Airpang

Direktlänk till inlägg 18 oktober 2016

Jakt med luftpistol

Av Johnny Ottosson - 18 oktober 2016 10:00



Små kraftpaket och gamla fördomar !

  Crosman Marauder är kanske den mest kända luftpistolen avsedd för luftvapenjakt.


Jakt med luftpistoler är kanske ingen ny företeelse men alltid en kontroversiell sådan, om än allt mindre så numera. I många länder så är emellertid luftpistoler överhuvudtaget inte tillåtna som jaktredskap. De två argument som vanligtvis framförs mot luftpistolen i detta sammanhang är att den är svår att träffa bra med och att den saknar tillräckligt med anslagsenergi för att fälla sitt villebråd på ett humant sätt.


Man kan även se tydliga paralleller till jakt med krutvapen där man ofta tillåter jakt med gevär men mindre ofta jakt med pistol. Här finns emellertid också en vapenpolitisk aspekt, man kan acceptera att allmänheten innehar och använder skrymmande och iögonfallande jaktredskap men inte små och diskreta pistoler och revolvrar som naturligtvis också blir mer begärliga för tjuvar och kriminella.


Om vi nu håller oss till luftpistolerna så ska vi börja med att studera invändningarna mot dem för jaktbruk:


"De har inte tillräckligt med anslagsenergi.."


Detta är ett allt mer ovanligt argument i takt med att PCP har blivit den dominerande drivkällan för luftpistoler i entusiasternas skara. Hos PCP så är ju drivkällans fysiska format inte alls lika intimt sammankopplad med vapnets prestanda som är fallet för exempelvis fjädervapen. Den förmodligen allra vanligaste dedikerade jaktpistolen på den internationella scenen är Crosmans Marauder med kaliber 22 och denna pistol pumpar ur sig 15-16 fpe - alltså inte långt ifrån min egen .22 BSA Ultra på 17-18 fpe.


  TalonP är en mycket populär modell för de som vill ha rejält med anslagsenergi!


Kollar man på än mer avancerade modeller i en ännu högre prisklass så kan man hos TalonP och liknande modeller få anslagsenergier på uppåt 100 fpe (!) ifrån kalibrar upp till .30 (!!). Att idag hitta en luftpistol som ger 20-30 fpe med kaliber 22/25 osv är alltså inte alls svårt och det finns absolut inget som helst villebråd aktuellt för luftvapenjakt i allmänhet som överlever en välplacerad direktträff ifrån ett dylikt vapen. 


"Det är svårt att träffa med dem..."


Alla som har prövat på att skjuta en tävlingsluftpistol över 10M, som man gör i de internationella tävlingarna, inser direkt att den här formen av pistolskytte är rent otroligt svårt. De skyttar som levererar framstående resultat i den här tävlingsformen har med andra ord min allra största respekt. Jakt med luftpistol sker emellertid inte alls på samma sätt. Vid jakt med luftpistol så använder de flesta skyttar optiska riktmedel samt i regel olika former av axelstöd och/eller bipod, vilket radikalt förändrar förutsättningarna för bra praktisk precision och i synnerhet så på långa eller okända avstånd.


  Även kaliber 177 är populär - här en 18 fpe ED-Gun med 10.34 gn JSB på 58 yards...


I en del länder, exempelvis England, så har även jaktpositiva organisationer som BASC invänt mot luftpistolen som jaktvapen och i detta fall med anslagsenergin som huvudsaklig invändning då man i England aldrig kan få ut en vapenlicens för en luftpistol över 6 fpe.


Hur man kommer att ställa sig till luftvapenjakt i allmänhet om EU implementerar en effektgräns på 7.50 joule även för licensfria luftgevär har man emellertid inte velat svara på. Frågan är om man då kommer att vara konsekventa nog att avråda från all luftvapenjakt med licensfria luftvapen överhuvudtaget om en sådan lagstiftning blir verklighet?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards