Airpang

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2016

PCP - Pilvapen

Av Johnny Ottosson - 12 oktober 2016 18:00

 

Stora villebråd !

 

  Crosmans Pioneer Airbow är ett formidabelt vapen för storviltjakt.

 

Att jaga stora villebråd med luftvapen känns för de flesta människor, och i synnerhet sådana utanför hobbyn, som mycket främmande. I den mån som levande vilt fälls med luftvapen så brukar det handla om mindre djur i storlek som kanske en hare men i de allra flesta fall så är det fråga om ännu mindre byten, vanligtvis fåglar upp till en ringduva ungefär.

 

Om man däremot vill fälla storvilt, som en älg, hur fungerar då det?

 

Här finns det två vägar att gå, endera grovkalibriga kulvapen laddade med minié-projektiler som har en låg utgångshastighet ungefär som svartkrutsvapen eller att man väljer att använda en pilpipa. I det sista alternativet så använder man alltså samma princip som hos en pilbåge eller ett armborst men där luftvapnet använder tryckluft som sin drivkälla istället för bågvapnets fjädersviktande båge.

 

Bortsett ifrån framdrivningsmetoden så fungerar projektilen på precis samma sätt som vid bågvapenjakt.

 

  FX Airguns var tidigt ute med pilvapen, här Royale men mest känd är nog Verminator Extreme.


 

Den här typen av luftvapen har nu blivit allt mer populära på marknaden i takt med att specialiserade och fabrikstillverkade modeller har kommit ut i handeln, främst då FX Airguns Verminator Xtreme och Crosman Pioneer Airbow.

 

Jämfört med det traditionella armborstet så finns det såväl för- som nackdelar.

 

De fördelar som oftast framställs är den praktiska precisionen och utgångshastigheten samt att luftvapnet är smidigare (inte minst smalare) än armborstet. Till nackdelarna hör prisbilden och komplexiteten, ett PCP kräver en fyllkälla och är mekaniskt mer komplicerat än ett ordinärt armborst. För en del skyttar så känns också luftvapen som främmande där armborst är mer välbekant och traditionellt. Vilken typ av prestanda kan man då förvänta sig? Crosman uppger 450 fps med en pil på 375 grains vilket betyder 168 fpe anslagsenergi. Den effektiva räckvidden är 75 yards men tillverkaren rekommenderar jakt på 20-30 yards.

 

Om man jämför med traditionella compoundarmborst så ligger en potent sådan på ca 400 fps utgångshastighet med en 350 grains pil (Excalibur NEW Matrix 400). Detta är då ett armborst som av tillverkaren anses vara lämpat för de största och farligaste viltslagen på vår planet, inklusive den afrikanska buffeln. I korta drag så kan man alltså fastslå att den här typen av luftvapen har kapacitet nog för att fälla vilket vilt som helst i världen.

 

  Vill man inte köpa ett färdigt pilvapen så kan man alltid bygga ett - här på 2240-bas.


 

Som jaktvapen räknat så är emellertid luftdrivna pilvapen ännu tämligen ovanliga och jakt (såväl som innehav) av dem är ännu inte lagliga i alla länder. Som vanligt så är USA ledande i utvecklingen och allt fler delstater tillåter jakt med dessa vapen mot ett ökande antal viltslag, det senaste tillskottet var nu alligatorer i bland annat Florida.

 

Här hemma i Sverige så är saken (naturligtvis) en annan, ännu är inte jakt tillåten och detta är naturligtvis utomordentligt tråkigt eftersom det handlar om en mycket miljövänlig, human och effektiv jaktform.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se