Airpang

Direktlänk till inlägg 18 maj 2016

Dags för en lista...

Av Johnny Ottosson - 18 maj 2016 19:30



Greatest Gun !


  Ingen chans i världen att Hatsan AT-44 kommer med på den här listan.


I veckan så fick jag en fascinerande fråga som jag har funderat lite runt. Man undrade vilket luftvapen i historien som har varit mest betydelsefullt. Alltså, det historiskt sett viktigaste vapen som vi hittills har sett.

 

En spännande frågeställning om man tänker efter.

 

Hur ska man gradera dessa?

 

Till att börja med så får man betänka att ”historiskt sett mest betydelsefullt” inte per automatik innebär det ”bästa” vapnet. Exempelvis så är ju en TX200 ett bättre vapen än en HW77 men det sistnämna är onekligen många gånger mer historiskt betydelsefullt och var på ett helt annat sätt en vattendelare för den tekniska och försäljningsmässiga utvecklingen av sin vapentyp, i detta fallet fjädervapnen.

 

Så en nedräkning av de tio viktigaste luftvapnen, hur skulle den se ut?

 

Det hela kommer att bli en serie där vi ska titta lite extra på varje modell som sådan och dessutom ska jag bistå med en motivering för varför just jag tycker att den presenterade modellen ska få just den där utgivna platsen i ordningen.

 
 
Ingen bild

Silwer

18 maj 2016 20:35

För världen eller för Sverige?

För det skiljer, en FWB300S är viktig för Sveriges luftvapenutveckling en oviktig för USAs.
BSA är Europeiskt viktigt, de visade hur fjäderluftgevär för privatpersoner kuynde se ut för rekreation och jakt.

Jaktsidan är länge UK medans Tysksidan är målskytte, men sen kommer ju FT och HW77 visar sig var högt lämpad där vilket ger TX200 osv.

Men inom match är ju rekylfrihet det viktiga, sen korta locktime och slutligen bättre egonomi, för en SSP är mekaniskt lika bar som det senaste du kan hitta men inte ergonomiskt lika bra och detaljmässigt, men egenprecisionen är minst lika hög.

CO2 om det ska var med blir det USAs enda bidrag, Crossman 12grammarna.

Multipumpvapnen är för jobbiga att verkligen använda och utgår därför trots imponerande effekt för sin tid.

Daystate och AA bygger PCPtidens vapen även om det är svenskförtida, där under 80tals klämms framtiden fram.

För Sverige FX Cyclonemodellerna/Typhoon, det enda valen man kunde välja nästan i Sverige ett tag, allt annat var dyrt eller svårt att få tag på och Hatsan existerade inte ens i PCP.

Jag önskar jag kunde kasta in en budgetbössa här, men det går inte, inget sånt har någonsin haft en betydelse för utvecklingen possitivt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards