Airpang

Direktlänk till inlägg 31 maj 2016

Greatest Airguns

Av Johnny Ottosson - 31 maj 2016 10:00



Bästa bössorna - plats 3


  Inget fjäderluftgevär är mera Field Target än Weihrauch HW77!


När vi kliver in på segerpallen med nummer 3 så kommer jag att lägga in än mer vikt vid historisk betydelse och inflytande över vår hobby liksom de olika aktörernas agerande i respons på respektive modell. Vi talar alltså om modeller som har haft riktigt stort inflytande på utvecklingen!

 

På plats nummer 3 så sätter jag därför Weihrauch HW77, en modell som alla känner till (men som få numera köper). Detta är ett vapen som inspirerade en hel trend av modeller ifrån sin egen lansering 1983 ända in till våra dagar, alltså modeller baserade på konceptet av underspännare med spännarm under pipan liksom en laddningsmetod som inte är en tvärställd laddtapp. Här har vi Webley & Scott Eclipse, BSA SuperStar, Weihrauchs egen systervariant 97, TX-serien liksom sentida efterträdare där främst Diana 430/46 och  Walther LGU är mest kända – alla är distinkt inspirerade av HWs legendariska 77.

 

Förutom att skapa en vapenkategori som säljer bra och som mer eller mindre tvingade mängder med tillverkare att skapa likvärdigheter så är detta även Field Target-modellen nummer 1 (sentida Steyrs får ursäkta). Modell 77s kom alltså precis rätt i tid. När Field Target skapades så kom modell 77 som ett brev på posten bara ett par säsonger efteråt. En helt ny sport och ett helt nytt vapen som närmast föreföll skräddarsytt för ändamålet.

 

Ett vackert och tidlöst vapen.


 

Under skalet så är emellertid 77 inget avancerat, fast pipa och öppen cylinderladdning var ingen nyhet, ens då för snart 35 år sedan. Avtryckarsystemet Rekord fanns naturligtvis också med och var som alltid ett säkert kort, inte minst jämfört med vad de brittiska konkurrenterna vid denna tid förmådde att erbjuda. Resten av bössan var 100% HW – tung, kanske även lite klunsig men oerhört välbyggd och solid. Med modell 77 så förändrade Weihrauch över en natt den köpande allmänhetens uppfattning om underspännare i allmänhet varvid kopplingen till tidigare generationer av samma teknik, främst handikappade av den tvärställda laddtappsladdningen, kunde förmå att prestera.

 

Idag är 77 inte längre någon kioskvältare utan egentligen lite mera av en levande fossil, precis som dess ännu äldre syskon modell 35. De som idag söker en högpresterande underspännare från HW tenderar att nästan undantagslöst välja den modernare modell 97, som ju dessutom är ännu mer riktad mot användning med kikarsikte.

 

Modellens historiska betydelse kan man dock inte bortse ifrån och där har den gjort mer intryck på marknaden än nästan alla andra modeller som har tillverkats.

 
 
Ingen bild

Air

31 maj 2016 10:33

Njae levande fossil var väl lite att ta i HW77 har nyligen
fått ny stock med högre kolvkam så den lämpar sig bra för
kikarsikte med.Sen har modellen två piplängder med att välja
på med öppna riktmedel.Finns många som gillar det skyttet
fortfarande.Så stort tack till HW som ger oss valmöjlighet
ett bra sortiment.

 
Ingen bild

StenKakan

31 maj 2016 11:22

Är det inte en AA TX200 vänster på din översta bild?

Johnny Ottosson

31 maj 2016 18:35


Well spotted!

Visst är det en TX.

Kul att några läsare är uppmärksamma.

 
Ingen bild

Thomas

1 juni 2016 07:59

Personligen så köpte jag HW77 i stället för HW97 just på grund av att man får med öppna riktmedel.
Det går ju enkelt att skruva bort riktmedlen när man använder kikarsikte, så jag tycker att HW77 är att föredra framför HW97.

 
Ingen bild

Silwer

2 juni 2016 11:22

Jo eftersom detta i princip var en av de bössor som startade FT skytte i UK på riktigt efter år med jakt och matchbössor så är den ju viktig.

AA själva insåg att de gav bort marknaden till HW och TX200 var ju ett direkt steg av HW77 eftersom man ju dessutom fick fram ett lika bra trycke i CD som Rekord.

Att folk väljer HW97 idag i stället är inte konstigt, men det är bara en förfinad 77a, anledningen att inte välja 97an i stället för 77 existerar inte men HW behåller ju det mesta i produktion ifall nu nån vill ha just det.

Egentligen är ju kungen TX200 i känsla/kvalite osv men då denna var först på plan är platsen riktig.

 
Ingen bild

Will

3 juni 2016 14:48

Jag funderar på att köpa en 5,5a; antingen 77, 97, eller möjligen en 80 för att framöver ta upp till fullfart (vortek el. liknande). Vad är egentligen skillnaderna mellan 77 och 97 om man ser på de som produceras idag? Har läst att 77 ger några procent mer effekt, och hört att 97 skulle vara en förfinad 77a, men vad är egentligen de praktiska skillnaderna? Båda finns ju med identisk tumhålsstock för skytte med kikarsikte.

 
Ingen bild

Will

3 juni 2016 14:49

Anledningen till att HW77 är ett alternativ är såklart de öppna siktena.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards