Airpang

Direktlänk till inlägg 27 maj 2016

Greatest Airguns

Av Johnny Ottosson - 27 maj 2016 10:00



Bästa bössorna - plats 6


  Feinwerkbau 150 (överst) och 300 (nederst) är två bra och betydelsefulla vapen (foto: BB Pelletair)


På plats 6 så har vi en eller två modeller, lite beroende på hur man ser saken, som har haft ett otroligt inflytande på luftvapenutvecklingen ända sedan dess lansering redan 1963 – för 53 år sedan! Nu när vi kommer nedåt på listan så börjar vi närma oss de riktiga milstolparna och dagens modeller är ett klockrent exempel på detta.

 

Feinwerkbau 150 var den första semirekylfria fjäderbössan av modernt snitt och blev därigenom en stilbildare som tvingade fram utvecklingen av SSP, Co2 och slutligen matchvapen av typen PCP för internationella tävlingar som OS och VM. Vi talar alltså om ett riktigt paradigmskifte där konventionella rekylerande fjädervapen plötsligt inte längre kunde anses som konkurrenskraftiga och allt detta skapades av 150/300-serien i början av 1960-talet.

 

I skiftet till 1970-tal så började sedan dessa vapen dessutom att spridas bortom traditionella tävlingsled och ut i händerna på vanliga entusiaster. I USA så startade ett fenomen som sedermera kom att kallas för ”minisniping” där välbeställa entusiaster valde bort de ofta väldigt primitiva vapnen som vanligtvis användes till plinking till fördel för nya eller bättre begagnade rekylfria matchgevär för en helt ny form av precisionsplinking men fortfarande mot plinkingens mer informella mål.

 

De semirekylfria fjädervapnen började i samband med detta att dyka upp i alla möjliga sammanhang, ifrån luftvapenvarianter på etablerade tävlingsformer som exempelvis Silhouette såväl som till renodlad skadedjursjakt där betydligt slagkraftigare vapen tidigare hade använts. Värdet av en utsökt praktisk precision och inte minst suveräna liksom fullt justerbara avtryckarsystem började så sakta spridas på hobbymarknaden.

 

De tidigare så renodlade matchvapnen hade så sakta börjat bli en form av (nåja) universalvapen. Man kan alltså säga att även här så krattade semirekylfria fjädervapen manegen för ett ökat intresse av rekylfria vapen, något som även kom MSP (typ Sharps) till gagn under hela 1980-talet innan PCP slog igenom på allvar.

 

I modern tid, från millennieskiftet och framåt, så har dessa veteranvapen fortfarande en stor plats i hobbyn och de är inte ovanliga val för såväl precisionsmedvetna fantaster som tävlingsskyttar i Field Target på effektbegränsade marknader. Långa, tunga och otympliga men ännu i dessa dagar utrustade med en kapacitet för praktisk precision som vida överträffar skjutförmågan hos de allra flesta skyttar tack vare fantastiska pipor och för sin tid synnerligen avancerade avtryckarsystem.

 

Till detta så kommer milda och osedvanligt understressade drivkällor samt högsta tänkbara kvalité på såväl komponenter som sammansättningsarbetet i fabriken, vilket borgar för exceptionellt slitstarka vapen som tveklöst klarar rent obscena mängder skott utan att slitas nämnvärt, något som inte sällan mängder av förunderligt fräscha men synnerligen intensivt använda gamla klubbvapen kan vittna om.

 

Allt sammanvägt så handlar det alltså om en modellserie som i sina två versioner producerades mellan 1963 till 1998 och som alltid var dyra, nästan exklusiva, vapen som nya. När de kom så handlade det om cutting edge högteknologi som skrev om kartan på hur ett riktigt matchvapen skulle vara konfigurerat och som nästan över natten skickade av konkurrenter som Weihrauchs i övrigt eminenta HW55 åtminstonde tre pinnhål ner. 

 

När produktionen slutligen avslutades så har dessa vapen hängt med i entusiasternas medvetande och ständigt varit intressanta för "vanliga" luftvapenfantaster överlag eftersom det är en ovanligt lyckad kombination av kompetens och kvalité. I detta hänseende så handlar det tveklöst om 100% Feinwerkbau. 

 

Få vapen har förändrat sin kategori lika fundamentalt som 150/300 gjorde för matchvapnen och få andra matchvapen har sålt såpass bra under såpass lång tid. Ännu färre matchvapen skulle jag våga påstå är lika älskade och uppskattade som dessa klunsiga men otroligt väldesignade kvalitétsvapen.

 

Summa summarum så måste bara dessa modeller med på listan och i hård konkurrens av de fem absoluta toppvapnen (som jag ganska snabbt och enkelt kom överrens med mig själv med) så hamnade dessa modeller så högt som det bara var möjligt, just precis utanför topp fem.

 
 
Ingen bild

Martinw

27 maj 2016 16:25

Paradigmskifte.
Tänker du börja skriva var du stulit bilderna?

Johnny Ottosson

27 maj 2016 18:53


Nah, det var mest för att dra Dagevert i näsan..

 
Ingen bild

Silwer

27 maj 2016 19:04

"sina 2 versioner" jises vilket nonsens, de uppvisade är alla de absolut äldsta varianterna.

300s särskilt har flertalet varianter i Match, Universal, Junior och Running Target.

Ok at det bar är främst stockändringar men det har betydelse, det berättar prislappen ännu.

Saken är att deras impact kom sent, tom jag hann köpa mig min 300s innan hysterin och 10J fjädrar var allmänt, så ok att det gör stor skillnad ännu men det var efter deras tillverkning.

 
Ingen bild

Martinw

28 maj 2016 07:03

Ah! Jag som trodde världen var på väg mot något bättre...

Johnny Ottosson

29 maj 2016 20:44


Världen förändras tyvärr (lyckligtvis?) inte av vad jag skriver eller inte skriver här på bloggen.

 
Ingen bild

_Axel_

28 maj 2016 09:18

HW55 var en doldis i jämförelse med Walthers 55:a, som måste sålt mer än någon annan 10m bössa vid denna tid!?

FWB 150/300 seriens största förtjänst är, tycker jag, dess otroliga slitstyrka i kombination med det fina trycket (precis som du skriver). Dess nackdel är att den är en aning svår att jobba på för hemmafixaren. Det går dock än idag att finna gott om FWB150/300:or som inte är söndermekade, så deras serviceverkstäder måste gjort ett gott jobb gissar jag. Materialvalen var mycket höga.

Värt att notera är att under hela 80talet så levde FWB 300 sida vid sida med Co2 vapen som var klart mer bekväma att använda och på riktigt rekylfria. Det gör att man kan fundera på hur viktigt det är med rekylfrihet? Läste om Wiscombes bössor (och Park RH91/93) på ett brittiskt forum och det som påstods där var att dom aldrig var valet för FT toppskyttar under denna tid, dvs Wiscomes/Parks bössor vann aldrig några titlar trots deras 'mekaniska överlägsenhet'. Det var som vi vet HW77 som var kung på den tiden.

 
Ingen bild

Fonky

29 maj 2016 08:24

För mig är 300s nr 1

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards