Airpang

Direktlänk till inlägg 25 juni 2016

Utelåsta!

Av Johnny Ottosson - 25 juni 2016 11:00



Brexit och dess tänkbara konsekvenser !


  -"You Maniacs! You blew it up! Ah, damn you! God damn you all to hell!"


Så, Brexit kommer att bli att faktum, UK kommer att lämna EU och detta innebär naturligtvis långtgående konsekvenser för denna nation som sådan. Jag lägger inga värderingar i UKs beslut utan konstaterar att folkets vilja har uttryckts och nu har folkets tjänare, landets politiker, till att verkställa denna.


Frågan är naturligtvis hur vi luftfantaster kommer att drabbas (eller gynnas) av saken?


I ett kortare perspektiv så kommer UKs valuta (pundet) att försvagas. Det betyder att det blir billigare för oss att köpa produkter från UK samtidigt som att våra produkter blir dyrare hos dem. Så länge som UK är med inom EU, själva utträdet tar ju ett tag, så kan vi alltså njuta av en fördelaktig växelkurs samtidigt som man har kvar tullfriheten och smidigheten av att handla ifrån ett land inom unionen.


I ett längre perspektiv däremot så kommer ett UK utanför EU att betyda ökade kostnader för att importera saker från just UK. Effekten blir densamma som när man köper saker utanför unionen redan nu, exempelvis USA eller Japan etc. Vi ska ta och räkna lite på saken och som objekt för detta ska jag använda en av de hetaste storsäljarna i England just nu, Brococks Compatto.


  Vad sägs om £589 för en budget Daystate under Brococks varumärke?


Om vi räknar med £589 som i annonsen ovan så handlar det om (160625) 589 x 12.82 (Forex) = 7551 SEK. Om vi nu antar att kursen faller med blott 10% så betyder det en besparing på drygt fraktkostnaden eller ca 750 SEK. I framtiden när UK står utanför EU så kommer samma pris att vara 589 x 0.81 (UK VAT 19%) = £477. Till detta så kommer då frakt (även här £50), summa £527. Detta belopp ska sedan beläggas med tull (fn 6.00%), summa 527 x 1.06 = £559. Detta blir i svensk valuta med samma kurs 559 x 12.82 = 7166 SEK som därefter beläggs med den svenska momsen (x1.25), vilket blir 8958 SEK.


Skillnaden blir alltså 8958 - 6801 = (ca) 2157 SEK.


Detta scenaro förutsätter dock att valutan faller 10% innan utträdet är ett faktum. Förmodligen så kommer valutan att falla ännu mera när utträdet är ett faktum och det kommer då naturligtvis att minska gapet mellan de båda priserna.


Bortsett ifrån de ekonomiska konsekvenserna så uppstår naturligtvis även problem med den fria rörligheten, eller snarare bristen på denna. De som tävlar med luftvapen och exempelvis vill flyga till en tävling i England kommer att drabbas av både ökade kostnader och ökad byråkrati. Utan ett ESS-avtal så kan ju UK ställa precis vilka villkor de än önskar på de som reser in och ut ur landet med skjutvapen. Nu vet jag att många gnäller på EUs vapenpolitik (med rätta!) men i ett historiskt perspektiv så har den ändå varit generösare (allt är relativt) än EUs egna.


Vi kan alltså befara ett minskat utbyte inte bara med varor och finanser utan även med den sociala kontakten mellan tävlingsskyttar inom och utom EU.



 
 
Ingen bild

Luftpickan

25 juni 2016 21:31

Idag köpte jag delar till min bil för 269£
Det kostade mig 2610:- alltså under 10:- för ett pund!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards