Airpang

Direktlänk till inlägg 4 maj 2016

Bullpup eller inte?

Av Johnny Ottosson - 4 maj 2016 06:00



Royale vs Bobcat?


  FX Airguns Bobcat Mk2


En förbluffande vanlig fråga som dyker upp nu och då är jämförelsen mellan ett konventionellt flasktubsvapen och dagens moderna bullpups. På luftvapenforumet så kunde jag också notera att frågan dök upp här i dagarna där en entusiast funderade mellan en Royale 500 och en Bobcat 470.


Till att börja med så är Bobcat egentligen ingen riktig bullpup utan snarare en hybrid, ungefär som Brococks nya Compatto. Detta behöver emellertid absolut inte vara någon nackdel, tvärtom. Tanken med en hybridisering är ju att man ska kombinera de starka sidorna hos två olika koncept för att på så sätt nå så få nackdelar som möjligt.


Det man vinner på Bobcat jämfört med en Royale är främst 20 cm kortare totallängd.


De nackdelar som man drabbas av är sämre ergonomi, vilket naturligtvis är högst subjektivt. Sant är dock att fullånga vapen, dit man får räkna Royale 500, vanligtvis är konstruerade för bästa tänkbara skjutställning - utan hänsyn tagen till totallängden. Med bakgrund av detta så har längre vapen som regel alltid bättre ergonomi eftersom de är byggda utan att man har beaktat totallängden som en viktig faktor vid ritbordet.


Nästa nackdel är att man förlorar 30 cc med luft, eller grovt räknat 6 % av den totala luftmängden. Av samma anledning så förlorar man också ungefär motsvarande mängd skott, för kaliber 25 så bör det då handla om 7-9 st.


En marginell detalj i sammahanget är placeringen av den främre manometern som sitter längst fram på tuben, en mindre lyckad placering eftersom man kan få mynningen riktad mot pannan när man försöker avläsa densamma. Något som de flesta dock noterar med viss förvåning är skillnaden i vikt, Bobcat väger in på imponerande (avskräckande?) 3800 gram jämfört med 3200 gram för Royale 500 (båda med syntetstock) - detta är en avsevärd skillnad! Till detta så ska vi också räkna balansfaktorn, bullpups (o även semi-bullpups) tenderar till att vara topptunga och därmed också upplevas som ranka och nervösa. De längre konventionella vapnen med lägre tyngdpunkt har inte detta bekymmer.


Slutligen så har vi prisbilden där Bobcat Mk2 i skrivande stund betingar 10.500 kr där en Royale kostar 8300 kr till vilket vi får räkna 1100 kr för regulatorn (vilken är standard hos Bobcat Mk2), summa 9400 kr eller en skillnad på ungefär 1000 kr.


Nu ska jag övergå till att bli lite subjektiv!


Om man absolut inte bara måste ha ett kort och lätt vapen, vilket förutom design är den största fördelen med bullpup, med hög effekt så är ett konventionellt vapen alltid att föredra. I vårt exempel så vinner man 20 cm längd i relation till nackdelarna ovan, i fråga om vikt, skott på fyllningen, balans, pris osv. Är det värt detta? I objektiv mening så skulle jag inte påstå det.


  FX Airguns Royale 500


Till saken hör också att där man skjuter med dessa vapen i kaliber 25 (eller 30) och med full effekt så sker detta i regel på en riktig skjutbana, där man inte har någon större fördel av ett 2 dm kortare vapen, utom möjligtvis i transporten fram och tillbaka med dess dito kortare vapenkoffert. Skulle man använda dem till jakt så är det ofta också på större ytor och längre avstånd, där inte heller längden är ett bekymmer. Visst finns det undantag, som i gömslen eller inne i byggnader men det är sällan man skjuter med 70-100 joule inomhus oavsett.


Resonemanget ovan förutsätter ju kaliber 25 och hög effekt, hade saken gällt 10J så hade läget varit ett annat. På lägre effekt så kommer helt andra faktorer in och då brukar bullpups som regel mera komma än mera till sin rätt.


Kollar vi sedan på Bobcat som modell så finns det några som menar att den var framtagen som en tidspressad nödlösning för att FX Airguns skulle få fram en bullpup på en snabbt växande marknad för just detta segment när man var lite sent ute i starten. Utifrån detta så gjorde man då det bästa möjliga av det utgångsmaterial som man hade till sitt förfogande, nämligen Royale-blocket.


Sant eller inte, vet jag inte - men som bullpup räknad så har syskonet Wildcat betydligt färre nackdelar.


I detta perspektiv så är Bobcat en mellanmodell, den saknar Halo-faktorn och möjligheten till takedown som Impact, den är inte lika mycket riktig bullpup som Wildcat och den saknar den unika drivkällan hos Indyn. Lite elakt så skulle man därför kunna betrakta Bobcaten som en lätt överflödig modell i sortimentet.


Skjuter man sedan 10J och vill ha takedown eller smidigast möjliga format så finns ju alltid Verminatorn, inte lika trendig men bra mycket mera optimerad för just svenska förhållanden.

 
 
Ingen bild

Thomas

4 maj 2016 12:04

"sämre ergonomi"?
Det är väl ändå olika för olika personer! För mig så passar Bobcat'en bäst.

Johnny Ottosson

5 maj 2016 15:28


Visst är bra ergonomi synnerligen subjektivt.

Dock så är bullpups i första hand byggda för kort längd, där ergonomiska hänsyn kommer i andra hand.

 
Ingen bild

Air

4 maj 2016 12:42

Är man nöjd med sin Bobcat så är det väl bara bra.
Men den är ersatt med andra modeller i samma kategori
som har flera fördelar.Tänker då på bättre laddsystem
exv.Är man på skjutbanan så störs man inte så mycket av
ett låmgt metspö som R500.Den om man nu får säga traditionella
ergonomin på ett gevär kan vinna i längden för många.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards