Airpang

Direktlänk till inlägg 15 juli 2016

En variant på den eviga frågan...

Av Johnny Ottosson - 15 juli 2016 17:00



Kaliber 177 mot 22 - både licensfritt eller inte..


  Den i Tjeckien tillverkade Air Arms S200 är ett mycket prisvärt vapen för under 5000 kr...


En av de äldsta och mest behandlade frågorna på såväl forum som luftvapenbloggar har alltid varit vilken kaliber som är att föredra och då står nästan alltid frågan mellan 177 och 22. En variant som är lite unik för oss här i Sverige är att många entusiaster vill köpa ett vapen som licensfritt och sedan, om och när, man vill skaffa en licens så avser man att modifiera det till licenspliktigt utförande.


Så, om man nu avser att köpa vapnet licensfritt och i framtiden lägga det på licens, hur ska man tänka då?


Till att börja med så är detta en fråga som har dubbla bottnar, detta eftersom precis så bra som 177 är över 22 som licensfri, precis lika bra är 22 över 177 som licenspliktig. Svårigheten i frågan är alltså att hitta rätt avvägning.


Två saker kan vara viktiga att ha i åtanke, det är precis lika dyrt och komplicerat att skaffa en licens oavsett kaliber och om/när vi eventuellt får en förändring av vapenlagstiftningen igenom EUs gemensamma vapendirektiv så är sannolikheten större att kaliber 177 blir licensfri (oavsett effekt) än att detta sker med kaliber 22.


Nästa sak att beakta är funktionaliteten hos respektive kaliber i deras olika utföranden.


I det så resonerar jag följande; Som licensfri så är skillnaderna inte monumentala, man vinner 5 eller kanske 10 meter som bäst i räckvidd, en vinst som inte är speciellt väsentliga överhuvudtaget om man avser att skjuta på kortare avstånd än ungefär 25 meter. Som licenspliktiga så är skillnaderna större, både vad gäller räckvidd för projektilbanan och ännu mer i projektilens förmåga att hantera sidvind. I detta perspektiv så ser jag kaliber 22 som ett bättre val än 177 men basklappen är emellertid att kaliber 25 blir ett ännu bättre val - på alla sätt.


Det enda tillfälle då kaliber 25 förlorar mot 22 är om man ska tävla med vapnet i någon form av effektbegränsad tävlingsgren, typ max 45 joule eller liknande. Vill man tävla i exempelvis Field Target så finns det möjlighet att skjuta de båda mindre kalibrarna med såväl 16 som 45 joule och där fungerar 177 bättre på 16 joule och 22 bättre på 45 joule men kaliber 25 fungerar inte alls.


Sammanfattningsvis så håller jag 22 som ett bättre val än 177 om en licens är med någonstans i tankarna. Ska man dock inte tävla så klarar dock kaliber 25 av allt som 22 klarar - fast märkbart bättre. Överväger man inte licens så är 177 ett bättre val, även om skillnaden mellan 177 och 22 inte är lika stor för licensfria vapen som den är på full effekt.


Skulle det sedan bli som i Frankrike med en framtida gräns på 20 joule eller fri effekt för 177 så blir alla 177-licenser i praktiken värdelösa och meningslösa, där licenser för 22 och 25 ändå håller kvar sin funktion. Om det däremot blir som så att vi får 5-årslicenser så är 177 förmodligen ett bättre val på licens eftersom det känns mera troligt att tävlingsklassen för 16 joule finns kvar snarare än den för 45 joule och en fungerande tävlingsklass är en förutsättning för att licenserna ska kunna förnyas och inte bara blir återkallade med automatik.


Oavsett vilket så kan man nog tänka sig för både en och två gånger innan man tar ut ett vapen på licens och i synnerhet om man vill tävla med det som 16 joule. Skillnaden i praktisk användning mellan 10 och 16 joule är inte stor men skillnaden i ansvar, kostnader och byråkrati är avsevärd. 


I det perspektivet så är ett licensfritt vapen ett smartare val.

 
 
Ingen bild

Silwer

15 juli 2016 22:20

Är avsikten FT med max 50m är skillnaden rätt stor mellan 10J och 16J.

Det är bar att prova själv, det gör stor skillnad ute över 40m där ju ofta målen ju är med.

Ingen tar väl ut 16J vapen på licens om de inte tänker skjuta i en effektbegränsad klass eller bara öva detta.

.25 bär inget vettigt alls för nåt annat än BR skytte på 50m+ i nån form av USA style.

Så vad än Johnny påstår här kommer det ann på persis vad man vill göra som vanligt,l det är inte så kul med laserprestanda 45J .22 i FT, och det är inte så kul för målen heller.

Johnny Ottosson

15 juli 2016 23:06


I länder med effektbegränsningar, typ Tyskland, så skjuter man ju F/T med 40 meter som maxlängd istället för 50 meter.

Vad gäller målen så finns det ju fallmål även för 22LR så vill man så går det ju att lösa en sådan bana också med den typen av mål och motsvarande längre avstånd.

Personligen så tycker jag nog det är enklare med mindre effekt och kortare avstånd.

 
Ingen bild

Silwer

17 juli 2016 17:45

Jo och int.HFT är ju 40m det med, jo om avstånden kortas funkar absolut 10J tycker jag med.

Men här i Sverige är det ju inte så idag vilket gör att man har mycket svårt att hänga med 16J vapnen där avstånden är långa.

Nån ska ju lägga banorna med och då får det bli en del kompromisser om det inte är nån bana som kan stå upp en längre tid.

Man kan ju ha maxförstoring och liknade som ökad svårighet än att öka avstånden med, som i Jaktstig som passar bättre för licensfritt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards