Airpang

Direktlänk till inlägg 15 oktober 2016

Nytt ute nu!

Av Johnny Ottosson - 15 oktober 2016 18:00



Första testet av FX Airguns Streamline !


  Det nya numret av Vapentidningen har Henrik Kallings test av Streamline.


Så har det första testet av Streamline landat i tidningskioskerna och detta är på sedvanligt sätt en mycket läsvärd artikel av Henrik Kalling, som verkligen börjar hitta formen på sitt artikelförfattande. Det som skiljer den här artikeln ifrån tidigare vapentester är att Henrik nu äntligen har fått fram ett diagram över det testande vapnets hastighetsavvikelse ifrån skott-till-skott och det rör sig om en för honom fyllig artikel med vissa referenser till hans tidigare test av Air Arms S510 från förra numret.


Det som återstår att finslipa är just prestandatesten..


Diagrammet av hastigheten är dokumenterad i meter per sekund, vilket är en synnerligen klumpig enhet för ändamålet. Att diagrammet dessutom är ovanligt grovt uppspaltat gör inte heller någon fördel åt läsbarheten. Mitt varma tips är att använda feet per second och ett mycket finare skala på kurvan.


Ett diagram i ett test är inget prydnad eller utfyllnad utan är själva kärnan av testen som i hårda siffror - svart på vitt - ger vid hand vad vapnet presterar.


Dessutom så krävs det en analys av resultatet, mer än att låta resultatet tala för sig självt. Alla läsare och i synnerhet inte krutvapenskyttar, kan helt enkelt inte läsa ett diagram för effektkurvan hos ett PCP på ett vettigt sätt. Här krävs alltså stöd och hjälp med en pedagogisk presentation av vad diagrammets resultat innebär i praktiken.


Med tanke på att Henrik testade en fullpower 510 med samma kaliber redan i föregående nummer så hade man med fördel kunnat redovisa detta vapen som referens. Båda dessa vapens kurvor sida vid sida med samma diaboler ifrån samma starttryck hade varit betydligt mer spännande än vad som föll ut den här gången.


I övrigt så handlar det om en välskriven artikel som allt mer börjar hitta sin form och stil.


Att testa den praktiska precisionen på 80 meter var en bra idé som säkert kan få en och annan krutvapenskytt att haja till. Än mer spännande är ju att våga testa hela skalan, alltså alla skott på en fyllning, med tioskottsserier. Ett sådant resultat är alltid spännande och tenderar fort till att silja agnarna från vetet och i synnerhet på ett såpass drygt avstånd. 


Sammanfattningsvis så ser jag detta som Henriks mest läsvärda artikel hittills och ett gott tecken på att kvalitén av hans artikelförfattande successivt ökar, vilket naturligtvis är gagnfullt för alla parter.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards