Airpang

Alla inlägg under juni 2016

Av Johnny Ottosson - 3 juni 2016 06:00CompAir - Airgun Competition Online


  Trött på Airgun World och annan tryckt media som bara publicerar annonser för att kunna överleva?


Som många vet så är jag allergisk mot idén av tryckt media när vi numera kan erhålla information online på ett mycket enklare, billigare och miljövänligare sätt. Ett exempel på hur bra detta kan bli är den utmärkta publikationen CompAir, ett gratis online magasin som täcker in allt runt Field Target och Hunter Field Target mm.


Länk:


http://digital.compair.online/compair/p/1


http://compair.online/


Det känns skönt att se entusiaster som skippar hela idén med att hugga ner träd - transportera - skapa pappersmassa - transportera - tillverka papper - transportera - trycka text - transportera - sälja tidning - transportera hem. Vi har helt utmärkta digitala medier som dessutom är mycket snabbare med kortare ledtider.ANNONS
Av Johnny Ottosson - 2 juni 2016 06:00Tiden går..


  Juni 2006 och då var man nöjd med en helt splitt ny BSA Ultra..!


Tänk vad tiden går, idag är det på dagen ett decennium som bilden ovan togs och då jag fick min helt nya BSA Ultra levererad från Lloyd & Co på BAR. På den tiden (innan VCR Act 2007) så kunde man beställa ett vapen direkt från BAR och mitt exemplar var ett FAC från USA-marknaden, enbart strypt med en klenare hammarfjäder.


Med bössan på svensk mark så tog jag naturligtvis bort skenstrypningen och sökte en licens på den. Att få ut licensen var emellertid krångligare än förväntat. Handläggaren opponerade sig mot piplängden, som understeg 45 cm! Efter mycket tragglande fram och tillbaka så fick jag henne till att inse det faktum att piplängden bara har relevans för jaktlicenser och för kulvapen - inte luftvapen.


När den nöten var knäckt (problemet, inte henne personligen) så snöade hon in på att det inte fanns någon överlåtare, vapen kan ju inte uppstå från tomma intet, ansåg hon. Efter lite lirkande fram och tillbaka så blev lösningen att vapnet "såldes" till en handlare som sedan "sålde" tillbaka den till mig, varvid handlaren i kraft av sitt vapenhandlartillstånd kunde stå som överlåtare.


Så fortsatte det hela, när ett problem var löst så presenterade hon ett annat...


Lyckligtvis så hade jag ju vapnet och kunde skjuta när jag ville men för någon som väntade på en licens för att få ut sitt vapen så hade det hela naturligtvis varit betydligt mera frustrerande. Efter en lång rad av vändor fram och tillbaka så malde jag ner alla invändningar en efter en och till till slut gav hon upp - varvid jag äntligen fick ut licensen.


Min Ultra har jag kvar ännu men Mk I-stocken av bok på bilden ovan är ersatt med en Mk III av valnöt. Kikarsiktet, ett Leupold VX-1 EFR är ersatt mot ett Tasco Varmint I och fästena är numera BKL istället för Sportsmatch. Avtryckarsystemet är nu från Rowan Engineering och fyllventilen är ersatt mot en med manometer från XTX-Air.


Nuförtiden så är det inte ofta som jag skjuter med den, senast var nog för 11 månader sedan om jag tänker efter, så speciellt många skott har den inte gått efter de första årens entusiasm. Det är ändå en kul bössa att ha och numera faktiskt ganska ovanlig, i synnerhet med ett såpass lågt serienummer.


När jag letade upp fotot ovan så snubblade jag faktiskt på en hel cashe av foton från sent 1990-tal till tidigt 2000-tal med mängder av foton från dåtidens tävlingar. Det kanske kunde bli ett inlägg det också med lite av de människor och profiler som dominerade sporten för sisådär 15 år sedan?


Så mycket har ju hänt de senaste 15-20 åren inom vår hobby, människor har kommit och gått, handlare likaså - till och med arenorna har förändrats, från forum till Facebook men även till bloggar som var ytterst sällsynta för ett decennium sedan. Även den tekniska utvecklingen har ju ändrat mycket sedan 2006. Då hade väldigt få människor ens hört talas om sidor som Facebook och Youtube, ingen hade överhuvudtaget sett en Iphone och surfplattor låg vid den här tiden ganska långt in i framtiden.


Det är inte utan att man undrar hur det ser ut om ytterligare lika lång tid eller kanske bara om tre år då Airpang firar 10 år online...

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 1 juni 2016 10:00Bästa bössorna - plats 2


En riktigt stor bössa - på många sätt...  

  

Andraplatsen på min lista kommer naturligtvis att gå till en ytterst inflytelserik modell och ett luftgevär som faktiskt har fått en hel bok dedikerad till sig. Modellen jag talar om är naturligtvis Beeman R1, här i Europa mest känd som Weihrauch HW80.

 

I grund och botten ett mycket konventionellt vapen, en grov och fysiskt stor pipspännare, som har haft ett enormt inflytande på luftvapenutvecklingen, inte minst eftersom den i flera decennier utgjorde Beemans allra mest pålitliga kassako.

 

I England så var den även här en storsäljare och det första vapen som fick britterna att på allvar ansöka om FAC för luftvapen. Med en effekt uppåt 20 fpe så utgjorde den ett märbarkt steg uppåt från 1970-talets kraftfullaste fjädervapen med som bäst runt 14-15 fpe anslagsenergi. Nu började plötsligt potentialen hos fjädervapen bli tydlig, nu var kaliber 25 ett realistiskt val för första gången samtidigt den sedvanliga kaliber 177 för första gången började närma sig en utgångshastighet av 1000 fps.

 

  John Darling använde en HW80 preparerad av Venom Arms under nästan hela 1980-talet..


 

På den amerikanska marknaden så blev modellen genast en storsäljare och den modell som på allvar startade Beemans segertåg under 1980-talet. Weihrauch HW80 blev helt enkelt den mall som alla kraftfulla fjädervapen mättes mot och även det mål som Diana tog sikte mot med sina stora sidospännare ett halv decennium senare.

 

Det vi såg när modell 80 presenterades 1980 var helt enkelt förelöparen till det effektkrig som kom till att dominera den senare delen av decenniet och även de första åren på 1990-talet och som till sist nådde sin kulmen med rena monsterbössor, exempelvis Webley Patriot. Mycket av styrkan med R1/80 kom framöver att bli modellens stora flexibilitet, detta var helt ett mycket bra vapen med mängder av detaljer och know-how från eftermarknaden liksom även - förutsatt man accepterade dess fysiska format - en modell som kunde duga till de flesta olika ändamål.

 

Till sist så blev det en hel flora varianter, samtliga fyra kalibrar, korta- såväl som långa pipor, diverse varianter på stockar och ett enormt utbud på delar från eftermarknaden, allt mellan rena prydnadsdetaljer till alternativa drivkällor av typen luftfjäder!

 

Idag så är HW80 fortfarande en storsäljare på många marknader, trots att den på intet sätt kan räknas om marknadens kraftfullaste vapen längre. Det är en enkel, robust och välskjutande stor bössa vars karaktär och känsla fortfarande attraherar många entusiaster som önskar ett välbyggt kvalitétsvapen som faktiskt även kan hantera kaliber 25 på ett vettigt sätt. Ett betydelsefullt vapen som säkerligen kommer att vara med oss under lång tid även framöver.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se