Airpang

Direktlänk till inlägg 27 september 2016

Liten men stor..

Av Johnny Ottosson - 27 september 2016 10:00



Nyckeln till framgång!


Storheten ligger i enkelheten och prisvärdheten samt dess modulära konstruktion.


En Crosman 2240 är egentligen inget speciellt. En simpel Co2-pistol som huvudsaken är byggd av pot metal och plast. Man kan köpa den för nästan inga pengar alls, här i Sverige så betyder det under tusenlappen ny och på sin hemmamarknad i USA så handlar det idag om $49.95. Tillgängligheten är alltså enorm, begagnade exemplar i nära nog nyskick kan enkelt hittas för 50-600 kr - ungefär kostnaden för att fylla upp tanken på bilen med bensin!


Lanserad 1999 så blev modellen en fantastisk succé och är Crosmans mest sålda Co2-pistol liksom grundstommen för en lång rad av syskonmodeller där alla delar samma pistolgreppsram och de flesta övriga detaljer. Tack vare ett lågt pris och en fantastisk tillgänglighet över hela världen så har detta vapen även drivit fram en otrolig mängd tillbehör och alternativdelar från tredjepartstillverkare, inte sällan sålda igenom eBay.


Precis som Rugers 1022 och Colts 1911 så har man skapat en odödlig konstruktion enligt samma mall; ett enkelt, dugligt och synnerligen billigt vapen som enkelt kan individanpassas och byggas på med tillbehör till ett pris som många gånger överstiger det ursprungliga vapnet - eller som man så vill - behålla det som ett dirt cheap bra och klassiskt universalvapen.


Förutom priset så är alltså den dikterade standarden som modellen har satt i kraft av sin tillgänglighet ett av vapnets stora tillgångar, ett särdrag som den också delar med AR-serien på krutvapensidan. Standarden är alltså nyckeln till djungeln av tillbehör och möjligheten för ägaren att själv modifiera sitt vapen i nästan obegränsad utsträckning helt efter eget tycke och smak.

  En tidlös modell.


Personligen så tror jag att detta kan vara en vinnande väg även för andra aktörer. Att skapa ett enkelt och billigt basvapen och sedan erbjuda möjligheter att bygga på det efter eget önskemål. Då kan man få ut volymer på vapnet samtidigt som man kan få in marginaler på allt runtomkring.


Vi har själva en 2240 i hushållet och när någon hör av sig och frågar om luftvapen kan vara något för dem så brukar jag ofta framhålla just den här modellen. Köper man en fräsch beg 2240, en ask med diaboler samt en 10-pack Co2-patroner så är man väl rustad för små pengar, vi gav 600 kr för en sådan sats. Häng därefter upp en tom 33 cl burk i ett snöre och börja beskjut den på 20-25 meters avstånd - tycker du att det är roligt och vill fortsätta skott efter skott, tja - då har du potential för att gilla luftvapenhobbyn.


Den ekonomiska risken är minimal, en 2240 i bra skick köpt för 4-600 kr kommer definitivt att kunna ge samma pengar tillbaka om man tröttnar och vill sälja den eller om man vill byta upp sig. Faran med modellen är emellertid att man också kan falla ner i det svarta hålet och börja modifiera den bortom all sans och vett.


Att modifiera är naturligtvis jättekul men man måste också vara medveten om att man bara får tillbaka en bråkdel av de pengar man lägger ut, om man sedan skulle sälja vapnet. Likaså är det alltid bättre att börja med en bättre basmodell ifrån början. Vill man exempelvis ha en längre pipa så bör man börja med att köpa en dyrare 2250 än att först skaffa en 2240 och därefter börja försöka hitta långpipor. Receptet bakom en lyckad och ekonomiskt rimlig ombyggnad är alltså alltid att tänka efter noga innan man börjar handla och förändra.


  Sugen på en PCP minikarbin - börja INTE med en 2240!


En del fantaster inser efter ett tag att Co2 kanske inte är det idealiska drivmedlet och överväger att PCP-konvertera. Andra vill bygga om sin pistol till små karbingevär osv. Oavsett vilket så ska man alltså tänka först och agera sedan! Välj ett bättre utgångsmaterial, alltså en Marauder Pistol eller 1720T om man vill ha PCP drift och ett eventuellt karbinbygge. Detta blir mycket enklare och billigare i längden, även om dessa modellers prislappar är avsevärt högre än för en simpel 2240.


Det är alltså lätt att man börjar plöja ner mängder med pengar i något som ändå bara blir nästan vad man vill ha, jämfört med att börja ifrån rätt utgångsmaterial och sedan få exakt det man önskar. Fenomenet som sådant är inte minst känt ifrån 1022, där mängder med entusiaster har lagt ut obscena mängder pengar.

 
 
Ingen bild

Air

27 september 2016 10:14

En prisvärd bra co2 pistol för pengarna.Särskilt om man
vill träffa något med den större kalibern ger bra verkan
i målen med på nära håll.Klart bättre än de flesta dyrare
CO2 pistolerna för hobbyskytte där man ska sprätta omkring
rundkulor ur ett oräfflat lopp.Har på min 2240 förlängt laddproben
själv satt i lättare avtrycksfjäder från Claes Ohlson det
räcker för mig.

 
Ingen bild

Air

27 september 2016 10:25

Det finns ett alternativ till Crosman 2240 i den
prisklassen som hobbypistol Artemis CP1-M är helt
ok med kan jag tycka varjefall den jag köpte.Vet ej
hur jämna de är i kvaliten.Har haft isär min ser bra
ut för priset.

 
Ingen bild

_Axel_

28 september 2016 10:18

Ett genuint modernt amerikanskt fenomen: tillverka smäckiga skräpvapen så att impulsköp sker, och låt sedan folk uppgradera med delar i efterhand.

Köper man en Crosman så har man snart spenderat nog för att att man fått ett bättre vapen begagnat, tex en Tau7, och du slipper då dessutom förmaningar om självklarheter som säker vapenhantering i stora bokstäver på vapnet!

Jag har ägt en CAR15, ett fåtal 1911:or, och skjutit ett flertal 10/22 gevär, alla var i klart behov av precisionuppgraderingar för att vara intressanta för annat än burk-plinking. Nu finns det bra AR15 och 1911or men dom är skitdyra nya.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards