Airpang

Direktlänk till inlägg 4 juni 2016

Greatest Airguns

Av Johnny Ottosson - 4 juni 2016 14:00



Bästa bössorna - vinnaren !


  Den klassiska Theoben Rapid 7 i sin sista Mk I version med 16 tum pipa och Evolution-dämpare.


Förstaplatsen på en lista skapar nästan alltid kontroverser. Var detta verkligen rätt val? Håller jag med, eller inte? Detta hör ju lite till listornas natur och i synnerhet när man blandar representanter för flera distinkt olika kategorier på en och samma lista.

 

Så, vem ska jag då hissa högst upp på tronen i just min lista?

 

Svaret blir ett vapen som jag på många sätt hyser en hatkärlek till och ett mycket typiskt brittiskt vapen - på gott och ont – The Theoben Rapid Seven.

 

När detta gevär lanserades så stannade nästan klockorna. För oss som var med redan då så innebar modellen en formlig revolution och den förändrade dramatiskt det sätt som vi såg på PCP som vapentyp. Innan dess så var PCP exklusiva och (trodde vi) synnerligen ömtåliga tävlingsvapen, som regel med kaliber 177 och måttlig effekt runt 12 fpe med fokus på Field Target. Typexempel från denna tid var tidiga Air Arms och Sportsmatch magnifika GC-2. Det enda som egentligen sträckte sig bortom den här mallen var Daystate med sin Huntsman, men det handlade också om ett konventionellt vapen med tuben integrerad i vapnet samt enkelskott.

 

Vad Rapiden tillförde var något absolut nytt och den innehåll också ett antal mycket spännande innovationer, exempelvis löstagbara lufttuber liksom ett löstagbart och självindexerande magasin!

 

Något liknande hade vi aldrig sett!

 

Rekylfri prestanda och skott-efter-skott med bara en repetering emellan samt möjlighet att enkelt kunna bära med fler tuber för att fylla om luft ute i fält. Fantastiskt! Något år senare så kom de första versionerna med hög effekt, även om 22 fpe var mycket måttligt i kaliber 22 med dagens mått mätt.

 

Rapidserien blev synnerligen framgångsrik och grenade snabbt ut sig till en rad olika underversioner, en av de mest nydanande var 12/250 som kom redan 1994! Tidsmässigt sett så var det alltså innan såväl Webley eller BSA hade tillverkat ett enda eget PCP och i en tid då nästan alla då existerande PCP låg runt 12 fpe – då kom denna dunder-Rapid med hela 40 fpe (!) och det med kaliber 25!!

 

  Rapid 12/250 var pionjärmodell för PCP med kaliber 25 - 40 lbs redan 1996! 

 

Detta var ett vapen som redan för över 20 år sedan visade potentialen hos PCP som drivkälla och som öppnade ögonen för entusiasterna om vad som var möjligt att egentligen göra – med ”bara” ett luftgevär. Slutet av 1990-talet och fram till 2003/04 ungefär var Rapidens verkliga glansdagar. Då var sortimentet störst, modellen var fortfarande modern, kvalitén ännu hög och den brittiska hemmamarknaden bångnade naturligtvis av stolthet.

 

Rapid-serien visade sig sedan bli osedvanligt långlivad och lever faktiskt kvar än idag, fast under två olika andra varumärken på grund av att Theoben gick i konkurs. En version saluförs i England av Impact Airguns och version tillverkas i USA under namnet Rapid Air Works (RAW). Den förstnämnda är mest trogen originalförlagan där den sistnämnda är bäst utvecklad och modernast med en del finesser som inte fanns på Theobens original.

 
 
Ingen bild

_Axel_

4 juni 2016 15:06

Att inte Beeman P1/HW45 inte är med på listan får mig att vilja primalskrika som en 'social justice warrior' på en anti Trump-protest. Om du någonsin läst en Beeman katalog på 80/90 talen så bör det varit ganska uppenbart hur stor och nydanande den var, och ännu idag finns inget som ens är i närheten i dess segment. Få luftvapenskyttar har ens sett en Theoben live jämför med alla oss som blivit introducerade till 'adult airguns' genom Beeman P1/HW45!

Johnny Ottosson

4 juni 2016 18:16


Du hade nog skrikit högre om listan hade handlat om luftpistoler snarare än luftgevär..

 
Ingen bild

gubbe

4 juni 2016 19:41

Har läst din lista med stort intresse.

 
Ingen bild

Superbee

4 juni 2016 22:34

Hade du med TX200? Om inte, shame on you...
:)

 
Ingen bild

Dudda

5 juni 2016 00:01

Många bra och intressanta inlägg.
Saknade dock Edgun matador som på många sätt öppnade för BP-hysterin.

 
Ingen bild

Peter

5 juni 2016 08:44

Ett klokt val Johnny,saknade bara BSA Lonestar .25 och Royale500,två ytterst välskjutande gevär som jag hitintills har haft mycket roligt med.

 
Ingen bild

kj

5 juni 2016 10:56

du kör på som anders Dahlman gjorde,dom bössorna han gillade var bäst,o gud nåde de som inte föll han i smaken,alltså kan man bara säga att tycke o smak om olika vapenfabrikat varierar från person till person,går inte o göra en lista på vad som är bäst,det beror på den personens tycke som gör listan.

Johnny Ottosson

5 juni 2016 15:02


Det finns inget rätt eller fel, detta var bara min lista med mina egna åsikter.

Andra entusiasters listor hade säkert sett ut på ett annat sätt.

 
Ingen bild

Silwer

5 juni 2016 16:33

Övrigt på jaktsidan med var BSA Super TEN imo, hur man glodde på de där i de gamla blaskorna.

Jag anser inte att de här kanske var de viktigaste luftrvapen ever, de påverkade egentligen bara UK främst, det var långt innan det skulle slå igenom med PCP stort.

Och ska man bara se till var PCP kommer ifrån är DS och AA imo de klara vinnarna.

Theoben var dock lika stort som DS på den tiden och det var i princip skyttegravskrig mellan märkena över vad för nästa grej de skulle släppa, dvs riktigt i framkant.

Men Theoben dog när de slutade förnya sig totalt och tom gick ner i kvalitet, DS överlevde bara pga att de förnyade sig om än att de gick på en del nitar på vägen.

Viktigast av alla? kanske BSAs äldsta fjäderbössor, de var de första som var billiga och räfflade och såldes i större omfång även Diana kan nämnas när de kom med räffelpipade fjäderbössor.

De ändrade mycket från tidigare antingen specialiserade luftvapen (som säg omständiga Excellent pump) eller rena tivolimässiga konstruktioner(Som Original Will).

Men opk det är väl inte så personligt tyckande att skriva så:-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards