Airpang

Direktlänk till inlägg 13 juli 2016

A head start..

Av Johnny Ottosson - 13 juli 2016 09:00



Tunnel in eller tunnel ut ?


  Alla har inte tillgång till ett komplett inomhusskytte (foto: Atherton Indoor Range)


För ganska länge sedan så fick jag den här funderingen i frågelådan och den baserar sig på följande funderingar; om man skjuter inifrån en byggnad där projektilen blir fredad från sidvindens påverkan i början av sin färd mot målet, som då står öppet och utsatt för tänkbar sidvind - kommer det då att vara enklare att träffa än om man själv står utomhus och skjuter in i en byggnad där diabolen blir fredad från sidvind på vägen in mot målet, snarare än i början av sin färd?


Detta var sannerligen inte en enkel fråga att få fram ett vederhäftigt svar till och jag har letat både noga och länge i såväl gamla tidskrifter och böcker såväl som på nätet.


Den mest vettiga förklaringen som jag har fått ifrån en pålitlig källa är att diabolen, i alla fall skjuten ifrån ett PCP, fortfarande accelererar när den lämnar mynningen och så länge som diabolen accelereras så påverkas den lättare av sidvind än i slutet av sin färd då diabolen istället tappar sin fart.


Om man skjuter ifrån en byggnad eller annan form av vindskydd så är det alltså viktigt att man försöker skjuta ifrån så långt inne som möjligt eftersom diabolens acceleration då har minskat så mycket som möjligt när diabolen går ut i öppen terräng. Som en extra bonus så minskar dessutom risken att omgivningen uppfattar skottljudet eftersom mycket av ljudet expanderar inuti byggnaden och inte utanför.


Anm. Bilden högst upp i inlägget är från Atherton Indoor Range som erbjuder ett flertal banor inomhus, från 42 yards och ut till 75 yards. Inträdet är £6 för obegränsad tid (max en heldag) och summan inkluderar fri luftfyllning, fri WiFi och tillgång till toalett/café. Anläggningen är öppen även för FAC-vapen och dessutom handikappanpassad.



 
 
Ingen bild

Stefan

13 juli 2016 16:19

Hej, hur menar du med att kulan från ett pcp-gevär accelererar även efter att den lämnat pipan?? Eventuellt kanske jag missförstod inlägget. Är det den relativt större luftvolymen i ett pcp som ytterst lite trycker på kulan bakifrån efter pipan ett par centimeter (den mesta luften blåser väl förbi kulan) du menar?

Johnny Ottosson

13 juli 2016 18:55


Som jag förstod saken så handlade det om en oscillation som lättare uppstår hos PCP eftersom deras luftknuff varar längre än för motsvarande fjädervapen.

 
Ingen bild

Kulle

13 juli 2016 16:34

Vindavdriften är ungefär proportionell mot kvadraten på tiden till målet. Så mot slutet av kulbanan befinner sig projektilen längre tid i sidvind än vid början av kulbanan.
Jag skulle nog ha sista sträckan fram till målet i skydd av vinden istället.

 
Ingen bild

seb

13 juli 2016 17:48

Håller helt med Kulle. Ju snabbare (och tyngre) projektil desto mindre avdrift.

 
Ingen bild

Visitor

15 juli 2016 19:55

Fast å andra sidan påverkar en avdrift som sker i kulbanans början mer ju längre kulan färdas.

 
Ingen bild

Sebu

16 juli 2016 18:58

Det låter logiskt. En liten avdrift i början kan var like med en ganska stor avdrift i slutet av kulbanan. Så det går nog inte att uttala sig generellt i frågan utan man skulle behöva räkna på det "case by case"...

 
Ingen bild

Silwer

16 juli 2016 19:52

Att Co2 och PCP vapen accelerear längs piplängden är ju känt, till skillnad mot fjädervapen som på kort bit lämnat hela sin energi.

Men att pcp skulle accelerar diabolen efter pipan käns lite tveksamt imo, där vill vi inte ha nån påverkan, ok att splitters mm finns för just det men det är ju precis vid övergången från pipmynningen att slippa störningar.

Att stor avdrift i början ger en större i slutändan är rent lkogiskt tänkande.

Effekt kommer in väldigt med och avstånd, att se sina 10J .177 diaboler vika av40m ut är liksom ingen ovanligt trots svag sidvind.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards