelen med denna metod är alltså lönsamheten, nackdelen är risken att ertappas. Vissa distrikt förefaller skicka vapnet på destruktion i en central anläggning och då ökar ju risken att de passerar någon vapenkunnig. Andra skär sönder dem i källaren lokalt och då är risken mindre.


Det omvända problemet.


Ibland så kan man behöva få in ett vapen i systemet som man redan äger eller som man har privatimporterat. I vissa distrikt kan man skriva sig själv som överlåtare och då går allt bra. I andra distrikt så måste en vapenhandlare/-tillverkare stå som överlåtare och då blir det värre.


Själv så löste jag mitt bekymmer igenom att ”sälja” mitt vapen till en vapenhandlare som sedan ”sålde tillbaka” vapnet till mig själv, varpå handlaren kunde stå som överlåtare och då gick licensen igenom.


Det finns alltså en hel del och delvis helt onödig byråkrati runt att få in och ut vapen ur licensplikten.

 
 
Ingen bild

Silwer

24 december 2016 08:58

Det där med att bluffa med att märka om en kinabössa så de tror de skrotar din dyra PCP kan nog bita tillbaka senare.

Betänk att om bössan du ju sen säljer licenfri dyker upp hos polisen i nåt ärende, de ser då att den enligt id nummret är skrotad, vem ägde den förr.

Kan nog blir en rolig historia att förklarar hur den levde vidare och såldes.

 
Ingen bild

kj

24 december 2016 11:37

polisen har väl fullt sjå med insmugglade automatvapen,ett ynka luftgevär är ju som en fjärt.

 
Ingen bild

Silwer

24 december 2016 18:52

Du skulle bli förvånad över hur mycket tid de kan lägga på sånt du tycker är strunt.
Ta inget förgivet och straffet för olaga vapeninnehav kan väl mildas då det är ett luftvapen men mer är det inte idag.

Det hart vi fått bevis på genom åren.

 
Ingen bild

Jultomten

24 december 2016 23:01

God jul och gott nytt år

 
Ingen bild

kj

25 december 2016 17:55

till silwer,ja menar att dom ofta lägger tid på struntsaker,det är ju bättre o få bort automatvapen hos kriminella ,än på luftvapen hos allmänheten,som inte används vid alla dessa dödsskjutningar runt om storstäderna.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards