Airpang

Direktlänk till inlägg 20 juli 2016

Antal skott på fyllningen..

Av Johnny Ottosson - 20 juli 2016 17:30Spridning och träffbilder !


  En typisk mätning i kronograf som här visade 30 skott inom 28 fps som spridning.


Antalet skott på en fyllning intresserar av naturliga skäl de flesta som är nyfikna på ett PCP, inte minst eftersom många PCP kan vara ansträngade att fylla om ifall man använder en handpump till detta ändamål. Problemet för dessa spekulanter är att det antal skott som tillverkaren anger sällan stämmer överrens med det antal som man kan läsa om för respektive vapen hos fristående testare eller hos andra ägare.


Många som prövar vapen, exempelvis undertecknad, sätter upp en ram för inom vilken spridning i en följd som skotten ska ligga för att "räknas" som "bra" skott. Hur stor spridning som denna ram utgör är lite varierande ifrån person till person men de flesta brukar vilja se "bra" skott som sådana vilka ligger mellan 20, 25 eller 30 fps spridning.


Varför gör man då detta?


Jo, tanken är att få en gemensam referensram, eller i alla fall en konsekvent sådan. Ungefär som när biltestarna förr i tiden angav 0-100 km/h bland sina testfakta, när alla gjorde så då blev det en typ av gemensam referensram. Att sedan testet i sig själv inte hade någon konkret verklighetsförankring, utom möjligtvis vid rödljusrace, var en helt annan sak.


Samma princip med spridningen ifrån skott till skott...


Tanken är ju alltså själva referensramen, inte att förväxla med att de skott som faller utanför den uppsatta ramen skulle vara helt oanvändbara. Skjuter man på ett begränsat avstånd så upptäcker man förmodligen ganska snabbt att man i praktiken har betydligt fler fullt användbara skott tillgängligt än vad en kronografmätning påskiner.


Som ett exempel på detta så sköt jag över 20 uppmätta meter häromdagen och enligt min kurva ovan så borde jag ha 30 bra skott, sedan dalar jag långt bortom 30 fps spridning. Ändå så fick jag 50 bra skott i verkligheten och som synes så är det inte helt lätt att se vilka skott som var bortom 30 fps eller vilka som var inom.


  Tavla 1 med skott 1-25


  Tavla 2 med skott 26-50


Slutsatsen är att avståndet blir synnerligen viktigt för bedömningen om huruvida skott utom den ideala spridningen ska kunna anses som bra, acceptabla eller inte. I mitt eget fall så kan jag notera en något lägre träffbild på skotten bortom de första 30 st liksom att grupperna öppnar upp något, förmodligen på grund av en ökad avdrift i sidled. Hade jag nu skjutit på ett längre avstånd än dessa 20 meter så hade sannolikt skillnaden i träffbilder mellan skotten inom spridningen och utom spridningen blivit ännu större.


Slutligen så vill jag åter igen rekommendera Gaylords fortsatta utforskande av Maximus som verkar mer och mer lovande. Där kan man även jämföra resultaten med mina egna träffbilder ovan, skjutna med LW-pipa och hans - vilka emellertid är skjutna på ett par meter längre avstånd (23 meter vs 20 meter):


http://www.pyramydair.com/blog/2016/07/benjamin-maximus-part-4/

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 3 juli 12:00

Crosmans miniatyrkarbiner !     Crosman 1720T med M4-stock, ett idealiskt vapen för svenska förhållanden.   Under den gångna veckan så fick jag frågan av en spekulant om 1720T möjligtvis kunde vara ett bättre val än min egen 1701P, vilk...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se