Airpang

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2016

PCP - Pilvapen

Av Johnny Ottosson - 12 oktober 2016 18:00

 

Stora villebråd !

 

  Crosmans Pioneer Airbow är ett formidabelt vapen för storviltjakt.

 

Att jaga stora villebråd med luftvapen känns för de flesta människor, och i synnerhet sådana utanför hobbyn, som mycket främmande. I den mån som levande vilt fälls med luftvapen så brukar det handla om mindre djur i storlek som kanske en hare men i de allra flesta fall så är det fråga om ännu mindre byten, vanligtvis fåglar upp till en ringduva ungefär.

 

Om man däremot vill fälla storvilt, som en älg, hur fungerar då det?

 

Här finns det två vägar att gå, endera grovkalibriga kulvapen laddade med minié-projektiler som har en låg utgångshastighet ungefär som svartkrutsvapen eller att man väljer att använda en pilpipa. I det sista alternativet så använder man alltså samma princip som hos en pilbåge eller ett armborst men där luftvapnet använder tryckluft som sin drivkälla istället för bågvapnets fjädersviktande båge.

 

Bortsett ifrån framdrivningsmetoden så fungerar projektilen på precis samma sätt som vid bågvapenjakt.

 

  FX Airguns var tidigt ute med pilvapen, här Royale men mest känd är nog Verminator Extreme.


 

Den här typen av luftvapen har nu blivit allt mer populära på marknaden i takt med att specialiserade och fabrikstillverkade modeller har kommit ut i handeln, främst då FX Airguns Verminator Xtreme och Crosman Pioneer Airbow.

 

Jämfört med det traditionella armborstet så finns det såväl för- som nackdelar.

 

De fördelar som oftast framställs är den praktiska precisionen och utgångshastigheten samt att luftvapnet är smidigare (inte minst smalare) än armborstet. Till nackdelarna hör prisbilden och komplexiteten, ett PCP kräver en fyllkälla och är mekaniskt mer komplicerat än ett ordinärt armborst. För en del skyttar så känns också luftvapen som främmande där armborst är mer välbekant och traditionellt. Vilken typ av prestanda kan man då förvänta sig? Crosman uppger 450 fps med en pil på 375 grains vilket betyder 168 fpe anslagsenergi. Den effektiva räckvidden är 75 yards men tillverkaren rekommenderar jakt på 20-30 yards.

 

Om man jämför med traditionella compoundarmborst så ligger en potent sådan på ca 400 fps utgångshastighet med en 350 grains pil (Excalibur NEW Matrix 400). Detta är då ett armborst som av tillverkaren anses vara lämpat för de största och farligaste viltslagen på vår planet, inklusive den afrikanska buffeln. I korta drag så kan man alltså fastslå att den här typen av luftvapen har kapacitet nog för att fälla vilket vilt som helst i världen.

 

  Vill man inte köpa ett färdigt pilvapen så kan man alltid bygga ett - här på 2240-bas.


 

Som jaktvapen räknat så är emellertid luftdrivna pilvapen ännu tämligen ovanliga och jakt (såväl som innehav) av dem är ännu inte lagliga i alla länder. Som vanligt så är USA ledande i utvecklingen och allt fler delstater tillåter jakt med dessa vapen mot ett ökande antal viltslag, det senaste tillskottet var nu alligatorer i bland annat Florida.

 

Här hemma i Sverige så är saken (naturligtvis) en annan, ännu är inte jakt tillåten och detta är naturligtvis utomordentligt tråkigt eftersom det handlar om en mycket miljövänlig, human och effektiv jaktform.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 7 dec 17:30

  Umarex RP-5     Ett litet och smidigt vapen med en trevlig prisbild på ca 3000 kr.   En av de mer spännande modellerna för den svenska marknaden är Umarex RP-5 som ligger på mellan 7-11 joule beroende på om man väljer kaliber 177 eller...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 21 nov 16:00


  Rödpunkt på 20 meter!     Totalt 40 skott nonstop på uppmätta 20 meter och fullt stöd samt Vector 1/20 med 3 MOA   Idag prövade jag att skjuta rödpunkt på 20 meter och det kändes väldigt ovant att inte har ett förstorande riktmedel. Ma...

Av Johnny Ottosson - Lördag 17 nov 19:00


    Fylld igen!     Nu finns det 300 friska Bar i min gamla 7 liter Faber - notera teknisk luft (20)13-(20)23.   Då har jag hämtat min dykarflaska efter att ha fyllt den på Räddningstjänsten för den fortsatt facila kostnaden för 75 kro...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 13 nov 16:30


  Fynd från Tradera!     Ibland blir man bara mållös...   Någon som som är sugen på ett riktigt kraftfullt fjäderluftgevär?    Vill man nå en ordentligt hög effekt så måste man satsa på en "superladdad fjäder". Med en sådan så kan ma...

Av Johnny Ottosson - Söndag 11 nov 10:00

  Bra bag!     En väska för 99 kr - kan det vara något att ha?   När det blev en längre tub på min Crosman 1701 så uppstod behovet av en längre väska och jag hittade en på Tactical Store för blygsamma 99 kr. Väskan håller 54 x 25 x 4,5 c...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se