Airpang

Direktlänk till inlägg 4 augusti 2016

Att välja vapen...

Av Johnny Ottosson - 4 augusti 2016 20:00



Long range delivery !


  Här har vi skott 11-20 på 40 meter utomhus med 7.50 joule - sällan man får till det så bra..


På en av FBs alla luftvapengrupper så blev jag ombedd att råda en kommande entusiast om sitt val av första vapen. Han stod tydligen och valde mellan en helt ny Hatsan 125 Sniper, vilken han själv hade funnit tilltalande, samt en bättre begagnad Feinwerkbau 300, som han hade blivit rådd att köpa av andra luftvapenfantaster.


Så, vad skulle jag rekommendera?


Efter att ha presenterat lite öppna och neutrala frågor till honom så framkom det att det tänkta användningsändamålet var att skjuta på "mindre mål" vid 50-60 meters avstånd. När jag frågade vad som menades med "mindre mål" i centimeter räknat så var han en smula svävande men nämnde sedan någonstans mellan en tändsticksask och en mindre läskedrycksburk.


Hm...?


Nåväl. Till att börja med så är 50-60 meter ett astronomiskt långt avstånd för ett luftvapen under 10 joule och om sanningen ska fram så är det ett riktigt drygt avstånd för ett fjädervapen helt oavsett effekt. Då jag inte hade något speciellt för mig efter jobbet och då det alltid är roligt att skjuta lite så beslöt jag mig att pröva lite skytte på längre avstånd eftersom min nyvunne bekantskap hade ratat trehundran på grundval av att den hade för lite effekt, jämfört med Hatsan, som ju uppger fulla 10 joule jämfört med FWBs 7-8 joule.


  "Bara" 40 meter..


Nu har jag ju ingen FWB 300 men jag har skjutit lite med några olika exemplar och jag har sannerligen den största respekt för dess tekniska kompetens - skickliga skyttar vann riktiga stortävlingar med dessa vapen för bara några decennier sedan. Nog borde de kunna leverera bra även på en sommarstugetomt på 2010-talet?


Som ersättning för en 300 så använder jag min lilla Crosman som visserligen är ett PCP men som ligger på knappa 8 joule, vilket ju är helt jämförbart med en standard Feinwerbau 300. Tyvärr så visade det sig att de 50 meter som jag trodde att jag hade bara var 40 meter enligt min laseravståndsmätare, vilken tyvärr inte mäter längre än 40 meter. I vanliga fall så räcker ju detta utmärkt då jag sällan skjuter så långt men denna gång så kom den till korta. På grund av att jag var utomhus så vägrade den dessutom mäta på längre avstånd än 38 meter, då fick jag enbart "err" i displayen.  


  I 99% av mitt skytte så räcker 40 meter som max mätområde.


Så, avstånd är alltså otroligt svårt att uppskatta. Frågeställaren menade ju på att han hade "typ 50-60 meter" på sin tomt, något som jag ställer mig ganska tveksam till. En villatomt som kan erbjuda dessa längder är riktigt rejält stor och därmed ganska ovanlig.


  Max zoom med mobilkameran från 40 meter mot målet.


Så, äntligen en helt vindstilla sen eftermiddag som erbjuder goda möjligheter för meningsfullt skytte på lite längre avstånd, trots att regnmolnen hänger tunga på himlen och trots att temperaturen är högst måttlig. Jag ordnade ett perfekt stöd och riggade upp bössan (pistolen) med bipod för 30 skott över dessa 40 meter, i serier om 10 skott på vardera tavlan.


  Mitt mål lite mera close-up, säkert område bakåt är viktigt på långa avstånd.


Så, först körde jag 10 skott på en svart/vit "orienteringstavla" för att se lite var träffarna tog. Trots att jag klickade upp mig 28 klick så träffade redan första träffen riktigt bra, detta är precis som perfekt väder, något som händer väldigt sällan. I alla fall för mig själv. Jag sköt 10 skott nonstop och fick sedan gå fram för att skifta tavla. Med blott 9 gångers förstoring så har man svårt att se exakt var man träffar, såvida man inte helt missar den svarta zonen.


  Den första tavla med träffarna 1-10, den milda vindpusten som kom märktes tydligt på tavlan...


En liten lätt vindpust kunde jag förnimma där jag sköt men då båda sidorna av min svacka som jag sköt över ligger i vindlä tack vare bergsknallar på båda sidorna så tog jag ingen större notis om denna utan sköt ändå. Dock så påverkade denna lilla pust träffbilden på ett högst märkbart sätt, två skott gick klart av åt höger. Det första skottet gick något högt så jag klickade ner mig två snäpp inför de övriga skotten. Den här tavlan kändes lovande.


Nästa tavla blev "in the heart of the fill", alltså i effektkurvans sweetspot där bössan går som allra mest jämnt och resultatet blev strålande - betydligt bättre än vad jag hade vågat tro innan. Den tavlan kan man se högst upp i dagens inlägg.


  Skott nummer 21-30, de sista skotten droppade märkbart..


När det blev dags för den sista tavlan så kunde jag se att de fem sista skotten tog riktigt lågt. Ifrån tidigare kronograftester så vet jag ju att det finns 25 skott att hämta inom 25 fps spridning och de skott som gick efter dessa 25 skott tog alltså rejält lågt.


Sammanfattningvis så är 40 meter långt för ett licensfritt luftgevär men det är helt klart ett avstånd som går att använda, helt oavsett om vapnet ger 8 eller 10 joule. Skjuter man sedan på kortare avstånd som ut till 20-25 meter så är skillnaden i effekt överhuvudtaget inte relevant. Nu kan man tycka att 60 meter "bara" är 20 meter längre än 40 meter men tro mig - det är en helt annan värld!


Jag tror att de tavlor som jag fick till idag utan vidare hade kunnat upprepas av en duktig skytt med en Feinwerkbau 300 i välvårdat originalskick, trots "bara" 7.50 joule. Vidare så tror jag att en Hatsan 125 Sniper som är 100% original från fabriken skulle vara en betydligt svårare väg för att nå den här typen av resultat, trots att den då vore 20% kraftfullare räknat i anslagsenergi.


Vad hade ni själva valt för ändamålet?

 
 
Ingen bild

Archon

4 augusti 2016 23:24

En olympisk guldbössa vs en överhypad turkisk dussinbössa? Det var ju ett väldigt svårt val... INTE!!!

 
Ingen bild

Silwer

4 augusti 2016 23:53

10J räcker absolut för detta imo.

8J ok jag har en Ancshutz SSP där som funkar fint ungefär till 40m.

En Hatsan 125 i 10J eller nån J öht inte för mig tack, det blir en kass bössa i 10J helt och i fullfart enormt bråkig i stället så jag tror det därav blir svårt att hålla ihop en träffbild.

Lite krva kan man allt ha på annat än effekt imo, och om nu 10J är gränsen varför ignorera saker som ger ett bra målskyttevapen helt, eller försöka bygga fram en FWB300s ur nåt som kostar lika mycket men är rätt hopplöst för ändamålet från början.

Det behöver inte vara dyrt att hitta nåt här med gott trycke, rekylfrihet och skaplig ergonomi och inställbarhet, detta för att så många gamla matchvapen finns begagnade där ute för 2-3 tusen.

 
Ingen bild

dano_swe

5 augusti 2016 00:24

Köpte nyligen ett till FWB 300S och det blev även ett begagnat billigt Kina-sikte (Sniper 4-16x50 med mildot och belyst hårkors)av en forummedlem. Totalt landade det paketet på ynka 2250 kronor och för de "kaffepengarna" har jag mycket svårt att se att det går att hitta något som skjuter lika bra. Jag tror faktiskt att det till och med är omöjligt.

En bild på skönheten efter att den slitna kolven fått sig lite kärlek: https://s31.postimg.org/ivlw3riff/1_2.jpg

Att låta ett Hatsan 125 gå en match mot ett 300S blir en mycket ojämn match. Knappt en match alls, snarare Walk-over. Notera dock att jag inte är någon uttalad Hatsan-hatare, har själv varit lite småsugen på den kompakta Hatsan 25v Supertac Vortex, men det blev en Crosman Backpacker i kaliber .22 för 999 kronor istället när Cabom hade utförsälning.

Det finns en anledning till att så många hyllar de här gamla Tyska matchgevären - det är otroligt välskjutande vapen. Även nybörjare kan sätta sig i bänk och skjuta bra efter bara ett par skott, lättskjutna är bara förnamnet. Ett litet smolk i bägaren är att det är ganska tunga vapen, inget man släpar runt på i timmar eller skjuter långa pass stående med om man inte har fysiken.

Är man det minsta intresserad av luftgevär borde man äga, eller någon gång ha ägt, ett Feinwerkbau 300S.

 
Ingen bild

Silwer

5 augusti 2016 11:10

Jo man behöver inte spotta på nåt märke för att känna att en tysk gammal matchbössa är bra grejor.

Ett sikte på bara så är man redo för lite licensfritt målskytte.

 
Ingen bild

Air

5 augusti 2016 13:14

Fina tavelserier som sagts förut för döva öron behöver man
inte mer än 10J i kal 4,5mm för skytte på 40-50m om det inte
är för kraftig vind.En bra pipa behöver man dock då de som inte
är så bra kroknar oftast över 30m.Man kan för en mindre peng få
skjutglädje med en HW30 el.50 för den som väljer nyköp.Sen finns
det med ganska mycket kraft kvar i kulorna på längre avstånd.

 
Ingen bild

Deja

5 augusti 2016 16:48

tycker riktigt synd om er svenskar som tycker 10j eller mindre är helt ok. Visst om ni vill plinka på 10 meter i garaget så visst. Men de där grupperna är helt löjilgt dåliga för ett modernt pcp. Min vulcan 6.35 dunkar ut 2 euros grupper dagarna i ända på 40 meter. Samma med min gamo coyote 22. Allt under 50 meter är så att säga "lol".

 
Ingen bild

Archon

5 augusti 2016 18:00

Vapenlagarna i det här landet är idiotiska och jag skulle förstås helst se att man helt slopade effektgränsen för luftvapen. Dock skjuter jag sällan över 25-30 meter och jag jagar inte med mina luftvapen och då räcker 10 joule. Problemet är att många okunniga köper värsta tacticoola monsterbössan med det häftiga namnet och modernistiska utseendet och förväntar sig ett riktigt kraftfullt vapen. Vad dom får är en nedstrypt originalbössa som är riktigt seg och tråkig att skjuta med i tio joule. Många tröttnar därför och säljer bössan tämligen omgående. Det bästa om man vill skjuta med tio joule är att välja en bössa som ligger naturligt i tio joule. Man kan ju förstås också välja att öka effekten på sin nyinköpta monster-Hatsan till olagliga nivåer. Men detta sker på egen risk.

 
Ingen bild

Silwer

5 augusti 2016 22:42

Lag är lag, jag ser inte tat det är synd om en för att man vill förlja lagarna?

Att man är tuff om man skiter i dessa helt.

Allt beror väl på vad man gör det till, utmaningar blir inte bättre bara för att man har mer effekt i sin luftbössa, då kommer mitt motdrag, men för fan köp en krutbössa i stället och sluta lek!

Så absolut kan man se saken olika, men för det kan man ju se vad som är det bästa för omständigheterna och vad som inte är det, detta nämns flera ggr här.
Johnnys träffbild är hans, jag har sett bättre även med 10J, men jag har sett sämre, utomhus är det jävligt känsligt med .177 och 10J.

 
Ingen bild

-Jonas-

5 augusti 2016 23:53

@Deja, om du kan läsa och förstå svenska så ser du att testet just är under 10joule och avståndet är lite mindre än 40 meter.
Det var så frågeställningen var och det är detta som avståndet är.
Det är ingen tävling det här om vem som har kraftigaste luftvapnet, för isåfall så förlorar du stort med dina skrotbössor, än mindre om du hade haft krutbössor.

 
Ingen bild

Deja

6 augusti 2016 16:27

Synd om er då ni inte har mera valmöjligheter till skytte. En helt annan utmaning att skjuta på 60+ än på 10m. mera möjligheter under blåsiga dagar. Krut är sen en helt annan sak, framför allt dyrt att plinka en hel dag med. Luft känns helt enkelt mera som en hobby grej.

Nåja vi ska hoppas att eu kanske kan förbättrar det för er och inte försämra det för mig.

ps jonas jag förstod mycket väl att det hela handlade om 2.5 j på ca 40 meter. Vilket är en ganska löjligt frågeställning. Sen vet jag inte hur det är relevant att blanda in krut. Men kan förstå att du fick dina fjädrar ruffsade.

 
Ingen bild

-Jonas-

6 augusti 2016 17:15

@DEja, Det är mest att du skrattar åt skytte på under 50 meter, och så kommer du dragandes med en vulcan och en gamo.
Alla som läser detta har luftvapen som skjuter bra på över 50 meter, och vi gör det frekvent. Men det är en utmaning att skjuta långt med ett vapen som har låg effekt, det var så frågeställningen var.
Du får gärna skjuta på 60 meter, men skratta inte åt löjliga svenskar som gillar utmaningen att skjuta med lägre effekt på relativt långa avstånd. Dina 60 meter är inte mycket om du skjuter krutvapen, som kan skjutas på 300 meter, eller varför inte 600 meter. Därav krutkommentaren.

 
Ingen bild

Deja

6 augusti 2016 17:52

Plinkar en hel del på 10 meter med en hw30s och kul är det. Vulcan är en av de bätter bullpups du kan köpa för tillfället och funkar bra ut till 100 meter. Orsaken jag nämde gamo'n är att folk brukar på rynka på näsan åt dem men den presterar ändå bättre än allt vad era 10j klarar av vid 30m+. Nej och 600 meter är inte mycket om du har en Missil hemma på gården.... eller en 155mm pjäs. Men kanske onödigt att nämna?

 
Ingen bild

Silwer

6 augusti 2016 23:09

Deja
Du förstår när folk kan undra över öststats garagevapnen för dryga pengar styck?
De testat aldrig av nån utanför egentligen, de tävlas öht aldrig med.

Varför ska vi ta nån ens hänsyn till sånt trams?

När vi själva har ägt och äger bössor världen fått testa totalt rakt igenom och tyckt till om?

Skit ner dig.

 
Ingen bild

Deja

7 augusti 2016 08:29

Hahah Silwer uj uj vad man kan bli arg! Jo du "tävla" med dina tyska och engelska vapen på 10 meter bara. Varför inte dra på dig en sån där sexig olympisk skytte dräkt oxå. Slår vad om att du blir söt i den.

pro tip, kolla in airgunnation forumet för lite annat än era insnöade grejer.

 
Ingen bild

dano_swe

8 augusti 2016 08:51

@Deja
Precis som Johnny har jag både licenspliktiga och licensfria luftvapen, det ena utesluter inte det andra så länge det handlar om välskjutande vapen. Skjuter man på tavla är ett hål bara ett hål oavsett om det stansats med 7,5 eller 1000 joul.

Fördelarna med ett riktigt välskjutande luftgevär med låg effekt är många: Man slipper licens och vapenskåp. Det finns fler platser att skjuta på jämfört med vapen med hög effekt. Det är låg luftförbrukning om det gäller PCP. Man kan skjuta fina grupper ut till 50 meter om det blåser lite och om det blåser mer har man en utmaning som heter duga vilket i sig kan vara jätteskoj.

Johnnys mål med hans lilla karbin (ultrakompakt, lätt, låg luftförbrukning, välskjutande, licensfritt) är självklart inte rätt val för alla, det gör det dock inte mindre roligt att läsa om äventyret. Tycker jag då alltså ...

 
Ingen bild

Peter Å

8 augusti 2016 17:59

Hade valt ett Webley Tracker eller Webley Eclipse,härliga gevär att skjuta med.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards