Airpang

Direktlänk till inlägg 2 juni 2016

Ett decennium...

Av Johnny Ottosson - 2 juni 2016 06:00Tiden går..


  Juni 2006 och då var man nöjd med en helt splitt ny BSA Ultra..!


Tänk vad tiden går, idag är det på dagen ett decennium som bilden ovan togs och då jag fick min helt nya BSA Ultra levererad från Lloyd & Co på BAR. På den tiden (innan VCR Act 2007) så kunde man beställa ett vapen direkt från BAR och mitt exemplar var ett FAC från USA-marknaden, enbart strypt med en klenare hammarfjäder.


Med bössan på svensk mark så tog jag naturligtvis bort skenstrypningen och sökte en licens på den. Att få ut licensen var emellertid krångligare än förväntat. Handläggaren opponerade sig mot piplängden, som understeg 45 cm! Efter mycket tragglande fram och tillbaka så fick jag henne till att inse det faktum att piplängden bara har relevans för jaktlicenser och för kulvapen - inte luftvapen.


När den nöten var knäckt (problemet, inte henne personligen) så snöade hon in på att det inte fanns någon överlåtare, vapen kan ju inte uppstå från tomma intet, ansåg hon. Efter lite lirkande fram och tillbaka så blev lösningen att vapnet "såldes" till en handlare som sedan "sålde" tillbaka den till mig, varvid handlaren i kraft av sitt vapenhandlartillstånd kunde stå som överlåtare.


Så fortsatte det hela, när ett problem var löst så presenterade hon ett annat...


Lyckligtvis så hade jag ju vapnet och kunde skjuta när jag ville men för någon som väntade på en licens för att få ut sitt vapen så hade det hela naturligtvis varit betydligt mera frustrerande. Efter en lång rad av vändor fram och tillbaka så malde jag ner alla invändningar en efter en och till till slut gav hon upp - varvid jag äntligen fick ut licensen.


Min Ultra har jag kvar ännu men Mk I-stocken av bok på bilden ovan är ersatt med en Mk III av valnöt. Kikarsiktet, ett Leupold VX-1 EFR är ersatt mot ett Tasco Varmint I och fästena är numera BKL istället för Sportsmatch. Avtryckarsystemet är nu från Rowan Engineering och fyllventilen är ersatt mot en med manometer från XTX-Air.


Nuförtiden så är det inte ofta som jag skjuter med den, senast var nog för 11 månader sedan om jag tänker efter, så speciellt många skott har den inte gått efter de första årens entusiasm. Det är ändå en kul bössa att ha och numera faktiskt ganska ovanlig, i synnerhet med ett såpass lågt serienummer.


När jag letade upp fotot ovan så snubblade jag faktiskt på en hel cashe av foton från sent 1990-tal till tidigt 2000-tal med mängder av foton från dåtidens tävlingar. Det kanske kunde bli ett inlägg det också med lite av de människor och profiler som dominerade sporten för sisådär 15 år sedan?


Så mycket har ju hänt de senaste 15-20 åren inom vår hobby, människor har kommit och gått, handlare likaså - till och med arenorna har förändrats, från forum till Facebook men även till bloggar som var ytterst sällsynta för ett decennium sedan. Även den tekniska utvecklingen har ju ändrat mycket sedan 2006. Då hade väldigt få människor ens hört talas om sidor som Facebook och Youtube, ingen hade överhuvudtaget sett en Iphone och surfplattor låg vid den här tiden ganska långt in i framtiden.


Det är inte utan att man undrar hur det ser ut om ytterligare lika lång tid eller kanske bara om tre år då Airpang firar 10 år online...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se