Airpang

Direktlänk till inlägg 19 november 2016

Kvalité - eller inte?

Av Johnny Ottosson - 19 november 2016 13:00




Normalt eller dåligt?


  Top Quality - Made in Sweden?


På diverse forum och FB-sidor så harvar det just nu runt ett gäng bilder på en FX Airguns Impact som uppvisar en finish och detaljkvalité som vapnets ägare inte var nöjd med. Som jag förstår så blev bössan omedelbart återlämnad till handlaren men även om den ekonomiska delen är löst så är kunden fortfarande missnöjd eftersom denne naturligtvis hade sett fram emot sitt nya förvärv.


En av de frågor som uppstod var vad man egentligen kan förvänta sig som normalt?


En av de detaljer som väckte kundens missnöje var finishen på vapnets övre rail, som såg "naggad" ut i kanten med något som närmast kan liknas vid små jack längs delar av dess nedre kant. Enligt korrespondensen med handlaren så var emellertid detta något som anses normalt och dennes påståenden kan man anse som indirekt underbyggt eftersom andra exemplar (dock inte alla) har snarlik nivå på sina utföranden.


I denna mening så är alltså utförandet förmodligen helt normalt och precis som vid all normal serieproduktion så kommer vissa detaljer ut på marknaden som bättre - där andra kommer ut på detta sätt, vilket tillverkaren förmodligen anser vara den lägsta acceptabla nivån för leverans.


Principen är alltså ungefär som när man köper ett föremål med förbränningsmotor, ska denna ge 20 hkr så kommer vissa att ge 18 hkr och andra ge 22 hkr. Kanske bra för den som får ett ex på 22 hkr men mera surt för den som får en på 18 hkr. I detta fall så anger så att säga tillverkaren emellertid att det ex som är på 18 hkr är den som ska anses som normalt och den kunden som då förväntar sig att få 22 hkr upplever sig med andra ord som rätt blåst. Anledningen är ju att köparen tror att det han köper är på 20 hkr där tillverkaren anser att samma sak är 18 hkr. 


Den serietillverkade produktionen förstärker därefter skillnaden till dess ytterligheter.


När handlaren därefter försöker förtydliga tillverkarens ståndpunkt igenom ett påpekande av typen att om man skulle förvänta sig att få 22 hkr varje gång så skulle produkten vara dyrare - då blir ju saken ännu värre. Köparen tycker ju redan att han har köpt en så dyr produkt att han egentligen borde ha fått 25 hkr!


Det fanns alltså en stor divergens mellan kundens förväntan och tillverkarens förmåga att möta upp mot denna i detta fall.


Hur löser man då ett sådant problem?


Jag rekommenderar varmt att man köper av en bra handlare, som sköter en snabb och korrekt retur med tillhörande kreditering även om den pedagogiska förmågan att motivera produktens upplevda tillkortakommanden tryter. Bäst är naturligtvis att man ser och prövar ett antal exemplar av den tilltänkta modellen innan man köper eftersom man då får ett perspektiv på vad tillverkaren - snarare än en själv - anser som normalt. 


Tänk också på att tillverkaren bär sitt tolkningsföreträde. Det är tillverkaren som skapar produkten och som därför kan avgöra vad som i objektiv mening är normalt eller inte.


Om du som kund däremot inte gillar tillverkarens syn på saken eller dennes produkt så står det ju dig som köpare helt fritt att ta ett beslut om att inte köpa produkten. För, faktum är ju att det finns mängder med tillverkare på banan och om man inte gillar en sak, så kan man ju alltid köpa en annan.

 
 
Ingen bild

kj

19 november 2016 14:54

hur många gånger har man fått olika produkter som man beställt på nätet,som varit fel på,ibland fixat de själv jobbigt att skicka tillbaka,ett ex ja köpte fx fyllkit för en del år sedan,läck i varenda gängad anslutnig,skit i mellan kass packningar mm,fixade det själv,men mailade fx om felet,som vanligt inte ett svar från dom!!!!

 
Ingen bild

Silwer

19 november 2016 16:24

Saken är väl att FX går för fulla muggar ofta, de hinner knappt bygga bössor folk vill ha, krångliga bössor med många delar kan få monteringsfel mm i farten och då de menar tat de ju är billiga så fpår man ex med skönhetsfel från början.

Fiolk tror lite väl gott om FX och tänker sig att få vapen som en Steyr eller annat high end vapen som är mycket dyrare, så kommer det aldrig bli.

 
Ingen bild

Tankesmedjan

19 november 2016 16:25

Att Fx Airgun har brister i tillverkningen ska enligt dej ses normalt ?

Det oreras en hel del galimatias i inlägget,det icke adekvata exempel där nya motorers differerade prestanda ska likställas med kosmetisk defekt på luftgevär är inte i det här fallet jämförbart.

Jag kan rekommendera till er som fortsättningsvis ska handla vapen av den butik som sålt vapnet att med handlaren göra en överenskommelse av ett påseende,först efter att varan godkänts av köparen kan affärshändelsen slutföras i sin helhet.

Johnny Ottosson

19 november 2016 16:40

All serietillverkning har ju toleransavvikelser och om man tycker att den nivån som FX Airguns har för den här modellen är fel så får man istället välja en annan modell eller gilla läget.

 
Ingen bild

Silwer

19 november 2016 19:17

Nu gällde detta främst skönhetsfel och en mindre vacker pipmuff, om prestandan är dålig vet vi inte, avviker kanske inte alls nånting.

Visst hade man kanske kunnat tänkt att muffen byttes och så även railen och resten fick bero, men nu var det inte aktuellt enl. FX och Hurricane tar tillbaka bössan för nästa kund, inte mycket mer han kan göra, han bygger ju inga FX.

FX saknar idag sen länge kundsupport, det är inget nytt, det visste köparen och de andra om, ändå handlades det för att sen gnälla på just den saken.

Var den viktig hade de valt ett märke känd för bra support, så jag vet inte riktigt jag.

 
Ingen bild

kj

19 november 2016 20:48

support från fx=ha ha ha.

 
Ingen bild

Fonky

20 november 2016 14:35

Är det verkligen så dålig support från FX? Jag tycker de har svarat och hjälpt till när man behövt det. Dessutom brukar Hurricane hjälpa till om det är nåt stök, tex nån ventil som krånglar.? Men det är iofs länge sedan jag pratade med Axelsson.....

 
Ingen bild

Svinde

20 november 2016 19:39

Tror tobbe har blåst dig. Det har han gjort flera gånger med folk i min klubb.

 
Ingen bild

Fonky

21 november 2016 07:41

Klart att folk förändras men inte hur mycket som helst. Den Tobbe jag kände var alltid reko.

 
Ingen bild

Tankesmedjan

21 november 2016 09:26

Vapenförsäljningen i Sverige prioriteras inte av FX,därför ges sekunda exemplaren till de svenska vapensäljarna dvs de ex som har skönhetsfel. Den utomnordiska luftvapenförsäljningen är den marknad som ger mer inkomster till företaget,därav får inga skavanker på vapnen förkomma. Ska du ha en felfri bössa får du beställa den utomlands.
Så är det med den saken,bara att gilla läget !

 
Ingen bild

Silwer

21 november 2016 17:34

Nu visade det sig att jag mfl frågade om sanningshalten att personen inte sa sanningen, FX kunde visst tagit tillbaka bössan, men han ville ha ekonomisk kompensation och det vägrade de.

Jag tycker det behöver sägas iaf, visst det såg inte snyggt ut men personen påstod att de inte ville göra nånting, vilket alltså inte var sant.

Man kan tydligen aldrig lita på folk, ändra inläggen efteråt mm, pfff.

 
Ingen bild

Blodsvente

21 november 2016 18:20

Härligt med dina inlägg silwer. Du är lika trovärdig som trådskaparen på LV.info. Med dig är det dock annorlunda du gick från att hata fx o jämnföra det med hatsan till att stoppa tungan upp i axelssons röv.

 
Ingen bild

Ogster

21 november 2016 20:59

Köp endast vapen av handlare som har öppet köp så är ju saken klar, är man inte nöjd med den så är det ju bara att skicka tillbaka den.

Förstår inte allt gnäll på Fx, mailat ni Hatsan fabriken och gnäller på dom också?

 
Ingen bild

Tankesmedjan

22 november 2016 05:54

Förmodligen förekommer det inte några fel på Hatsans vapen som säljs i Sverige,då det finns inget att gnälla på.

 
Ingen bild

kj

22 november 2016 09:45

hurricane kan man lita på,inga problem om något är fel på,dock har han dyr frakt på leveranser.

 
Ingen bild

John

22 november 2016 10:28

Håller med i över 10 år har handlat av huricane , servat gc2 till cutlas och aldrig varit problem snabba lev och enorm kunskap

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards