Airpang

Direktlänk till inlägg 29 augusti 2016

Början på boomen...

Av Johnny Ottosson - 29 augusti 2016 10:00


Beemans guldålder !


  Beeman Catalouge för 1983


När vi skrev 1983 så hade det lossat ordentligt för Beeman i USA och företaget befann sig i en riktig expansiv fas. Man hade lanserat sin R1 lagom till 1980 och den hade med eftertryck satt konkurrenterna på plats. Medvetet så hade man myntat in begrepp som Supermagnum Air Rifle och Adult Air Rifle hos de vapenköpande entusiasterna igenom påkostade annonser i vapenfackpressen. 


Tidskriftsannonserna backades sedan upp med Beeman Catalouge, påkostade och läsvärda kataloger med fördjupningar till de riktigt intresserade, ett koncept som man stal rakt av från Robert Law och Airgun Headquarter, Virginia.


  "Originalet" till konceptet av välmatade årskataloger, här Air Rifle Headquarter 1974


Nu stod man på tröskeln till sin riktiga guldålder mellan 1984 och fram till millenieskiftet. Ännu härskade fjädervapnen ohotat och varje år presenterade nya och bra modeller, varav många faktiskt finns kvar med oss ännu. Man lanserade sina färgkodade askar med diaboler och man introducerade kaliber 20, som framöver kom att ta över som förstahandsrekommendation för allroundbruk efter den av Beeman alltid så hyllade kaliber 177.


Ett annat intressant drag som man gjorde vid den här tiden var att man utrustade en krutvapenskribent med vapen ifrån sitt eget sortiment och lät den i luftvapen relativt okunnige artikelförfattaren bli noga informerad om vad som var "rätt och fel" inför sin test i vapentidskrifterna. Av den anledningen så var många skenbarligen objektiva artiklar mer eller mindre dikterade av Beeman och ibland så hittar man till och med ordagranna citet ifrån Beemans egna kataloger i dessa mycket tidstypiska artiklar.


Skribenten kunde ju knappast googla på den här tiden och kunskapen om just luftvapen var överlag skral. Självfallet så fanns det då inget skäl att misstro Beeman - som naturligtvis var sanningsenlig i sak men som ändå passade på att flika in detaljer som talade till just hans produkters fördel. På detta sätt så är dessa ganska grunda artiklar intressanta tidsdokument ifrån en helt annan period i luftvapenhistorien än vad vi här hemma i Sverige kom i kontakt med under den här tiden.


       

 
ANNONS
 
Ingen bild

Kör på

29 augusti 2016 20:53

Verkligen riktiga kanoninlägg de senaste dagarna. Uppskattas!

 
Ingen bild

Silwer

30 augusti 2016 07:39

Viss tragik i denna med all tramsiga omdöpningar i USA av rent europeiska främst tyska luftvapen.

Synd att det tyvärr var så, jag lär mig aldrig de här idiotnamnen och får ständigt söka efter vad de är för nåt i verkligheten om de nu inte är en bild då.

Man får väl se det som att HW mfl fick sälja mer iaf, det är nog det enda bra jag kan komma på.

Försökte nånsin herr Beeman tillverka nånting på egen hand? eller var allt importer och dylikt, idag är det kinapuckar har jag sett men nu är det väl heller inte originalägare.

Johnny Ottosson

30 augusti 2016 21:15


Beeman var entreprenör, inte kreatör.

Poängen var att tjäna pengar och bygga företag så enkelt och effektivt som möjligt.

 
Ingen bild

Silwer

31 augusti 2016 15:06

Tja, man får ju säga att han lyckades iaf, även om det inte är ett namn nån annanstans än i USA så säljer det tydligen där på bara det ännu.

USA hade dessutom varit totalt svärfödda öht på luftvapen efter 50-60talets inhemska ruljans, det tog ju liksom slut där för deras egna tillverkare och särskilt kvaliteten började falla hårt iom billiga omkostnader.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se