Airpang

Direktlänk till inlägg 29 juli 2016

Låg effekt räcker långt..

Av Johnny Ottosson - 29 juli 2016 15:00



Jakten på 10.50 joule....(eller mera!)


  Här är 25 skott över uppmätta 30 meter.


Något som ständigt diskuteras är behovet av hög effekt, även i de fall då effekten inte kan eller ens bör vara speciellt hög. Jag hade en fantast som ringde mig och klagade över att hans HW30S bara gav drygt 9 joule och inte drygt 10 joule, som han hade hoppats. Han saknade alltså nästan en hel joule enligt sina beräkningar och kände sig närmast förtvivlad över detta.


Just effekten (eller bristen på densamma) är ibland en källa till irritation och frustration, om ett vapen ska göra 199 mps eller 10 joule så får den banne mig inte göra 193 mps eller 9.15 joule eftersom då måste det ju naturligtvis vara ett fel på den, eller hur?


  De första fem skotten tog märkbart lågt, fylltrycket var något högt...


Faktum är emellertid att effekten spelar betydligt mindre roll för den praktiska precisionen än vad de flesta entusiaster tenderar till att tro. Vi har tidigare sett här på bloggen att desto kortare avstånd som man skjuter över, desto fler (användbara/bra) skott får man på fyllningen och samma förhållande gäller också med effekten. Ju kortare avstånd man skjuter över, desto mindre betydelsfull blir vapnets effekt.


Om man exempelvis förfogar över en skjutplats med en längd på 30 meter så klarar man sig utmärkt med blott 7.50 joule, förutsatt att vinden är högst måttlig eller helst obefintlig. Den som alltid skjuter såpass kort har alltså i praktiken ingen nytta av en högre effekt, även om densamma ändå ligger inom den licensfria ramen. Skjuter man däremot över längre avstånd så kan man behöva mera effekt och då är det viktigt att känna till det faktum att man bara vinner lite mera längd för ganska mycket mera effekt.


Kort sagt så är effekten inte speciellt viktig och än mindre så på kortare avstånd.


  Cherrypicking !


Själv så sköt jag över 30 meter med mina 6 fpe (ungefär knappa 8 joule) en ljus och stilla sommarkväll nu i veckan. Resultatet av dessa 35 skott kan man se här ovan. Först 10 skott på en singeltavla och därefter 25 skott med fem vardera på en 5-ringad tavla. Jag kan ärligt talat inte påstå att jag hade presterat bättre med 2 ytterligare joule och rent subjektivt sett så saknade jag sannerligen inte mera effekt.

 
 
Ingen bild

-Jonas-

29 juli 2016 17:53

Haha...trodde nästan det var ett helt inlägg utan imperiska måttenheter, men du lyckade smyga in "6fpe" i slutet.
Helt onödigt dock att sen förklara hur många joule det var.
Kan du inte bara hålla dig till ett enhetssystem?
(jo, jag vet att en kronograf har fler decimaler i fpe och därför använder du det som en mer exakt enhet)

 
Ingen bild

Archon

29 juli 2016 17:56

Håller med om att en del folk förefaller vara närmast besatta av att krama ur högsta möjliga effekt ur sina luftvapen. Detta har förmodligen sin grund i dom sjuka vapenlagarna vi har här i landet. Jag menar, vi får ju inte ens bära kniv på allmän plats, än mindre ett skjutvapen. Samhället ställer väldigt höga krav på den som vill inneha ett skjutvapen lagligt. Resultatet blir då att en del strävar efter att göra dom vapen som vi fortfarande är tillåtna att inhandla utan krav på licens så farliga som det bara går. Detta tycker jag personligen är lite tråkigt. För mig är hela grejen med luftvapen just att dom har lägre effekt och att dom därför är både tystare och säkrare än krutvapen. För mitt eget personliga skytte räcker tio joule ganska bra. Jag vill dock betona att tio joule inte är helt ofarligt. Även med denna låga effekt är det möjligt att tillfoga någon allvarliga personskador, särskilt om man träffar i ögat.

 
Ingen bild

Air

30 juli 2016 06:53

En vanlig sak är att man lätt bara uppskattar avstånd.
Om man verkligen mäter med måttband avståndsmätare
upplevs oftast avstånden som längre.
Kan nog tycka att 30m el längre börjar kännas ganska långt.
10J räcker till det mesta i kal.4,5mm.Med de fina amo sorter
som finns nu + Mil-Dot kikare går det bra att skjuta till
50m om inte vinden är för hård växlande.

 
Ingen bild

Silwer

30 juli 2016 07:47

Det här är inget särskilt imo, jag har enm del svagare än 10J vapen med och då särskilt ett SSP matchgevär som pumpar ur sig otroliga 8J nånstans.

Men det är bra precision inom säg 35m, har man det utrymmet så är det lika bra eller bättre än de andra starkare vapnen jag har, ok det får inte blåsa för mycket självklart.

Många idag vill dock kunna nå just 50m och där står 10J och väger imo, det går absolut men man har inte full kontroll över det som säga bara att gå till 16J gör stor skillnad just här.

Men har man bra utrustning så går det med 10J även om det blir fler bommar helt enkelt.

Don efter vad man gör är bättre än att bara pressa upp massa effekt i onödan, om man nu målskjuter vill säga, iaf tycker jag så.

Jag har övergivit allt över 10J iaf personligen, licens är inte möjligt och käns inte värt att försöka bråka igenom, jag har inte intresse för det längre heller.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards