Airpang

Direktlänk till inlägg 28 juni 2016

Dyrt eller inte...?

Av Johnny Ottosson - 28 juni 2016 09:00Bättre förr...?


  Galway Fieldmaster var ett av marknadens nya namn, tillsammans med Sportsmatch, Daystate och Air Arms.


Ibland så träffar man på entusiaster som med en suck brukar utbrista - "Det var bättre förr...". Man menar på att idag är allt så dyrt, tänk 10.000 kr för ett luftgevär! Ni har säkert själva träffat på en och annan sådan person, som inte sällan efteråt snabbt fyller i att denne minsann köpte sin Diana helt ny för 200 kr....


Men hur var det egentligen, på riktigt?


Låt oss idag kolla lite på marknaden för 25-30 år sedan - hur såg utbudet ut och var verkligen luftgevären billigare på "den gamla goda tiden"?


Till att börja med så ska jag redovisa hur jag räknar saken. Med hjälp av den utmärkta sidan historia.se så kan man se att den genomsnittliga växelkursen 1988 för SEK jämfört med brittiska pund var 10.92 kr per pund. På denna sida så finns det också en priskalkylator som beräknar hur mycket dåtidens summa motsvarar i dagens på två olika sätt. Antingen i ett värde för vilka varor och tjänster som summan motsvarar och dels för hur många arbetstimmar man måste arbeta för att kunna köpa den dåtida varan. Den summa som kommer fram på detta sätt har i sin tur beräknats efter en genomsnittlig industriarbetarlön för respektive tidsepok - för nutiden beräknad till 26.000 kr brutto.


  Hela marknadens sortiment av luftvapen 1988 i England!


Våren 1988 så skulle jag fylla 17 år och sköt BSA Meteor Mk III, det var det bästa gevär jag hittils hade ägt och detta mestadels eftersom det hade kaliber 22 och kändes ordentligt kraftfullt jämfört med min tidigare .177 Gamo 361. Dessa preferenser skulle senare under året komma att revideras när jag stiftade bekantskap med såväl en Sharp Innova som Webley & Scotts legendariska Tracker - en modell som verkligen var i ropet vid den här tiden.


Då och då begav jag mig ner till Göteborg med GDGs buss för att besöka Press-Stopp som då och då sålde Airgun World. Till min stora glädje så hade man fått in årskatalogen för detta år och givetvis så köpte jag den på direkten. Naturligtvis så har jag den fortfarande kvar och ur den så ska vi skaka fram lite priser att räkna med.


Något som är slående när man bläddrar i den här gamla katalogen är att PCP fullständigt lyser med sin frånvaro. Tittar man på marknadsöversikten över hela den brittiska marknaden, som ju var världsledande vid denna tid, så upptar katalogen blott 6 modeller!


Daystate hade sin Huntsman och Huntsman Midas, Air Airms sin Shamal som FT (bokstock), FTS (valnötstock) och dessutom fanns nykomlingen Galway med Fieldmaster liksom dyrgripen Sportsmatch GC-2.


I grund och botten så handlade det alltså om 4 olika vapen, sett till konstruktionerna. Billigast var Huntsman på £295 vilket var ett klipp jämfört med Shamal (från £390) och Galway (£395) för att inte tala om GC2 med £850!


Räknar vi om dessa priser till dagens penningvärde så hamnar vi på följande:


Huntsman - 3221 kr (1988) = 6068 kr i varor och tjänster, 9196 kr räknat i arbetstid

Shamal - 4259 kr (1988) = 8023 kr i varor och tjänster, 12.160 kr räknat i arbetstid

Galway - 4313 kr (1988) = 8125 kr i varor och tjänster, 12.314 kr räknat i arbetstid

Sportsmatch - 9282 kr (1988) = 17.485 i varor och tjänster, 26.501 kr räknat i arbetstid


Till detta så ska vi också räkna med att vid denna tid så var UK medlemmar i EG, vilket inte Sverige var, och därför så fick man betala momsen (då, 23.46%) i Sverige liksom tullavgift. Vid en verklig import så hade alltså priserna blivit ytterligare något högre än vad som var fallet i beräkningarna ovan.


Fjädervapen då?


Feinwerkbau 300S - £565 = 6170 kr / 11.623 kr räknat i varor och tjänster, 17.616 kr räknat i arbetstid

BSA Supersport - £75 = 819 kr / 1543 kr räknat i varor och tjänster, 2338 kr räknat i arbetstid

Webley & Scott Tracker DL - £149 = 1628 kr / 3067 kr räknat i varor och tjänster, 4648 kr räknat i arbetstid

Feinwerbau Sport 124 - £195 = 2129 kr / 4010 kr räknat i varor och tjänster, 6079 kr räknat i arbetstid

Weihrauch HW80 - £129 = 1409 kr / 2654 kr räknat i varor och tjänster, 4023 kr räknat i arbetstid

Diana 34 - £92 = 1005 kr / 1893 kr räknat i varor och tjänster, 2869 kr räknat i arbetstid


Efter att ha räknat fram och tillbaka lite så verkar priserna för arbetstid på de vapen som fortfarande tillverkas och saluförs relativt oförändrade jämfört med nutiden. Vi kan då se att ett FWB 300 som man idag kan köpa fräscht och begagnat för 2-3000 kr hade en riktigt tung prislapp på den tiden som det begav sig. Inte konstigt att dessa vapen har kanonkvalité med en dåtida försäljningspris på nästan 18.000 kr!

Tittar vi på PCP så är dessa apdyra med dagens mått mätt. Ett enkelt PCP av bra kvalité kan man idag köpa för 5000 kr vilket lätt är halva priset (relativt sett) jämfört med för 28 år sedan.


Ny teknologi kostar! 
ANNONS
 
Ingen bild

Silwer

28 juni 2016 16:37

Sportmatch GC kan i princip tas bort eftersom den faller lite snett ihop med de nämnda andra.

AA hade dock stockar från 100 serien som inte sällan hamnade som val på Shamal (den enda jag sett ägts av olika genom åren har FT stocken).
Daystate hade även FT modeller, men ok det var mest stocken som skiljde från en Huntsman om man tittar noga.

Det här är ju några år innan en hel del andra tillvwerkare kom in som Titan tex.

Ärligt så är det före innan jag begrep vad en förladdad luftbössa egentligen var, jag kom in senare på 90tal när Theoben PCP började säljas.

Men sammanfattningen DYRT är bra, många på 80tal tex har block av stål som om man tittar klart ser tillverkade ut en och en i nån manuell maskin, kolla tex AA TM100/SM100.

Det var rätt låga serier av dessa med den som sålde mest bör varit DS Huntsaman särskilt då i USA som ohyrautrotare sen länge.

Den underliga SM GC2 had ju sin mekanik för sig självt och hade ju klarar problem med funktionen, de var in och ut för förändringar över åren trots att få tillverkades av dem, säkert därför ingen efterföljare kom, de hade nog med elände över de som fans.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se