Airpang

Direktlänk till inlägg 19 augusti 2016

Dragracing med moppe....?

Av Johnny Ottosson - 19 augusti 2016 19:00Jakt på 100 meter...?


  Diana 56 är en formidabel långdistansare av rang, precis som den enklare modell 54


Ibland så får man frågor som är på samma gång underhållande som väldigt udda. En frågeställare mailade och ville ha rekommendation på det fjäderluftgevär som skulle kunna tänkas vara bäst för jakt på 100 meters avstånd och kalibern var nödvändigtvis just lilla kaliber .177!?


Vad ska man säga...?


Till att börja med så är varken kaliber 177 eller fjädervapen de bästa förutsättningarna för framgångsrikt skytte på långa avstånd och i synnerhet inte för jaktbruk. Jag har själv ett PCP som ligger runt 65 joule med kaliber 25 och trots dessa goda förutsättningar så är det synnerligen svårt att träffa ett mindre mål på ett såpass gigantiskt avstånd som verkliga uppmätta 100 meter.


Visst, man kan träffa en 33 CL burk flera gånger i följd och så vidare - men rätt som det är - och det helt oväntat, så kommer ofelbart ett skott att hamna waaay off. Det finns alltså en inbyggd opålitlighet i att få flera skott att träffa på samma ställe vid skytte på extrema avstånd med luftvapen.


Man brukar säga att den repetativa praktiska precisionen saknas.


"Men jag har ju sett X skjuta jättebra på 100 meter med vapen Y och han träffar hela tiden på Youtube...?"


Helt riktigt, film är film och verklighet är verklighet. Kollar man på ett Youtubeklipp som exempelvis visar kråkjakt på 100 meter med ett luftvapen så ska man veta att de 3 fina träffar som förevisas med all sannolikhet föregås eller efterföljs av minst tre gånger så många missar och/eller skadeskjutningar.


Detta är tyvärr den bistra sanningen.


Ska man skjuta och i synnerhet bedriva jakt på ett extremt långt avstånd så måste man absolut ha alla odds som finns med sig och inte mot sig. En rekylfri och lättskjutet vapen behövs, liksom en grov kaliber - detta inte bara för att hantera vindens verkan på dryga avstånd utan för att öka storleken på det levande målets träffzoner så att en fällning verkligen äger rum då påskjutningen sker. Vidare så måste alla yttre förutsättningar vara korrekta, absolut vindstilla, helt stillastående mål och därtill så måste skytten vara 100% säker på korrekt avstånd, helst då konstaterat via en laseravståndsmätare. 


  En stor fiskmås blir ganska liten på 114 meters avstånd..


Då, med hjälp av ballistiska tabeller och en enorm erfarenhet, då kan det möjligtvis fungera rent praktiskt men det är absolut inget som jag skulle rekommendera eller själv ge mig på att försöka genomföra. Sannolikheten att lyckas är helt enkelt för liten.


Så, givet detta - nu talar vi plötsligt fjädervapen och lilla kaliber 177...!


Fjädervapen har rekyl och detta gör dem svårskjutna och i synnerhet om de har den höga effekt som krävs för att ge flackaste tänkbara projektilbana för ett avstånd över 100 meter. Lilla kaliber 177 har överlag sämre BC än övriga kalibrar och när den väl träffar målet så måste den träffa absolut exakt rätt, det finns inga marginaler med en såpass klen kaliber. Träffzonerna med kaliber 177 är alltså väldigt små, vilket ytterligare försvårar skottet.


Ska man nu öka oddsen så måste man alltså prioritera ett kraftfullt vapen med så lite rekyl som möjligt, vilken skjuter en projektil med så hög BC som möjligt för kalibern. Då gör man ett svårt uppdrag så enkelt det kan bli, relativt talat.


Mitt personliga val hade därför blivit en Diana 54 eller 56 av den enkla anledningen att de är semirekylfria och har rejält med effekt. En D54/56 kan driva iväg en diabol på drygt 10 grains med strax över 900 fps eller runt 20 fpe och detta på ett relativt lättskjutet sätt. Som ammunition så hade jag försökt använda diaboler över 10 gains av typen JSB Exact Heavy, Baracuda Match eller Premiers Heavy.


Detta hade varit mitt personliga val - bortsett ifrån att jag i grunden tycker att hela idén är fullständigt befängd.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se