Airpang

Direktlänk till inlägg 30 maj 2016

Greatest Airguns

Av Johnny Ottosson - 30 maj 2016 10:00Bästa bössorna - plats 4


  Luftgeväret som gjorde Sverige till en stormakt i luftvapenvärlden och dess tillverkare till ett världsföretag


Idag så har listan räknat ner till tätplatserna och här hittar vi den mest betydelsefulla luftvapenkonstruktionen som någonsin har tillverkats här i Sverige! Utan detta vapen - eller om det hade floppat - så hade vi kanske inte haft något FX Airguns AB med det enorma inflytande som detta företag har haft över den moderna luftvapenutvecklingen sedan millennieskiftet.


Visst hade det funnits PCP innan den direkta förelöparen till FX2000, Webley Axsor, presenterades 1998 men själva genombrottet för PCP i Sverige kom först runt år 2001 med lanseringen av dess uppdaterade efterträdare. Här fanns många detaljer som då var innovativa nyheter men som idag närmast betraktas som självklarheter - manometer, quickfill för luftfyllningen och ett synnerligen genialt magasinsystem som fortfarande denna dag utgör en av de två stora funktionsprinciperna på vilka nästan alla luftvapenmagasin bygger.


Till detta så levererade man valnötstockar med exceptionell kvalité som tog andan ur de flesta av dåtidens konkurrenter. Den nya FX2000 var vacker, tekniskt avancerad och byggd med absolut förstklassiga komponenter varav inte minst matchpiporna från Lothar-Walther snabbt fick ett rykte runt sig som branschens bästa. Konkurrensen var tunn, modellen var genuint bra (bortsett ifrån lite mindre strul med manometrar och brustna hammarfjädrar), prestandan lysande för sin tid och plötsligt så började Sverige dyka upp på världskartan för tillverkare av PCP.


  Fredagen den 13:e april 2001 så tog jag leverans av en splitt ny FX2000DL, foto från kvällen den dagen.


Jag införskaffade själv en 2000 lagom till säsongen 2001 och kombinerat med en Bushnell Banner 4-12/40Ao så var detta en synnerligen kompetent rigg för sin tid. Tyvärr så sköt de flesta, liksom jag, med Accupell, vilka på den tiden var "the pellet of choice". Detta skulle dock komma att förändras med besked redan till säsongen 2002 då en helt okänd tillverkare från Tjeckien gjorde entré.


Som ni kan läsa i de tester som jag här nedan har utdrag ur så var samtidens vapenskribenter mycket imponerade av modellen och för många av dem så låter man sig lätt förstå att hela konceptet av PCP är helt nytt. Det var inte ovanligt att man vid denna tid klumpade ihop alla luftvapen med varann och i en test så sköt man en FX2000 i jämförelse med en Webley Tracker (!), säkerligen skribentens eget personliga vapen och hans enda referens från vår värld. Hur testet utföll? Tyvärr så har jag det inte inscannat men trots att 2000 sköt Accupell och inte JSB så hade den inga större svårigheter att sopa mattan med Trackern, laddad med Milbro TR, när det handlade om praktisk precision på de 30 meter som inläggsförfattaren bedömde som "långhåll".


Visst har tiden ändrat referensramarna ganska så ordentligt?


Oaktat detta och tidens gång så var FX2000 sin tids bästa vapen och kanske en av de vackraste modeller som FX Airguns någonsin har tillverkat, till dagens dato. Tekniskt sett så var modellen, trots avsaknaden av regulator, på en sådan nivå att den utan större möda kunde hålla argaste konkurrenten Theoben Rapid stången. Gamla 2000 kom att hänga med i nästan ett decennium och ersatts främst av den avsevärt modernare Cyclone-serien som faktiskt fortfarande finns med i produktion. Cyclonen kom redan 2003 så den och FX2000 hängde med sida vid sida under ganska många år där 2000 fortfarande sålde bra, inte minst på grund av dess goda rykte. 


Ännu idag så skjuts den fortfarande av en hel del entusiaster trots att den efter snart två decennier står på tröskeln till veteranvapnens skara.


Samtida tester av FX2000 då den lanserades:

http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/fx1.gif


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/fx2.gif


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/fx3.gif


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/VapenTidningenFX2000_1.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/VapenTidningenFX2000_2.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/VapenTidningenFX2000_3.jpg


http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/VapenTidningenFX2000_4.jpg

 
ANNONS
 
Ingen bild

kj

30 maj 2016 14:55

den webley fx2000 ja köpte av dig är till salu,med bsa 3x12x50 kikare o bipodfäste löstagbara rembyglar,kal 22,är det någon som lägger ett bud,vapnet är i nyskick med underbar valnötsstock.

 
Kråkjohan

Kråkjohan

30 maj 2016 18:09

Bra val Johnny! FX2000 är fina.

kj skicka mig ett mail, jag är intresserad till rätt pris

http://www.krakjohan.se

 
Ingen bild

Silwer

30 maj 2016 19:42

I Johnnys värld blev PCP nåt i Sverige med dena, jag håller inte med, få hade råd med FX2000 och fjäderbössor mm var fortfarande vad det snackades om för nästan alla.

Först med Cyclone/Typhoon ändrades verkligen det hela så att balansen blev jämnare, alltså folk utanför en viss klicka av människor hade köpt en FX och det strömmade in åsiker och annat allmänt om PCP.

FX2000 tiden var mer en mobb av folk som höll sig för sig själva och kärna ville var lite exklusiva sinsemellan, det var ingen allmän bössa, de vare dessutom för sin tid mycket dyra liksom den nämnda Axorn.

De är dock fina men ytterst omoderna idag, det är inget direkt värde i dem ännu och många köpte dem så dyrt att de inte vill slänga iväg dem för ett par tusen jämt idag och det kan jag förstå.

Köp absolut inte om det inte finns en anledning, samlande är en bra anledning men då ska man väl ha en SDL egentligen, men som sagt det handlas inte mycket med dem och delvis för att inte så många såldes i Sverige helt enkelt.

OBS Webley 2000 är en variant av FX2000 som hade Webleys stock bla, de är mekaniken som är det samma.

Det pågick en del sånt då, engelska märken med svenskt innehåll mao, så var det även med Axorn.

Dock är den ju värd att tas upp, men inte som en revolition för Sverige imo, och andra PCP i världen fanns redan, problemet var lite att många var FT vapen inte jaktbössor som dessa ju var.

Så lite för hög placering imo, men det är ju Johnnys lista inte min.

 
Ingen bild

Allan

30 maj 2016 22:34

Till "Silwer". Varför gör du inte en egen lista? Gör den på "ditt" forum Luftvapen.info.

 
Ingen bild

Thomas

31 maj 2016 08:27

Håller nog men Silwer.

Och jag skulle också vilja se en liknande lista från Silwer.
Silwer kan onekligen mycket om luftvapen så därför skulle en sån lista med kommentarer vara intressant, gärna hos http://www.luftvapen.info/.

 
Ingen bild

_Axel_

31 maj 2016 08:39

Borde inte HW45 ligga ungefär här på listan!?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se