Airpang

Alla inlägg under mars 2016

Av Johnny Ottosson - 10 mars 2016 21:00



Plast eller harts?

  Weihrauchs nyskapande låda helt tillverkad av syntetmaterial


Idag så ramlade det ut bättre bilder och lite mera uppgifter om nya HW 110. Enligt importören i England så är lådan tillverkad av "reinforced resin" men frågan är vad detta innebär, både i teorin och praktiken?


Översätter man resin så blir det ungefär harts, noga räknat konstharts. Idag så skulle vi närmast benämna materialet som syntetiska polymerer. Detta är en bred materialgrupp och exakt vad HW använder till sin låda är alltså i dagsläget nästan omöjligt att gissa sig till. Själv är jag lite kluven inför just resin så jag har haft lite dåliga erfarenheter av detta i andra sammanhang då föremålen drabbades av "resin rot", alltså att resinet vittrar sönder.


  Klassisk HW-design i en modern konstruktion


Det ska hursomhelst bli spännande att se hur det går med en såpass okonventionell konstruktion ifrån en i grunden väldigt konservativ tillverkare. Vem vet, i framtiden så kanske vi får se fler tillverkare som följer i Weihrauchs fotspår och satsar på lådor av olika syntetmaterial.

Av Johnny Ottosson - 9 mars 2016 10:00



EDGun LeLya och spännande finish


  Den vanliga Lelyan


EDGun har under en tid haft en superkompakt bullpup i sitt sortiment som de kallar för Lelya. Modellen har dock ett lite säreget utseende, som inte tilltalar alla. Till årets IWA så har man därför presenterat en variant på samma tema.


  Den nya modellen ser ut som en pistolkarbin men skenet bedrar..


Till skillnad mot vad man först tror när man kollar på den nya varianten så är den bakre delen ingen buffertube, som på AR-systemet, utan själva lufttuben. En intressant lösning och det återstår att se om den kommer att få några efterföljare.


  En specialare från BAR


Blackpool Air Rifles (BAR) erbjuder nu lite olika vapen med en Cerakoted finish, vars resultat kan beskådas på en Weihrauch HW45 här ovan. Finishen utlovas vara såväl slitstark som korrosionsskyddande och kan erhållas i ett flertal olika kulörer. 

Av Johnny Ottosson - 8 mars 2016 10:00


I krigens skuggor


  En bra julklapp från 1914


Luftvapen har alltid varit betydelsefulla i krig, paradoxalt nog. Vanligtvis så associerar vi ju luftvapen med måttligt effektstarka vapen som man i allmänhet inte utan svårighet kan använda för att ta en annan människa av daga. Istället så har luftvapen historiskt sett varit betydelsefulla för att utbilda vapenovana människor i att hantera skjutvapen innan de anförtros att hantera krutdrivna och fullständigt livsfarliga sådana inför sina uppdrag i krig.


Under hela 1900-talets största och mest kända konflikter så har luftvapnen haft en betydelsefull roll att fylla i detta sammanhang, allt från det första världskriget, via det andra och till modernare konflikter som Vietnamkriget.


Idag så ska vi kolla lite på två distinkt olika annonser som båda kom ut under en period då ett omfattande världskrig stod inför dörren. Den första annonsen, den ovan, är inför det första världskriget och det är uppenbart av stämningen i annonsen att man inte är direkt orolig inför utsikterna att landet faller i krig. Här uppmuntras läsaren att köpa ett luftgevär då "miniatyrgevären" (alltså motsv. 22 LR) har tagit slut på grund av stor efterfrågan. Man framhåller att ett luftvapen är minst lika bra som övningsredskap och man konstaterar att det är naturligt att alla vill förbereda sig att försvara sitt land i dessa tider. Även ungdomar och kvinnor förväntades minsann också ta del av detta.


Känslan i annonsen är en smula hurtfrisk, lite som en kollektiv uppladdning inför ett större idrottsevent. De fruktansvärda fasor som ett industrialiserat krig i verkligheten innebär var mänskligheten ännu inte införstådd med.


   Bristen på vapen av alla sorter var skriande och därav dessa desperata annonser


Vår andra annons kom inför det andra världskriget och nu var läget betydligt mer allvarligt. Den tyska krigsmakten hade med besked presenterat sig på kontinenten och i Storbritannien så insåg man att motståndaren var en formidabel fiende - toppmodernt utrustad, högt motiverad och bevisat effektiv. Nu var det dags att ruska liv i sitt eget försvar.


Den brittiska armén önskade få in luftvapen av kaliber 177 ifrån diverse fabrikat, nöden var faktiskt såpass stor att man även accepterade Diana-vapen tillverkade i Tyskland! Märkligt nog så undanbad man sig dock luftvapen ifrån inhemska Greener?! 


Vapenägaren kunde välja att donera sitt vapen, låna ut det till försvaret (tills kriget var över!) eller kanske sälja det, varpå man själv fick ange vad man ville ha för det. Även defekta vapen var välkomna och man hör tydligt den desperata tonen i uppmaningen.


Faktum är att Storbritannien satt pyrt till inför det andra världskriget och Tysklands psykologiska övertag var därtill förkrossande. Skjutvapen var förhållandevis sällsynta, bortom allmogens hagel- och luftgevär, så det påstås att man till och med vittjade museum på deras antika mynningsladdare, armborst och stångvapen (!) för att beväpna så många personer som möjligt.


Som Anders L Dahlman beskriver perioden i sin bok "Luftgevär"; - "En hillebard är inte mycket till vapen när den befarade fienden hanterade en toppmodern 9 mm kulsprutepistol.."

Av Johnny Ottosson - 7 mars 2016 10:00



I begynnelsen var...


  Busseys Airguns


Under den gångna helgen så fick jag frågan om vilket som var världens äldsta fjäderluftgevär. De flesta entusiaster känner säkert till att pneumatiska gevär (PCP) har en ännu äldre historia än de mer traditionella och allmänt kända fjäderluftgevären - frågan är bara, vem var först med den här vapentypen?


Den äldsta tillverkaren av vad vi menar som fjäderluftgevär var såvitt jag vet den brittiske tillverkaren Bussey och dess historia som fjäderluftvapentillverkare började den åttonde augusti år 1876 då George Gibson Bussey patenterade sitt första "Pneumatic Rifle".


George himself föddes som fattig bondpojke år 1829 i byn Ripton, Yorkshire. I tioårsåldern så skickades han till den närbelägna staden Richmond där han fick arbeta som lärling till en sadelmakare, en hantverkare som sydde och formade seldon för hästar. Efter ett tiotal år och som gesäll i sadelmakarens yrke så begav han sig 1851 till världsmetropolen London för att söka sin lycka.


På plats i London så hade han av oklara orsaker svårt att komma in i sadelmakarnas skrå utan drev runt på gatorna för att hitta något att försörja sig med. Efter diverse udda påhugg och ströjobb så hittade han till sist sin nisch som tillverkare av gun cases, alltså vapenkoffertar i läder. Den här typen av resepersedel sorterade vid denna tid lustigt nog inte under sadelmakarnas skrå men krävde ändå onekligen goda kunskaper i just sadelmakeri för att kunna framställas. Dessutom, vilket inte var helt oviktigt, så var efterfrågan på dessa reseeffekter stor eftersom mängder med äventyrare, missionärer och soldater köpte in sin utrustning här i imperiets nav innan de gav sig på färd långt ut på de då världsomspännande kolonierna. 


George var inte bara en duktig hantverkare utan främst en skicklig affärsman med sinne för entreprenörskap. I skattelängderna för 1855 så står han upptagen som egenföretagare med egen fastighet och verksamhet på 173 High Holborn, London. Redan 1859 så flyttar verksamheten och nu basar han över ett smärre handelshus med differentierade verksamheter. Ytterligare några år framåt, 1864, så står han som manufacturer (motsv. fabrikant) för vapentillbehör och ammunition. När vi passerar 1870 så har George blivit grossist och hans verksamhet växer ordentligt, han är nu en ansenlig skattebetalare och en köpman värd att räkna med även i den stora metropolen London.


  Så fort fjäderluftvapnet var skapat så började det säljas som jaktredskap..


Han börjar nu pyssla mer och mer med uppfinnande och försöker hitta nya verksamheter att profitera på. Förutom patentet för fjäderluftgevär så satsar han hårt på bollsport och tillverkar rackets, kricketslagträ, bollar och liknande. Sporter av skilda slag populariseras allt mer i det senviktorianska England och efterfrågan växer, George har timing och är snabb på att utnyttja just detta. När vi skrev 1887 så är Busseys den största tillverkaren av sportutrustning i London och förmodligen även i hela det brittiska imperiet.


Med ett självgående företag och en synnerligen solid ekonomi så gav sig nu den stormrike mecenaten sig in på politikens område. Tyvärr så tog lyckan slut här och redan 1889 så avlider George tragiskt nog med bara 61 års ålder i sviterna av en idag simpel blindtarmsinflammation. 


Nog om detta...


  Geväret i sin case med pipa och laddstake, notera valnötsstockens kvalité


Geväret som han patenterade var faktiskt förvånasvärt modernt, givet att det konstruerades i mitten av 1870-talet. Den största och väsentligaste skillnaden mot ett traditionellt fjäderluftgevär, typ HW30S, är att man skruvar loss den fastgängade pipan för att in i kompressionskammaren sticka ner en typ av "laddstake" (eng. "ramrod") för att med dess hjälp pressa tillbaka pistongen och därmed komprimera slagfjädern tills dess att upphaket till avtrycket låser upp pistongen. När detta var klart placeras projektilen i pipan och därefter så skruvas densamma på plats igen varpå vapnet blir skjutklart. 


En förvånansvärt modern detalj var emellertid att man redan ifrån början konstruerade avtryckarsystemet med justerskruvar som tillät en fininställning av avtryckets ingrepp, i enlighet med skyttens preferenser. Själva geväret var dock relativt litet, totallängden uppgick till blott 74 cm varav piplängden var 24 cm med kompressionskammaren 130 x 23 mm. Totalvikten landade vid 1200 gram. Kalibern var .21 och korrelerade med ett dåtida shot (hagelrundkula). Utgångshastigheten har jag aldrig sett någon uppgift om men sannolikt så var den högst måttlig. 


Produktionen var ganska måttlig och vapnet var förmodligen mera av en kuriositet i sortimentet snarare än någon form av väsentlig ryggradsprodukt. Troligtvis så avslutades produktionen relativt snart efter Georges död och de sista vapnen torde ha lämnat fabriken redan 1890. Som uppfinning så var emellertid fjädervapnet i sak en produkt som skulle komma att ha framtiden för sig och ifrån sekelskiftet 1900 och framåt så återkom vapentypen med kraft och än i dag så är den förkrossande majoriteten av luftvapen som saluförs världen över av just fjädervapenkostruktion.


Inte alls olik Georges patent från 1876..

Av Johnny Ottosson - 6 mars 2016 10:30



NoLimit Picatinny


  En liten men trevlig nyhet (foto: Hurricane)

Av Johnny Ottosson - 6 mars 2016 10:00



Responsen på Streamline så långt..


Axelsson Junior ska tydligen vara ansvarig för den nya modellen, enligt HAM


Så, under det första dygnet efter presentationen av den nya FX Airguns Streamline så har det dykt upp lite respons och tankar runt modellen här och var på forum och olika grupper där entusiasterna samlas. I England så förefaller man kritisera det faktum att FX Airguns är duktiga på att lansera nya modeller men mindre framgångsrika på att få ut sina produkter på marknaden och därmed tillgängliga för köparna, en del har tydligen fått vänta rätt länge på att tillgång till möjligheten att köpa nya Wildcat och Impact.


Vad gäller själva Streamline så förefaller de första reaktionerna överlag vara positiva, med reservation för en befarat hög prisbild. Med runt 8000 kr någonting (översatt från BARs uppgift på £699) så är det knappast en budgetmodell på samma sätt som Typhoonserien vars modell med valnötsstock ligger runt 3000 kr (!) lägre. 


Hårdvarutekniskt sett så saknar en del revolvermagasinen från Cyclone-serien och en hel del vassa kommenterar har dykt upp runt valet av just magasinsystem. Detta då främst med tanke på modellens namn och slanka profil i kontrast med ett stort magasin av typen snusdosa som sticker vinkelrätt upp från lådan och därmed tvingar köparen att välja ett högt kikarsiktesmontage. En del hyser då förhoppningen om att man endera kan singelladda modellen eller att det kommer att komma ut en singleladdaradapter så att man kan skjuta vapnet helt utan magasin istället.


Utseendemässigt sett så finns det en del kritik mot den stora flata ytan på sidorna runt repeterhandtaget och en del har liknat modellens utseende med vitt skilda vapen, såväl Steyr Hunting 5 såväl som Snowpeak 900.


I övrigt så verkar IWA so far vara lite av ett mellanår utan direkt saftiga nyheter. Streamline var nu den i särklass tyngsta nyheten ännu då HW110 var känd sedan tidigare och dessutom verkar ha fått ett ganska ljumt mottagande. Det ska bli spännande att se om återstoden av mässan kommer att överraska oss med något mer nytt och spännande.

Av Johnny Ottosson - 4 mars 2016 16:00


FX Airguns Streamline


  Helt nya FX Airguns Streamline


Alldeles nu så har FX Airguns presenterat sin nya Streamline, en ny slank modell som utseendemässigt sätt bär arvet från legendariska FX2000 och gamla FX Airguns Cyclone vidare. Modellen ska enligt BAR hamna runt £699 på den brittiska marknaden vilket tyder på runt 8000 kr här hemma i Sverige - alltså relativt nära Cyclone.


Vad vi kan se av de få bilder som cirkulerar nu är att man förefaller ha använt ett monoblock av Royaltyp med samma typ av sidospännararm men med lägre profil och betydligt mer avrundade kanter. Till skillnad ifrån Cyclone så har man här de vanliga autoindexerande magasinen istället för revolvermagasinen. 


   En closeup på blocket och mekanismen


Förmodligen så kan det här handla om en ersättare till Cyclone efter dennes 14 år i produktion med tanke på utseende och den prisbilden som har nämnts i England. Just de brittiska öarna kan säkert vara en bra marknad för modellen med tanke på hur bra traditionella vapen som Air Arms 4XX-serien säljer där.


Vad som rent tekniskt döljer sig under ytan återstår ännu att klargöra men visst är det spännande att FX Airguns också lägger in en modell i sortimentet som bör tilltala de mer konservativa köparna, som har upplevt sig främmande i den moderna störtfloden av olika bullpups de senaste åren


  Ett ganska litet och näpet vapen förefaller det som..


Personligen så tycker jag att det verkar vara ett väldigt vackert vapen även om formgivningen ser väldigt snarlik ut den kinatillverkade Snowpeak 900. Med rätt pris så torde den här modellen ha goda möjligheter att kunna bli en storsäljare även här hemma i Sverige.


   En vacker trästock, nu återstår det att se om modellen även kommer med syntetstock...

 

   

Av Johnny Ottosson - 4 mars 2016 10:00


 

Enter the darkside..


"Jag vill nog ha ett fx-gevär. Helst Royale (ok va?) Och det kan jag köps ett nytt (eller nästan nytt). Resten vill jag ha tag på begagnat om det går. Jag är litet begränsad fysiskt. Har litet förslitningar och skador så det är nog lika bra att satsa på dyktuber direkt. Begagnat? Tycker du att jag behöver en pump I a f? Kikarsikte, vad behöver jag tänka på? Annat jag behöver som nybörjare? Som sagt, jag är nybörjare och är tacksam för alla tips som kan underlätta för mig att komma in i denna sport."

 

Vägen in till att börja skjuta PCP är kostbar, detta är inget att hymla med. Att skaffa sin första rigg kostar rejält med pengar och över 10.000 kr snarare än under är mera regel än undantag. Även om initialkostnaden ÄR hög så kan man minska den effektiva kostnaden igenom att göra kloka inköpsval som ger mest valuta för pengarna och som i bästa fall får en relativt låg verklig kostnad igenom att man erhåller ett högt andrahandsvärde för den dag så man ska sälja eller byta upp sig. 

  FX Airguns T400 är tyvärr en ganska anonym men prisvärd modell i sortimentet.

 

FX Airguns är en etablerad tillverkare som har varit med under lång tid. Varumärket har ett genuint gott rykte världen över och dess produkter anses på många sätt som absolut världsledande. De vapen som FX Airguns säljer är relativt dyra men de har vanligtvis hög driftsäkerhet, rimliga reservdelspriser och en enastående garanti/support. Allt detta gör att en bössa från FX Airguns blir ett gott val för någon som kommer ny in till hobbyn.

 

Royale-serien har snart hängt med närmare tio år och ständigt finputsats. Det är en plattform som har funnits i en mängd olika skepnader och undermodeller. Bortsett ifrån en del mindre strul med stumma fartomställare så har den här plattformen överlag varit förskonad från allvarligare fel eller barnsjukdomar.

 

Idag ligger en ny Royale 400 på 8000 eller 9000 kr, beroende på om man vill ha syntet eller trästock, modellen kan även uppgraderas med en laminatstock för totalt 10.300 kr.

 

Alternativen?

 

En T400 kostar 6600 kr med syntetstock och är därmed 1400 kr billigare, den mest påtagliga förlusten är fartomställaren - vilken inte är speciellt betydelsefullt om vapnet ska vara licensfritt. Man förlorar även repetering med sidospännare och får en äldre teknologi med ett traditionellt repeterhandtag.

 

Nästa steg ner kan vara Typhoon som betingar 4450 kr (2150 kr mindre än T400, 3550 kr under Royale 400), här förlorar man, jämfört med T400, magasinet och tubflaskan liksom ljuddämpningen. Detta är en del förluster men samtidigt så OM vapnet ska vara licenfritt så är ljuddämpningen och den stora tubflaskan inga absoluta nödvändigheter. Vill man ha magasin så finns T12 för 4995 kr - i övrigt lika. Prisskillnaden till Royale/T400 är stor!

 

Om man absolut känner att man vill ha en trästock så blir alternativen naturligtvis smalare och prislapparna högre...

 

När det gäller fyllningen så är dykarflaska något som en köpare aldrig ångrar relativt handpump. Är man sedan inte 100% kurant så är det ingen fråga alls. En dykarflaska är enormt mycket bekvämare och dessutom billigare i långa loppet. En splitt ny dykflaska med fyllkit kostar hos Hurricane 2700 kr för 4 liter och 300 Bar.

  Har man en gång prövat dykarflaska så vill man aldrig mera handpumpa!

 

Kikarsikten är en djungel och om man vill vända på pengarna och skjuta med ett licensfritt vapen på avstånd ut till runt 40 meter så är mitt personliga val ett kikarsikte med förstoring mellan 3-9 gånger och 32/40 mm storlek. Ett prisvärt exempel på detta är Bushnell Sportsman 3-9/32 Ao som kostar 1250 kr. Vill man spendera mera pengar så är Bushnell Banner 6-24/40 Ao för 3000 kr ett bra val med betydligt större förstoring.

 

I övrigt så skulle jag också vilja flagga för att man köper en kronograf och där står Airchrony i en klass för sig självt. Ett oundgängligt hjälpmedel om man skjuter PCP och detta med 1200 kr på prislappen.

 

Ska man summera allt så kan man alltså landa på 4450 (gevär) + 1250 (sikte) + 2700 (fyllstation) samt 1200 (kronograf), summa 9600 kr.

 

Önskar man hålla sig på den här nivån, under 10.000 kr för allt, så är alternativen till olika PCP ganska smala. En given kandidat kan vara Air Arms S200 för 5200 kr med trästock men då faller man över den femsiffriga gränsen. 

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards