Airpang

Direktlänk till inlägg 6 augusti 2016

Att bli slagen med förvåning...

Av Johnny Ottosson - 6 augusti 2016 19:30



Luftvapen på 2010-talet och dess entusiaster...


  Vilken slags vapen är egentligen exempelvis en Diana 25 och hur fungerar den?


Idag så fick jag ett samtal ifrån en mycket trevlig luftvapenfantast ute i landet som hade en liten fundering. Detta är inte så ovanligt utan det inträffar då och då, vilket jag tycker är väldigt trivsamt. Dels får jag prata med en annan entusiast och dels så kanske man får möjlighet att hjälpa någon. Detta är sannerligen en av de största fördelarna med att driva Airpang.


Hursomhelst..


Killen i fråga hade en Royale, som han var mycket nöjd med. Han hade justerat om den lite med hjälp av sin kronograf och fått den som han önskade. Vidare så berättade han att han hade börjat med en Hatsan AT-44, som han inte var så nöjd med, utan han hade skiftat till en FX Airguns Typhoon och vidare från den till Royalen nu när han kände att luftvapen verkligen var en hobby som sysselsatte honom och som han kände sig bekväm med att satsa på.


Killen var nog någonstans i 20-30 års åldern, med en sambo och utan barn. Det fanns alltså både tid och pengar att spendera på hobbyn och han hade många intressanta och korrekta iakttagelser att dela med mig under samtalets gång. Kort sagt, en skärpt och uppenbart påläst entusiast med en hel del praktiskt luftvapenskytte bakom sig.


Nu var det emellertid en sak som han hade funderat över men inte vågat fråga någon och därav detta som vårt samtal mynnade ut till. Den stora funderingen som han hade börjat lura lite över sedan han köpte sin Typhoon och framåt ungefär. En undran som dessutom väcktes igen när han läste mitt inlägg för gårdagen;


-"Du, det där med fjädervapen som många snackar om - vad är egentligen det för något?"


Jag måste erkänna att jag blev lite överrumplad. Ibland när någon laddar för en fråga så brukar det vara något synnerligen komplext som jag inte har någon aning om, speciellt om det är en kunnig entusiast som hör av sig och har kört fast. Nu frågar den här kille mig vad ett fjäderluftgevär är för någonting?!


Hur menar han? Hur vilka fjädervapen är eller vadå? Missförstod jag något i frågan, undrade han vilket fjädervapen som var lämpligt att komplettera sitt PCP med eller vad sade han egentligen? 


Nu måste jag erkänna att ibland så är jag inte 100% skärpt när människor hör av sig till mig, ibland så är det veritabla pratmakare som levererar långa ramsor ren rappakalja men den här killen var ju absolut klarsynt, ändå missade jag vad han frågade mig. Lätt skamsen så fick jag fråga honom igen vad han undrade över.


Jo, förklarade han. Han hade aldrig haft med vapen eller luftvapen att göra förrens han köpte sin AT-44 och den köpte han eftersom folk hade sagt att PCP var bra och ifrån detta och vidare så hade han utvecklat sin kunskap. Han hade skjutit, testat, iakttagit, lyssnat och lärt av andra entusiaster på så sätt kommit framåt i hobbyn. Ett så kallat "fjäderluftgevär" hade han aldrig ägt eller ens prövat men nyfiken var han naturligtvis över detta fenomen.


Som han hade förstått saken så drevs hela vapnet av typ en gigantisk hammarfjäder och hammaren var då så stor att blott trycket ifrån densamma räckte ensamt till för att skjuta av diabolen utan att ens tillföra trycksatt luft ifrån en behållare?


Kunde det vara lite åt det hållet, undrade han och detta 100% seriöst...


Jag blev onekligen tagen lite off-guard och försökte på en gång lista ut om han skojade med mig samtidigt som jag förklarade så pedagogiskt jag kunde utan att förefalla uppenbarligen chockad eller nedlåtande på något vis. Ju mera vi diskuterade desto mer insåg jag att killen var fullkomligt allvarlig, han hade googlat lite och slutit sig till att fjädervapen borde fungera ungefär som han beskrev, vilket ju i sak är helt korrekt, bortsett möjligtvis ifrån att människor i gemen sällan beskriver fjädervapen just med PCP termer på det sätt som han själv nyss gjorde.


För min egen del så blev det hela en värdefull upplevelse, som dessa frågeställningar ofta är, om än på andra plan. Jag fick tillfälle att fundera lite på hur jag bör uttrycka mig och dessutom stämde hela situationen till eftertanke över att mycket som många anser vara absolut självklart inte alls är det för andra människor. Killen i fråga fick dessutom bekräftat att hans teorier om hur ett fjädervapen fungerade var i huvudsak helt riktiga.


Förmodligen så är jag väl en smula gammaldags, man tänker gärna att en entusiast automatiskt vandrar samma väg som jag själv och kommer in i hobbyn via enkla fjädervapen, sedan fastnar och därefter avancerar vidare till PCP, eller i värsta fall - krutvapen.


Detta behöver uppenbarligen inte alls vara ett korrekt antagande nu på 2000-talet...

 
 
Ingen bild

Silwer

6 augusti 2016 20:31

Intressant med nån som kommer från vad man kan känna FEL håll och beskriver fjädervapen som ett derivat av PCPer haha.

Det tror jag inte jag skulle kunnat ens om jag börjat idag, jag ser ofta en logisk följd och utveckling av saker.

För den vanlige personen är fjädervapnen ännu en bra bas, de är självförsörjande helt inget mer än diaboler tillkommer.

Det är därför de vägrar dö helt.

 
Ingen bild

Air

7 augusti 2016 03:28

Allt ska vara lätt fungera direkt ge bra träffbilder stödben
bänksöd,kuddar PCP.Fjäderluftvapen kräver lite mer övning men
ger sedan mer stolthet utmaning när man börjar skjuta bra.
Började själv med fjäder man är ju gubbe.Visst finns det PCP
med när jag skjuter de ger variation nöje på sitt sätt.Men köper
jag något mer nu så blir det fjäderluftvapen mer utmaning bara
spänna skjuta.

 
Ingen bild

Silwer

7 augusti 2016 14:01

Jo, det finns fördelar med båda, iaf tycker jag det.

Och man måste inte välja.

Jag har dock ingen nostalgi kopplad till PCPer så de har jag sålt när jag varit klar med dem, medans flera fjäderössor fått stanna bara för att det nästan gör ont tat tänka på att sälja.

 
Ingen bild

Archon

8 augusti 2016 02:07

Fjäderdrivna luftvapen är den ultimata friheten. Inga externa drivkällor behövs. Det enda man behöver är en burk diaboler. Det är i mitt tycke tämligen oslagbart.

 
Ingen bild

_Axel_

12 augusti 2016 12:31

Håller med flera här, fjädervapen är oslagbara när det gäller enkelhet och robusthet. Dom kommer alltid att ha en marknad.

Jag började skjuta på tidigt 80 tal, då var det bara fjäder som fanns i stort sett för fritidsbruk, kolsyra var vanligare på matchvapen. Kanske för att polisen krävde en licens för Co2 vapen?

Min första luftpistol i egen ägo var en Webley Tempest, som jag köpte på Vapendepoten i Falun för mellan 6-800kr runt 1987, den var gjord i England på den tiden. Idag kostar samma pistol 2500kr och är gjord i ett låglönelandet Turkiet! En HW45 kostar ungefär 500kr mer, och är ett klart mer avancerat vapen. Webley är ett trist företag!



 
Ingen bild

Silwer

12 augusti 2016 17:28

Jo att co2 blev licensklassat från 76 till 92 gjorde ju att sådant inte fanns att köpa i Sverige för vanligt bruk.

Eller det klart de gamla fanns kvar nånstans som köpts tidigare, inte många gick och fick dem skrivna som licensvapen.

Webley konkade i slutte på 90talet och köptes tyvärr helt upp av Hatsan, jag hade hellre sett att det dött som Engelskt.

W&S är mao helt plundrat och bara ett namn på vissa marknader främst just UK.

Det är ett väldigt sug efter Webleys fjädervapen, de är inet svåra tat sälja begagnade direkt, men det förutsätter ju att de är madi in England, de turkiska var aldrig bra, de klarade inte ens att tillverka vapen på den nivån som ändå rätt simpla Webley gjorde, de har kass kvalitet, detta märktes på Patriot som ju först Hatsan fortsatte bygga, ingen vill ha eländet längre.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards