Airpang

Direktlänk till inlägg 26 juni 2016

Vad är vad värt?

Av Johnny Ottosson - 26 juni 2016 10:00Nästa steg?


  FX Airguns Typhoon är en serie mycket prisvärda vapen, med (T12/17) eller utan magasin.


"Hej Johnny, jag undrar om vad som är nästa steg på pcp stegen?Jag har en fx t12 och är nöjd med den. Vad skulle du rekommendera som nästa FX inköp? Jag skjuter bara licensfritt och har tänkt fortsätta med det då jag även har krutvapen. Alltså en bra fxbössa som går bra i 10 joule? 
Tack för en superbra blogg. 
Mvh" 

 

Idag blir det en läsarfråga och den kan vi se här ovan. Som ni ser så är funderingen en smula luddigt formulerad, frågeställaren vill uppenbarligen ha något bättre eller mera än vad han redan har men beskriver inte så mycket om till vad detta nya vapen ska användas. Det är därför svårt att peka på vad som kan vara bättre, för den enskilda individen.

 

Nåväl..

 

Då frågeställaren äger en T12 på 10 joule så tolkar jag det som att det är en bössa med kaliber 22 och min första spontana tanke är därför att nästa vapen, som ju också ska vara på 10 joule eller mindre, bör vara med kaliber 177. Denna mindre kaliber passar normalt sett bättre för 10 joule och den blir då ett naturligt kompliment till det redan ägda vapnet istället för ytterligare en bössa med kaliber 22.

 

Om man vill uppåt på "pcp-stegen" så antar jag att man söker något lite bättre relativt T12 men fortfarande inom familjen FX Airguns, som man ju är nöjd med i sak. I logiskt följd uppåt så tar Royale-serien vid efter Typhoon-serien om man räknar bort den åldersdigna Cyclone-serien som sannolikt inte är långt ifrån en pensionering. 

 

Då frågeställaren redan har ett PCP så antar jag att man också är i besittning av en fyllstation varför ett vapen som Independence eller Indy inte är intressant. Återstår gör då den konventionella Royale-serien eller dess bullpupsvariant Bobcat, om bullpup som koncept är intressant?

 

Mitt spontana svar skulle därför vara en .177 Royale 400/500.

 

Här får man då en högre kvalitétskänsla överlag, man får en smidigare repetering med sidospännare, man får en effektiv shroud liksom en (för 10J tämligen oanvändbar) fartomställare. Som tillval kan man dessutom erhålla en laminatstock, som faktiskt är betydligt elegantare i verkligheten än på bild. Slutligen så får man också en ordentligt mycket större lufttub och i synnerhet så om man väljer modellen med 500 cc tub.

 

  FX Airguns Royale är en populär modell som har varit med nästan ett decennium snart..

 

Tyvärr så har en del entusiaster på forum såväl som FB-grupper rapporterat varierande nivå på den praktiska precisionen hos effektbegränsade vapen med Smoothtwist-pipor i just kaliber 177 så mitt råd är därför att man köper bössan hos en handlare med gott renommé så att man kan ha en öppen dialog och ett smidigt utbyte av vapnet (-s pipa) om den praktiska precisionen inte ligger på den nivå som man upplever att man kan förvänta sig.

 

I övrigt så handlar det om en solid modell vars enda kända tillkortakommanden är tidigare problem med fartomställare som "låste" sig. Detta fel är nu avhjälpt och om man köper ett fabriksnytt vapen så behöver man inte fundera mer över den saken. Styrkan hos modellen ligger främst i flexibiliteten, detta är ett kompetent vapen som kanske inte är bäst på allt men väldigt bra på det mesta vilket gör den populär hos stora grupper entusiaster.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Air

26 juni 2016 14:28

Ska man skjuta 10J så är FX Typhoon både prisvärd ock
tillräcklig.Man behöver inte betala det dubbla för störe
lufttuber,regulator,Större luftventiler.FX Cyclone är fortfarande
ett av de finaste gevären FX tillverkat.De flesta nya FX gevären
är framtagna för den utländska marknaden med pipor som går bäst
i högre farter.Därmed inte sagt att de inte går att använda i 10J.
Allt beror på smak o egna krav.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se