Airpang

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2016

PCP - Pilvapen

Av Johnny Ottosson - 12 oktober 2016 18:00

 

Stora villebråd !

 

  Crosmans Pioneer Airbow är ett formidabelt vapen för storviltjakt.

 

Att jaga stora villebråd med luftvapen känns för de flesta människor, och i synnerhet sådana utanför hobbyn, som mycket främmande. I den mån som levande vilt fälls med luftvapen så brukar det handla om mindre djur i storlek som kanske en hare men i de allra flesta fall så är det fråga om ännu mindre byten, vanligtvis fåglar upp till en ringduva ungefär.

 

Om man däremot vill fälla storvilt, som en älg, hur fungerar då det?

 

Här finns det två vägar att gå, endera grovkalibriga kulvapen laddade med minié-projektiler som har en låg utgångshastighet ungefär som svartkrutsvapen eller att man väljer att använda en pilpipa. I det sista alternativet så använder man alltså samma princip som hos en pilbåge eller ett armborst men där luftvapnet använder tryckluft som sin drivkälla istället för bågvapnets fjädersviktande båge.

 

Bortsett ifrån framdrivningsmetoden så fungerar projektilen på precis samma sätt som vid bågvapenjakt.

 

  FX Airguns var tidigt ute med pilvapen, här Royale men mest känd är nog Verminator Extreme.


 

Den här typen av luftvapen har nu blivit allt mer populära på marknaden i takt med att specialiserade och fabrikstillverkade modeller har kommit ut i handeln, främst då FX Airguns Verminator Xtreme och Crosman Pioneer Airbow.

 

Jämfört med det traditionella armborstet så finns det såväl för- som nackdelar.

 

De fördelar som oftast framställs är den praktiska precisionen och utgångshastigheten samt att luftvapnet är smidigare (inte minst smalare) än armborstet. Till nackdelarna hör prisbilden och komplexiteten, ett PCP kräver en fyllkälla och är mekaniskt mer komplicerat än ett ordinärt armborst. För en del skyttar så känns också luftvapen som främmande där armborst är mer välbekant och traditionellt. Vilken typ av prestanda kan man då förvänta sig? Crosman uppger 450 fps med en pil på 375 grains vilket betyder 168 fpe anslagsenergi. Den effektiva räckvidden är 75 yards men tillverkaren rekommenderar jakt på 20-30 yards.

 

Om man jämför med traditionella compoundarmborst så ligger en potent sådan på ca 400 fps utgångshastighet med en 350 grains pil (Excalibur NEW Matrix 400). Detta är då ett armborst som av tillverkaren anses vara lämpat för de största och farligaste viltslagen på vår planet, inklusive den afrikanska buffeln. I korta drag så kan man alltså fastslå att den här typen av luftvapen har kapacitet nog för att fälla vilket vilt som helst i världen.

 

  Vill man inte köpa ett färdigt pilvapen så kan man alltid bygga ett - här på 2240-bas.


 

Som jaktvapen räknat så är emellertid luftdrivna pilvapen ännu tämligen ovanliga och jakt (såväl som innehav) av dem är ännu inte lagliga i alla länder. Som vanligt så är USA ledande i utvecklingen och allt fler delstater tillåter jakt med dessa vapen mot ett ökande antal viltslag, det senaste tillskottet var nu alligatorer i bland annat Florida.

 

Här hemma i Sverige så är saken (naturligtvis) en annan, ännu är inte jakt tillåten och detta är naturligtvis utomordentligt tråkigt eftersom det handlar om en mycket miljövänlig, human och effektiv jaktform.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 11 feb 14:00

American Classic!         Den har varit med i över 70 år nu - här modell 1949   Få vapen klarar att vara i produktion under sju decennier och dessutom fortfarande vara storsäljare. En av dessa är Crosmans multi-pump pistoler som har sål...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 feb 16:30

    From Russia with love!   Perfekt anpassad för marknader med begränsad effekt.   En av de främsta fördelarna med en bullpup är ju att de tillåter användandet av en riktigt lång pipa i ett relativt kompakt format, sett till vapnets t...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 20:00


    Nu närmar det sig!     Snart är det bara att ta med sig licensen och handla...   Nu börjar EUs vapendirektiv att bli verklighet även för svensk vapenlagstiftning och den mest glädjande nyheten är att dämparna äntligen blir tillstånd...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:30


  Anschutz 9015H      Visst är 20.000 kr mycket pengar för ett luftgevär men inte värre än en Steyr.   Vill man sticka ut lite från mängden så kan Anschutz vara ljuset i Steyr-mörkret, ibland så är det ju roligt med något annorlunda utan ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:00


  Still going strong !     BSA Supersport   En riktig klassiker som fortfarande saluförs till måttliga pengar (£199) och som har funnits med på marknaden i mer än tre decennier. Ska sanningen fram så är den konstruktivt sett en arvtagare...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se