Airpang

Direktlänk till inlägg 5 augusti 2016

Spring in summer..

Av Johnny Ottosson - 5 augusti 2016 22:00



Fjäderfavoriter !

 


  En Walther LGV betingar 5995 kr här i Sverige


Fjäder blir temat för dagen och anledningen är önskningen om en rekommendation på ett par bra fjädervapen. Frågeställaren tänker sig här ett kraftfullare vapen för licens och tävlingsbruk samt ett tillståndsfritt för lite precisionsskytte hemmavid på tomten.

 

Om vi börjar med de lite större kanonerna så är det två, tre vapen som står i en särställning när man väger in pris till prestanda. Dessa är Walther LGV om man föredrar brytpipa och TX200 om man föredrar underspännare. Om plånboken är större och avstånden längre då vill jag gärna också framhålla Diana 54/56 med sin semirekylfria konstruktion.

 

  Här är TX200 med valnötstock för 7395 kr

 

När det gäller valet av kaliber så är frågan om man vill tävla som 16J eller FP, vilket inte framgick av funderingen. Både LGV och TX fungerar utmärkt vid 16J och med den effekten så är kaliber 177 fortfarande ett starkt alternativ. Om man däremot ska tävla mot 45J och kanske rent av låta vapnet dubblera som jaktredskap så är kaliber 22 ett bättre val. Denna kaliber fungerar naturligtvis också med 16J men där tycker jag personligen att kaliber 177 har en edge.

 

  Den betydligt kraftfullare Diana 54 kostar 6795 kr.

 

Blir kaliber 22 aktuell så växer även Diana 54/56 som alternativ då dessa vapen är utomordentligt kraftfulla i relation till sin goda skjutbarhet och levererar både räckvidd och anslagsenergi på en nivå som varken LGV eller TX kommer i närheten utav. De stora sidospännarna är emellertid inte lika förfinade som de två andra modellerna när man jämför finish och avtryckarsystem utan de lever istället högt just på sin semirekylfrihet.

 

  Weihrauch HW30S är synnerligen prisvärd för 2195 kr

 

När det handlar om ett mindre vapen hemmavid så blir rekommendationen lika tråkig som korrekt och ni har hört den förrut, mängder med gånger. Självklart denna HW30S, marknadens kanske absolut mest prisvärda vapen totalt sett. Någon direkt konkurrent i fjäderfraktionen till Weihrauchs lilla guldägg existerar inte i en egentlig mening, allt sammanvägt så är HW30S ett ytterst kompetent vapen för mycket små pengar.

 

  Diana 72 finns bara som begagnad, räkna då med 2-3000 kr för ett fint ex.

 

Kollar man begagnat så finns det egentligen bara ett likvärdigt vapen och det är Dianas gamla pistolbaserade matchvapen med Gissystem, modell 72. Även här så är det rekylfriheten som gör dem aktuella då exempelvis avtryckarsystemet inte når upp till HWs berömda Rekord. Värdet av rekylfrihet vid effekter under 10 joule är emellertid inte lika högt som hos fjädervapen över 20 joule så därför nämner jag bara modell 72 inom parantes.

 

  Även 300 finns bara som begagnad numer och betingar även den vanligtvis 2-3000 kr..

 

En annan bra begagnad kandidat är dessutom Feinwerkbau 300 Junior, ett tekniskt sett bättre vapen än HW30S på precis alla områden, utom då längd och vikt.

 

Fler alternativ?

 

Vän av ordning kommer naturligtvis att påpeka modellerna LGU, Pro Sport liksom HWs 77/97 och även gamla 35 och visst – det är också bra vapen, med det tillkortakommandet att de saknar de inre glidbussningarna hos LGV och TX (undantaget LGU), något som gör att jag sätter dem på andra plats efter TX/LGV.

 

Den naturliga frågan blir då – varför TX före LGU?

 

  LGU är en allvarlig utmanare till TX och HW77/97 med ett pris på 5995 kr

 

Mest på grund av att TX har sålts och fungerat bra i snart 25 år där LGU är ett relativt sett oprövat kort, något bättre argument har jag inte. Walther LGU är i övrigt ett synnerligen kompetent och välbyggt vapen. Med detta urval så är jag övertygad om att frågeställaren kan hitta sin egen dynamiska duo till glädje och framgång framöver.

 
 
Ingen bild

Air

6 augusti 2016 14:16

Är en Walther LGV kal,4.5mm på väg hem från Tyskland.
Ska bli spännande att ha i luftvapensamlingen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards