Airpang

Direktlänk till inlägg 1 juni 2016

Greatest Airguns

Av Johnny Ottosson - 1 juni 2016 10:00Bästa bössorna - plats 2


En riktigt stor bössa - på många sätt...  

  

Andraplatsen på min lista kommer naturligtvis att gå till en ytterst inflytelserik modell och ett luftgevär som faktiskt har fått en hel bok dedikerad till sig. Modellen jag talar om är naturligtvis Beeman R1, här i Europa mest känd som Weihrauch HW80.

 

I grund och botten ett mycket konventionellt vapen, en grov och fysiskt stor pipspännare, som har haft ett enormt inflytande på luftvapenutvecklingen, inte minst eftersom den i flera decennier utgjorde Beemans allra mest pålitliga kassako.

 

I England så var den även här en storsäljare och det första vapen som fick britterna att på allvar ansöka om FAC för luftvapen. Med en effekt uppåt 20 fpe så utgjorde den ett märbarkt steg uppåt från 1970-talets kraftfullaste fjädervapen med som bäst runt 14-15 fpe anslagsenergi. Nu började plötsligt potentialen hos fjädervapen bli tydlig, nu var kaliber 25 ett realistiskt val för första gången samtidigt den sedvanliga kaliber 177 för första gången började närma sig en utgångshastighet av 1000 fps.

 

  John Darling använde en HW80 preparerad av Venom Arms under nästan hela 1980-talet..


 

På den amerikanska marknaden så blev modellen genast en storsäljare och den modell som på allvar startade Beemans segertåg under 1980-talet. Weihrauch HW80 blev helt enkelt den mall som alla kraftfulla fjädervapen mättes mot och även det mål som Diana tog sikte mot med sina stora sidospännare ett halv decennium senare.

 

Det vi såg när modell 80 presenterades 1980 var helt enkelt förelöparen till det effektkrig som kom till att dominera den senare delen av decenniet och även de första åren på 1990-talet och som till sist nådde sin kulmen med rena monsterbössor, exempelvis Webley Patriot. Mycket av styrkan med R1/80 kom framöver att bli modellens stora flexibilitet, detta var helt ett mycket bra vapen med mängder av detaljer och know-how från eftermarknaden liksom även - förutsatt man accepterade dess fysiska format - en modell som kunde duga till de flesta olika ändamål.

 

Till sist så blev det en hel flora varianter, samtliga fyra kalibrar, korta- såväl som långa pipor, diverse varianter på stockar och ett enormt utbud på delar från eftermarknaden, allt mellan rena prydnadsdetaljer till alternativa drivkällor av typen luftfjäder!

 

Idag så är HW80 fortfarande en storsäljare på många marknader, trots att den på intet sätt kan räknas om marknadens kraftfullaste vapen längre. Det är en enkel, robust och välskjutande stor bössa vars karaktär och känsla fortfarande attraherar många entusiaster som önskar ett välbyggt kvalitétsvapen som faktiskt även kan hantera kaliber 25 på ett vettigt sätt. Ett betydelsefullt vapen som säkerligen kommer att vara med oss under lång tid även framöver.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Kråkjohan

1 juni 2016 14:06

John Darling! En riktig luftjakt legend =)

 
Ingen bild

Air

1 juni 2016 21:47

Gillar man stora fjädergevär som är skjutbara måste
man prova el,äga en HW80.Har 3st i samlingen det är
inte omöjligt att en till smyger in.

 
Ingen bild

-Jonas-

1 juni 2016 23:23

Jag har en till salu i kal.22 om nån är intresserad.

 
Ingen bild

Silwer

2 juni 2016 11:26

i denna vevan fans BSF kvar som sen köptes upp av HW helt, där ligger nog en föregångare för HW80 egentligen, men som aldrig blev så stor.

 
Ingen bild

GT

15 juli 2016 23:24

ursäkta en novis , men skulle det inte funka att prata svenska
på en svenskt blogg , fpe ? med mera ?
vet att många nybörjare läser din blogg och förvirringen
är stundtals stor .

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se