Airpang

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2016

Ett prisvärt val..

Av Johnny Ottosson - 20 oktober 2016 20:00


Mycket för pengarna!


  En modell som lätt kan misstas för en annan i Crosmans sortiment av snarlika varianter...


En läsare som hörde av sig i veckan hade blivit intresserad av min egen Crosman 1701 och undersökte då möjligheterna att införskaffa ett eget exemplar varpå han mer eller mindre chockades över prisläget. Det visar sig att i skrivande stund så är Fondprodukters listpris för 1701 uppe vid 5995 kr (!) och till detta så fick köparen också investera i en dykflaska med fyllkit då det var hans första PCP.


Med en totalsumma på runt 9000 kr så kunde önskemålet om en 1701 helt enkelt inte förverkas.


Men, lyckligtvis så finns det ett annat bra och förbluffande snarlikt alternativ för avsevärt mycket mindre pengar, Crosmans egen doldis i form av 2300S med blott 2900 kr på prislappen över disk hos Hurricane. Vi talar alltså om halva priset bara på vapnet och dessutom så är den sistnämnda försedd med en Co2-drivkälla istället för tryckluft.


Kan det vara något att satsa på?


Om vi börjar med likheterna så har vi samma pipa på de båda, en 10 tum matchpipa med choke från Lothar-Walther. Avtryckarsystemen skiljer sig åt, 1701 har samma system som Marauder där 2300S har en förfinad version av systemet hos den betydligt primitivare 2240. Hos modell 2300S så är avtryckarsystemet emellertid justerbart mellan 2-5 lbs samt försett med overtravelstop. Kanske inte riktigt på samma nivå som 1701 men bra mycket bättre än 2240.


  Många är de av Crosmans pistoler som har sålts på grund av möjligheten att montera en kolv.



Till skillnad ifrån 2240 så har drivkällan hos 2300S också full justerbarhet med steglös justering av slaglängden av hammaren liksom förspänningen på hammarfjädern. Korrekt justerad så blir modellen otroligt Co2-snål och klarar runt 60 skott (inom 20 fps spridning) på en 12 gram Co2-patron, eller ungefär 3 gånger så många skott som 2240!


Kolsyra har ju sina begränsningar både i fråga om miljö och kostnader men när man skjuter så pass många skott på en Co2-patron så blir kostnaden ändå acceptabel i relation till utlägget som krävs för en dykflaska med fyllkit för den dubbelt så dyra 1701. När det handlar om intoleransen för temperatur så brukar de flesta ägare till den här typen av vapen skjuta inomhus eller utomhus under hyfsat varma förhållanden så där är denna aspekt kanske inte lika kritisk som hos exempelvis ett mera allround tävlings- eller jaktvapen.


För den som gillar att skjuta med öppna riktmedel så har därtill 2300S riktigt bra och påkostade sådana, ett bakre sikte från Williams liksom ett kornsikte av metall. I motsats till 2240 så har 2300S en riktig låda i metall med kilspår för exempelvis kikarsikte. Hos 1701 så får man inte med ett bakre sikte överhuvudtaget men kornsiktet är i gengäld rent estetiskt sett bra mycket snyggare än det hos 2300S.


Slutligen så är 2300S naturligtvis ännu mer integrerad i 22XX-systemet med hela dess infrastruktur än vad som är fallet med 1701. Den som vill bygga på sin 2300S med axelkolv eller andra tillbehör från den enorma floran av prylar från alla möjliga tredjepartstillverkare så är möjligheterna utomordentligt goda.


Cool & Carbine!  


Sammanfattningsvis så har 2300S en superb pipa för prisklassen, den har ett Co2-system så förfinat som det bara går att få för standardpatroner liksom ett riktigt vettigt avtryckarsystem. En annan stark sida är de öppna riktmedlen som är rent exceptionella för prisnivån.


Vänder vi på myntet så finns den största nackdelen i att det just är ett Co2-vapen med sin ökade driftskostnad och miljöbelastning. Möjlighet finns dock att bulkmata med utrustning från eftermarknaden, vilket minskar olägenheten för just de nackdelarna men det faktum att vi talar om ett Co2-vapen med dess temperaturkänslighet etc kan man naturligtvis aldrig komma ifrån.


För den som skjuter en del men kanske bara då och då samt främst inomhus och som skjuter på korta avstånd där man vill ha ypperlig praktisk precision med måttliga till låga skottljud och ypperligt smidigt handahavande samt bra portabilitet till ett vettigt lågt pris så blir 2300S ett givet klipp.


 

 
 
Ingen bild

_Axel_

21 oktober 2016 07:34

Om bara en liten slant som får spenderas så får man ett riktigt bra vapen om man köper begagnat (tillräckligt bra för att tävla faktiskt). Man bör rikta in sig på en gammal FWB65 eller liknande, eller kanske en gammal kolsyrepistol av bästa kontinentala märke. Eller varför inte en Tau7 för cirka 3000kr. En Crosman är skräp i jämförelse med dem alla, de enda nackdelar jag ser med olympiska målskyttevapen är att optiska riktmedel är svåra eller rent av omöjliga att få på. Om detta känns nödvändigt så är en HW40 eller HW75 det självklara valet i mellanprisklassen. Dessa vapen är klara från fabrik, man behöver inte byta alla delar för att dom ska bli "bra", vilket iofs kan ses som en fördel för den som vill pula.

 
Ingen bild

Air

21 oktober 2016 17:16

Crosmanpistolen får nog ses som en riktigt bra plinker pistol.
För tavelskytte om man vill köpa nytt är HW 75 otroligt fin.
Man kan plinka med den med bara spänna skjuta så länge man
orkar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards