Airpang

Direktlänk till inlägg 3 augusti 2016

Med 9 liv...

Av Johnny Ottosson - 3 augusti 2016 12:30



Forumet Airgun har gått i graven - ännu en gång...



Så, då möts vi åter igen av ett besked om att forumet Airgun har stängts ner. Till skillnad ifrån de tidigare gångerna så förefaller det emellertid vara permanent denna gång. Då de faktiskt finns en hel del, i övrigt bra bevandrade, entusiaster här i Sverige som faktiskt aldrig ens har hört talas om detta forum så tänkte jag ta mig friheten att författa en kort historik runt verksamheten.


Det var en gång en filur som hette Bosse Wendelbacke. Han hade upptäckt luftvapen och kommit i kontakt med en vanlig skytteklubb utåt Långedrag i Göteborg. Full av entusiasm så ringde han mig och frågade om inte jag ville vara med o starta en skytteklubb. Jag var positiv, åkte ner till klubben och förevisade luftvapnen för de övriga medlemmarna i hopp om att vår skytteform skulle upptas i deras reportoar.


Efter detta så uppdrog han åt mig att starta ett luftvapenforum. Jag hade ju redan då (2004) blivit känd som en forumsprofil och på den tiden så var jag bannad ifrån det då enda luftvapenforumet som vi hade, saligen avsomnade Skytteforum.se. Han tänkte väl att jag var sugen på att driva ett eget forum och tanken var då att skapa ett litet lokalt forum, bara för de som skulle gå med i vår tänkta skytteklubb.


Själv kunde jag dock inget tekniskt med forumsdrift så jag beslöt mig för att lägga in en stöt på den moderator på Skytteforum som verkade mest skeptisk till de övriga ansvariga på det forumet. Detta var Leif. Förutom att han var less på de övriga i ledningen på det forumet så var han också mycket duktig på datorer - ett riktigt klipp hur mitt perspektiv. Jag bröjade genast uppvakta honom och vi stämde träff på mitt jobb och därefter åkte vi upp till en närbelägen grusgrup där jag sköt på den tiden. Han fick testa lite av mina bössor, vi snackade och han gick med på att lämna Skytteforum för att vara med och grunda WCA - West Coast Airgunners.


Leif började snickra på ett forum, han skötte allt tekniskt där, samtidigt som jag började ragga medlemmar. Snart visade det sig att väldigt många deltagare på Skytteforum var missnöjda med "sitt" forum och ramlade då över till vårt lokala klubbforum vilket växte rent explosivt. Då tog vi beslutet att satsa fullt ut och skapa ett nationellt forum, att konkurrera, o på sikt konkurrera ut, Skytteforum. Bosse hade emellertid lessnat i den här svängen så jag och Leif körde vidare själva.


Först skulle vi byta namn. West Coast Airgunners lät inget vidare då klubben aldrig blev av samtidigt som forumet drog deltagare ifrån hela landet. Jag förslog namnet "Airpang" men Leif tyckte att "Airgun" lät bättre. Egentligen hade han velat ha luftvapen.se men detta vara redan upptaget av någon som sålde hundkoppel och luftvapen någonstans nere i Småland..


Airgun blev namnet och färgen på forumet blev grönt, detta eftersom grönt är min favoritfärg samtidigt som jag ansåg att vi var tvungna att skilja oss ifrån Skytteforum som hade blå bakgrund och dessutom så hade Kitchings amerikanska forum redan blivit känt som "Det Gula Forumet". Uppenbarligen så hade forumets färg god förmåga att definera forumet som sådant.


Grönt blev det.


En annan udda sak som jag också drev igenom var arenan för Ruger 1022, en udda grej på ett luftvapenforum. De ansvariga på Skytteforum hade nämligen allt mera börjat intressera sig för krutskytte och skapade då en krutarena. Den började emellertid fort domineras av just Ruger 1022, vilket skapade irritation bland de ansvariga som hade tänkt sig en bredare arena. Ruger 1022 hade precis blivit laglig (030501) på jaktlicens och därför fanns det ett stort behov av att diskutera modellen som sådan. När vi drog igång Airgun så såg jag därför till att vi skulle ha en dedikerad arena för just Ruger 1022 och den blev direkt enormt populär, inte bara i antal inlägg utan även för att den drog dit krutskyttar som sedan fick upp ögonen för luftvapenskyttet.


Ett par år efter starten (2004), runt 07-08 så boomade Airpang och kom till sin absoluta peak. Jag drev på att vi skulle skapa Airgun Crew, en för vanliga medlemmar dold arena där särskilt inbjudna deltagare på ett friare sätt kunde diskutera svåra ämnen som jakt, ljuddämparteknik, effektförändringar och liknande. Likaså började vi marknadsföra oss med T-shirts och liknande material.


När det hela spann som fortast så hade vi över 100-150 nya fräscha inlägg varje dygn och en strid ström av nya deltagare. Tempot var stundtals nästan hysteriskt med 15-20 nya ämnen skapade och när man skulle skriva ett inlägg så var det snarare regel än undantag att man fick vänta ett ögonblick eftersom någon annan hade hunnit posta emellan. På den tiden så fanns ju inte så många andra forum och FB hade ännu inte slagit igenom på bred front här i Sverige. Den som gillade luftvapen och ville diskutera detta på svenska hade därför sin naturliga hemvist på just Airgun.


Allt har dock en livscykel och när jag lämnade Airgun för mitt eget projekt Airpang så hade Airgun redan börjat falna. Nu hade LuftvapenInfo tillkommit och börjat samla upp de deltagare som inte trivdes på Airgun. Leif ville avveckla Airgun och sålde (?) forumet till en annan deltagare men köpte sedan tillbaka det när han ångrade sig. Det var en tid där av turbulens och oro men alla turerna där känner jag inte till eftersom de inträffade efter mitt frånfälle...


Nu, i ett efterhandsperspekiv, så är jag utomordentligt nöjd att jag valde att publicera allt mitt material på Airpang istället för på Airgun eller något annat forum, där materialet helt och hållet finns i någon annans händer. Om så är fallet så försvinner ju allting - något som naturligtvis är högst uppenbart nu när hela Airgun är borta.


Att driva forum/bloggar/grupper är inte enkelt och det är inte en uppgift för alla - det är en verksamhet som kräver en utomordentlig uthållighet och ett genuint brinnande intresse. Under de snart 20 år som jag har legat online så har jag tappat räkningen på det antal forum, klubbar eller handlare etc som har anlänt till hobbyn med buller och bång bara för att sedan ledsna och försvinna efter ett fåtal år.


Det är nämligen enkelt att skapa något nytt och att slå sig för bröstet om att man ska klara av det ena och det andra men den bistra sanningen är att det är ytterst få verksamheter som i verkligheten klarar tidens prövning. Några är med 2-3 år, en del klarar 5 år där ytterst få passerar 10 års tid online med bibehållen relevans för sin verksamhet.

 
 
Ingen bild

Silwer

3 augusti 2016 13:57

Många kontroverser lämnar du ut som hände innan du försvann, vet ej om du med blev bannad eller bara stack.

Du var dessutom inte alls ensam stark när Leif höll sig i bakgrunden utan bla Ulf var en klippa då där och det drog minst lika mycket som nåt annat.

Men ni bråkade väldigt om medlemmar och med varandra på er privata modforumdel, vad jag hört riktigt personligt påhpoppande mest hela tiden.

Sen kom Leif igen och ändrade reglerna efter hur dagsformen var, vilket ärligt inte fungerade och då började det hela gå ner och .info få övertaget som sen höll till slutet.

Ovetande som jag var om mycket i toppen på airgun.se kan jag säga att det var riktigt bra där ett tag, vi hade tom en välbesökt chat, och ja jag förutom Johnny la nog jag mest inlägg med, det var givet inte populärt.

Jag och Leif funkade inte alls och jag kan inte se honom styra en paperspåse som ledare ens ärligt, vansinne är ordet.

At sen sälja till en anna medlem och ärligt vad jag vet stjäla tilbaks det var droppen iaf för mig, sen var jag permbannad tills det nu la ner, totalt fel inställning till vad ett forum är, väldigt emot folk som driver "övrigt" dvs sånt som ofta limmar ihop folk då inte all orkar var die hard luftvapen jämt.

Synd på en del info som nu försvann, men i övrigt brinn.

 
Ingen bild

Johan

3 augusti 2016 18:19

Hurricane ligger inte i Småland!

Johnny Ottosson

4 augusti 2016 06:51


Precis.

Ingen hade ju varit där på den tiden, luftvapen var bara en av Hurricanes sysslor på den tiden, ett stort fokus låg exempelvis på hundprylar.

De ledande handlarna vid denna tid var främst Vildmarkcity i Karlskrona samt Hammer Arms.

 
Ingen bild

Kråkjohan

3 augusti 2016 22:30

Eloge att du hållit på så länge med sådant konstant flöde av inlägg Johnny

 
Ingen bild

-Jonas-

3 augusti 2016 22:58

Ja det var mycket bråk, både öppet och i de hemliga arenorna.
Ett av de största, som gjorde att folk började tröttna, var när Leif påstod att han ägde reglementet kring FT, eftersom de skapats på hans forum. Det tog hus i helvete.
Men det absolut största var när han påstod att han ägde rättigheterna till allt material och alla bilder som postats på forumet. Det blev ett jäkla bråk och Daniel bestämde sig då för att start ett eget forum, luftvapen.info.
När jag tog över Airgun, så var det rätt dött, jag hade inget intresse av att driva ett forum, utan jag ville mest skydda materialet som fanns där. Ett halvår senare kom Leif och ville ha tillbaka forumet, jag fattade det som att han kommit på ett sätt att tjäna pengar på reklam, men jag kan ha fel.
Hursomhelst så blev det mycket bråk där med, och tillslut hotade han med att radera hela forumet om han inte fick tillbaka det. Jag försökte banna honom, men han hade flera bakdörrar och kom alltid in igen. Så jag gav upp.
Nu är materialet rätt gammalt, så det finns nog ingen anledning att ha det kvar längre.

Johnny Ottosson

4 augusti 2016 06:54


Ibland så har jag själv inte den bästa sociala skickligheten men där hamnade jag sannerligen i skuggan, eller snarare sagt mörkret.

Att du blev så illa behandlad tycker jag har med de mest tragiska delarna i den här historien.

Viljan att äga, dominera och tjäna pengar var nog det som till sist fällde Airgun.

 
Ingen bild

Superbee

4 augusti 2016 00:27

Det var en gång det överlägset bästa svenska forumet för luftvapen. Jag drev själv bland annat en och annan säsong med "post-match" för luftpistol. Men det skar sig som sagt mellan folk och forumet dog ut. Ledsen att säga men luftvapen.info har aldrig kommit upp till nivån som airgun hade under sina glansdagar. Vila i frid airgun.se hoppas det inte blir fler "zombie-tillfällen"

Johnny Ottosson

4 augusti 2016 06:56


Luftvapeninfo är stabilt och väl fungerande men visst saknar man det hysteriska tempot på Airgun då man kunde logga på direkt efter jobbet och sedan ha fullt upp ända tills man plötsligt inser att klockan är ett på natten.

Själva trycket var ursinnigt och det var en enorm humor i många av trådarna.

 
Ingen bild

Fonky

4 augusti 2016 04:58

Jag var ju moderator (Erik) under många år och det var ett tungt arbete kan jag säga. Första åren var superkul med mycket inlägg och fart men efter några år så blev det så mycket konflikter både inom "ledningsgruppen" och bland medlemmarna att jag tillslut inte orkade längre. På slutet tappade jag t o m sugen på att skjuta luftgevär och då förstod jag att det var dags att hoppa av.
Men när det var som böst var drt svinkul.
RIP airgun

 
Ingen bild

kj

4 augusti 2016 12:19

airgun va väl inte så dåligt,va där några år,åkte på lite bannor mm,luftinfo som är kvar tycker jag är mest för norrlänningar en liten privat herrklubb,men även en del bra där,åkt på bannor där med,vet inte hur dom forumen varit på några år,lagt ner o vara på dom,mycket tjöt o privata konflikter var det förr,många som mig som tröttnar med tiden.

 
Ingen bild

Martin

8 augusti 2016 12:10

Som tidigare skrivits, när airgun var på topp var det galet bra! Som Johnny skriver, man kunde fastna framför forumet i timmar...jag spenderade stor det av dygnets vakna timmar där under åren 2006-2009.

Även jag agerade moderator där, men klev av i samband med bråket runt reglerna. Satt i styrelsen för Onsala och det blev lite intressekonflikt kan man väl säga... (det var jag som tipsade Leif om Fonky och Ulf som ersättare, det kanske inte var nån snäll grej såhär i efterhand...)

Luftvapen.info är ett stabilt forum, bra att det finns och jag hoppas så fortsätter. Men nåt airgun under sina heydays blir det nog aldrig tyvärr. Det finns så mycket annat nu, facebook grupper mm.

Mitt eget luftvapenintresse har svalnat något, mest beroende på tidsbrist. Men även pga av att det blivit så elitistiskt runt tävlingarna. Jag har varken lust eller resurser att lägga +20000 på en tävlingsrigg. Roligaste klassen tyckte jag var öppna riktmedel, men vi var väl ca 2 personer per tävling i den klassen på slutet innan den lades ned för några år sedan.

Nåja, de flesta bössorna har jag kvar...kanske börjar jag brinna på nytt för sporten igen om några år när lilleman blir stor nog att skjuta :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards