Airpang

Alla inlägg under april 2016

Av Johnny Ottosson - 1 april 2016 06:00



Tunga steg tillbaka..


  Vi är numera européer och inte bara svenskar..

Precis som vi hade befarat så gick stora delar av förslaget till nu vapenlagstiftning inom EU igenom och detta kommer självfallet också att få konsekvenser för luftskyttehobbyn och i synnerhet för de delar av denna som faller under licenskraven.


De tidsbegränsade licenserna kommer naturligtvis att bli ett helt eget problem med de återkommande omansökningarna vart femte år men ett befarat ännu större problem blir läkarundersökningarna, av kritikerna kallade "mentaltester". Då vårdapparaten är hårt belastad inom de flesta EU-länder så har man därför beslutat sig för att genomföra en förenklad process inspirerade av de framgångar denna princip har givit i USA.


Som de flesta vet så måste man i USA som polis ha en rimlig misstanke för att genomföra provtagningar när man misstänker onyktra eller drogpåverkade förare i trafiken. För att kunna göra en enkel utgallring redan vid vägkanten så får därför den ertappade balansera på en vägmarkeringslinje, försöka peta på sin egen näsa med ett finger och andra snarlika precisionsprov för att polismannen ska kunna bedöma om en möjlig berusning föreligger varpå den misstänkte kan tas med för mer omfattande provtagningar.


I fallet med vår kommande femårskontroll för licensinnehav så har därför MPs taleshen i dessa frågor, Bodil Äppelbom, berättat att kommissionen nu ska utforma snarlika gallringsprov inför licensförnyelserna. Den som vill förnya sin licens ska därför inställa sig på en polisstation och recitera den nu gällande vapenlagstiftningen baklänges.


Denna gallringsmetod har två fördelar, dels kontrollerar man om en erforderlig kunskap om vapenlagstiftningen som sådan verkligen föreligger och dels så får man en direkt indikation över sökandens mentala kapacitet då denna lagstiftning är ganska så komplicerad att läsa upp just baklänges. För den som bara söker förnyelse på ett enda vapen så finns emellertid en enklare gallringsmetod där det bara gäller att sjunga Kumbaya, även här baklänges och då endast de två första verserna dessutom.


Skillnaden i svårhetsgrad här motiveras med att man vill dämpa antalet civila vapen i samhället och ju färre som försöker omförnya många licenser på en gång desto bättre betraktar man saken.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards