Airpang

Alla inlägg under september 2016

Av Johnny Ottosson - 11 september 2016 12:30



En underbar doft!


  När det regnar och man sitter jour hemma så får man pyssla lite..


Som den skarpögde kanske noterade när jag visade min nya förstock till 1701 så var den oljad och inte lackerad, vilket var fallet med pistolgreppsplattorna. För att få samma finish på alla delarna så har jag därför putsat bort lacken på plattorna och därefter oljat dem.


Jag använde ett relativt grovt sandpapper på 120 för att avlägsna lacken, därefter så oljade jag en gång och finputsade vidare med 240 och 400 innan den slutliga oljningen. 


Oljan som jag använder är en blandning av 2/3 kokt linolja och 1/3 balsamterpentin. Här är det viktigt att använda den kokta och inte den råa linoljan. Skillnaden finns i molekylstorleken där rå linolja torkar långsamt och inte är filmbildande. Kokt linolja torkar däremot och kan användas som ytskikt, dvs den är filmbildande. Kokt linolja är även polymeriserad genom upphettning till ca 200 grader och ger visserligen en sämre penetrering i träet men en betydligt kortare härdningstid. Den är tjockare och ofta lite mörkare än den råa oljan. Används också till tillverkning av oljefernissa och linoljefärg.

 

  Kokt linolja (79 kr) och Balsamterpentin (65 kr) är mycket drygt.

 

Svensk kallpressad rå linolja är ljus och lättflytande och tillåter djup penetrering i träet pga låg viskositet, små molekyler och lång härdningstid (veckor-månader beroende på temperatur). Används till impregnering, mättning av trä, och till framställning av blymönjefärg. Den är helt ogiftig och säljs som livsmedel under namnet Linfröolja. På grund av den långa härdningstiden så undviker jag denna.

 

Terpentinet dunstar ur träet under torktiden och lämnar oljan kvar, det fungerar alltså som leveransmedel och det är därför även en avtorkad träyta känns kall i flera dagar efter oljningen. Till appliceringen så använder jag en smal målarpensel och det hela brukar gå snabbt och smidigt, samt - väldoftande. Viktigt att tänka på är att stryka tunna lager och att hellre skryka några fler lager.

 

När man slipar lackerad valnöt så blir ytan successivt allt mer askgrå till gråvit så förvandlingen som sker när man stryker på det första lagret med olja är alltid lika spektakulärt då valnöten formligen exploderar i lyster och blir skinande honungsgul. 

 



Av Johnny Ottosson - 10 september 2016 18:00



Mer och mer effekt..


  Ett litet kraftpaket som även finns i kaliber 357 med 95 fpe!


En av de absolut mest potenta serietillverkade luftpistolerna är nya Rex från Evanix vilken tack vare kaliber 357 når ända upp till 95 fpe, om än bara för 4 skott på en fyllning. Om man istället föredrar kaliber 22 så kan man förvänta sig 12 skott med 30 fpe där kaliber 25 också levererar 12 skott men med något högre 37 fpe.


Med en total längd om 51 cm och 25 cm pipa liksom 1800 gram komplett vikt (utan riktmedel) så handlar det om ett ytterst kompakt och transportabelt vapen, i första hand riktad för användning till småviltjakt.


Luftpistolerna har sannerligen utvecklat sig!

Av Johnny Ottosson - 9 september 2016 19:00



JSB satsar på blyfria diaboler!


  Foto: Hurricane.


Diaboler av andra material än bly har blivit bättre och bättre med åren. En av de stora aktörer som har satsat ganska hårt på detta är HN och nu kommer även den absolut viktigaste aktören på diabolen in på scenen med ett blyfritt alternativ - tjeckiska JSB! Enligt de första källorna så har lanseringen dröjt på eftersom man vill leverera ett blyfritt alternativ till bra pris som kan leverera minst lika bra praktisk precision som dagens allra bästa blydiaboler.


Detta kommer att bli en spännande utveckling att följa.

Av Johnny Ottosson - 7 september 2016 20:30


Flera varianter!


  Nu har min favoritkronograf fått en systermodell.


Som ni säkert vet så har jag en favoritkronograf med många förtjänster och blott ett fåtal tillkortakommanden. En av de mest uppenbara är det synnerligen snålt tilltagna fönster som man förväntas att skjuta igenom. När kronografer har små öppningar för projektilen så brukar de nämligen tyvärr vara överrepresenterade i statistiken över sönderskjuta kronografer.


Nu finns det emellertid en systermodell med en betydligt större zon att skjuta igenom, till priset av att den av naturliga skäl för ett avsevärt mycket större yttre format. Modellen säljs av bland annat BAR i England och priset är i skrivande stund £99. Här kommer lite korta fakta:


Parameters:

  • velocity: 20 – 6500 fps
  • measurement error: <= 1% @ 800 fps
  • current consumption: 100 mA
  • power supply: 2AA (alkaline or rechargable battery)
  • dimensions ( h x w x d ): 137x70x100 mm
  • weight 600 g

Functions:

  • velocity V [fps]
  • kinetic energy [Ft/Lbf]
  • shooting counter
  • average kinetic energy [Ft/Lbf]
  • average velocity Vavg [fps]
  • minimum velocity Vmin [fps]
  • maximum velocity Vmax [fps]
  • absolute velocity dV=|Vmax-Vmin|
  • standard deviation SV [fps]
  • rate of fire RoF
  • weight of bullet in grains
  • calibration ( settable distance between sensors )
  • memory of 250 measurements of velocities
  • transmission data to the computer



Av Johnny Ottosson - 5 september 2016 20:30



Skördetid...


  FX Airguns Royale har varit med under 8 år nu och ständigt förbättras i detaljerna...



Som ni kanske har märkt så har jag inte haft så mycket tid åt att sköta Airpang på den senaste tiden eftersom jag sitter i skördejour just nu och det betyder långa arbetsdagar och en del udda uppdrag. De senaste dagarna så har jag emellertid fått lite funderingar runt FX Airguns Royale och i samband med detta så fick jag också tips om en eminent video som behandlar just den här modellen. 


För precis som spannmålen mognar på fälten så mognar också många luftvapenmodeller och blir bara bättre och bättre med tiden.


Den senaste Mk 3 Royale med farthållare, matchavtryck och regulator..

Av Johnny Ottosson - 4 september 2016 10:00



Daystate Regal XL


 

Nu kan den köpas som 10J rakt över disk hos Hurricane för 12.990 kr (standard stock, ovan)


Äntligen så har Daystates "basbössa" anlänt till Sverige och den kan nu köpas både licensfri och tillståndspliktig rakt över disk hos Hurricane. Modell Regal XL är den större varianten av Huntsman med 162 cc tub liksom shroudad matchpipa.


Prestandan uppges till 45 skott med 19 fpe (.177), alternativt två effektlägen för kaliber 22 med 39 skott på 30 fpe eller 21 skott vid 40 fpe. Som tillval finns även kaliber 25. Magasinen rymmer 10 diaboler men modellen går även att skjuta singleskott via en tillvalsadapter. Givetvis en prima valnötstock från Italien.


  Vill man ha en ännu mer påkostad stock så finns även detta som tillval...

Av Johnny Ottosson - 3 september 2016 19:30


Vem är Beeman?

 

  

Robert och Toshiko Beeman på sin ranch i Kalifornien. 


I samband med den senaste tidens artiklar med referenser till 1970-talets amerikanska luftvapenscen så återkommer ständigt denne Beeman och det har då föranlett att jag har fått frågan vem han är och varför han skulle vara betydelsefull i sammanhanget.


En stor del av Beemans bakgrund berättar han om i den följande artikeln från mitten av 1980-talet, en epok som kom att vara hans glansperiod. Verksamheten drog igång redan 1972 men fick sin form och sitt genomslag något år in på 1980-talet där företaget blomstrade fram till 1993 då verksamheten såldes från Beeman till SR Industries. Dessa nya köpare sålde i sin tur företaget vidare 2009 till Kina och numera så nyttjar man bara Beemans namn som en rubrik åt vapen importerade till USA från Kina.


Tvärom vad många tror så byggde Beeman inga vapen själv, detta uppdrog han åt andra. Det han däremot gjorde var att introducera konceptet av "Adult Airguns" i USA, alltså tanken att luftvapen skulle kunna vara en fullt respektabel skytteform även för vuxna entusiaster. I USA så hade ju luftvapen (eg BB-guns) fram till 1970-talet företrädesvis betraktats som närmast leksaker för barn. Beemans gärning blev att importera bra vapen från Europa till USA och sälja dem med hjälp av kunskap, intresse och engagemang där påkostade kataloger och pedagogiska etiketteringar blev vinnande redskap. 


I rättvisans namn så hade han stulit en hel den av sitt koncept från Air Rifle Headquarters och dess ägare Robert Law, som var i farten 1963-1979 med sin verksamhet. Skillnaden var att Beeman var en skickligare affärsman än den försynte och ödmjuke Law och därmed också en betydligt effektivare försäljare, både av koncept och produkter.


För vårt vidkommande så är Beemans gärning viktig eftersom den krattade manegen för hela den amerikanska marknaden vars kapital och köpare har gjort det möjligt för många av världens stora luftvapentillverkare att uppstå och verka - företag vars produkter vi också köper och åtnjuter. Detta är något som kanske inte hade varit möjligt utan en så pass stor och lönsam marknad på andra sidan Atlanten.


       



Av Johnny Ottosson - 2 september 2016 05:00



Mer om nya Maximus!


Kul med en 177 review också från AEAC


Maximus från Crosman är onekligen en spännande remake av Discoveryn och visar hur ekonomiskt överkomliga vettiga PCP har blivit de senaste åren. Här finns en prestanda och precision som aldrig gick att nå i den här prisklassen tidigare. Det ska bli spännande att se om modellen kommer till Sverige och var den kommer att hamna prismässigt sett. Med rätt prislapp och en fri effekt på 177 här i Sverige framöver så skulle modellen kunna bli en riktig hit.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards