Airpang

Alla inlägg under mars 2016

Av Johnny Ottosson - 26 mars 2016 10:00


 

Smart kran och usla handpumpar !


 

Dubbla manometrar gör att man kan se både trycket ut och kvarvarande tryck.


En av mina favorithandlare i kategorin fyllstationer är Joe Brancato som driver Airtanks4sale och som har en del intresssanta saker i sitt sortiment. En av de saker som jag själv uppskattar mest hos Joes sortiment är hans kompromisslösa strävan efter kvalité och säkerhet, något som är mycket viktigt när det gäller tryckluftshantering av det slag som våra luftvapen är beroende av.


Fyllstationen, den utrustning som krävs för att fylla ett PCP eller HPA är tyvärr ofta något som många, inte minst nybörjare, lätt ser över axeln med. Man vill ha ett PCP och det får kosta - tyvärr så ska sedan bössan fyllas och då måste man ha en lösning varvid man köper den enklaste och billigaste varianten som man kan hitta.


Man tycker helt enkelt att det är kul att spendera pengar på ett fint vapen men fyllstationen är vanligtvis något nödvändigt ont om man bara vill ha fungerande till lägsta möjliga pris!


Detta kan visa sig vara seriöst dumsnålt!


  Baksidan av kranen som visar vilket tryck som finns kvar i dykflaskan.


En av de trevliga tillbehör som Joe säljer är en kran med dubbla manometrar, något som kan vara en stor fördel inte minst för de som skjuter sällan eller som vardagsladdar via en buddybottle och mer sällan laddar buddyn från själva dykflaskan. Tyvärr så kan det ju ibland vara så att dykflaskan (eg dess kran) läcker och detta är ju svårt att veta om det inte finns en manometer som kan påvisa saken. 


En anledning till dagens ämne var faktiskt en entusiast som beklagade sig över sin läckande kran och ville ha rekommendation på en bättre. Han skulle börja skjuta nu efter några månaders uppehåll över vintern varvid han till sin stora förvåning, när han skulle fylla sitt tomma vapen, visade sig ha en nästan tom dykflaska - en smygläcka över vintermånaderna.


En finess som dubbla manometer gör otvivelaktligen kranen dyrare än vanliga kranar eller de kranar som vanligtvis ingår i fyllkits och det kan naturligtvis kännas som en extra lyx men varför inte?


  En deprimerande syn in i en vapentub..


Något som är ännu snålare än bra saker till en riktig dykartub är att handpumpa och i synnerhet att handpumpa med en billig kinesisk pump. Dessa är tack och lov inte lika vanliga i Sverige där de flesta kvarvarande handpumpare som regel använder lite bättre pumpar, ofta sådana från FX Airguns.


Ska man nödvändigtvis handpumpa av någon anledning - köp då en den bästa pumpen som kan uppbringas!


Som alltid så får man vad man betalar för och om man köper en billig handpump så är det alltid vattenseparationen som tillverkaren ha snålat in med. Alla handpumpare märker genast två variabler; hur tungt det går att pumpa och hur lång tid det tar att fylla. Dessa två saker kommer tillverkaren alltså aldrig att snåla på, eftersom pumpen därmed blir svårsåld. Vattenseparationen däremot är inte uppenbar och konsekvenserna av en dålig sådan kommer succesivt över tid så de märks inte heller direkt när pumpen bara har används under en begränsad period.


Har man ett vapen med ståltub och/eller med packningar, ventiler och liknande som inte tål fukt så blir naturligtvis kombinationen med en handpump utan eller med dålig vattenseparation extra känslig.


  Sakta men säkert så bryts metallen ner..


Mina råd i sammanhanget är därför att man alltid bör använda en dykflaska och i första hand fylla densamma ifrån en så bra fyllkälla som möjligt. Använd helst Räddningstjänsten före Sunes Surfshop eller liknande. Använd helst ett vapen med enkelt löstagbar lufttub så att denna kan bytas om den blir dålig, alternativt - om man tävlar - när den är 10 år gammal, detta eftersom man inte får tävla med tryckkärl som är äldre än 10 år i SSFs grenar (Field Target).


Inspektera alltid vapnet regelbundet, minst vartannat år. Öppna tuben och kika inuti - ser allt bra ut? Inga fragment, ingen pitting eller andra konstiga märken som tyder på att metallen börjar försvagas? Tuber under 500 cc behöver inte besiktigas eller trycktestas men det betyder inte att dessa kan utgöra problem eller rentav bli farliga. 


Tänk på att tryckluft fungerar ungefär som bensin, rätt hanterad så kan vi använda den på ett rimligt säkert sätt men fel hanterad så kan det hela förbluffande enkelt ta en ända med förskräckelse...




Av Johnny Ottosson - 25 mars 2016 10:00



Bästa billiga bössan?


  Inget fjädervapen är bättre och mera prisvärt för 2200 kr!


Tvärtom mot vad många tror så kan jag faktiskt ibland vara kontroversiell. Jag vet att det låter otroligt främmande för de flesta men sådan är faktiskt saken. Ibland så presenterar man åsikter som några ogillar men det finns en sak som jag helt riskfritt kan ställa mig bakom utan att möta någon kontrovers överhuvudtaget och detta är när jag utnämner Weihrauch HW30S som det mest prisvärda luftgeväret på marknaden.


En HW30S betingar idag 2200 kr och är enkel att hitta i Sverige, exempelvis hos Hurricane.


Det kan emellertid också finnas alternativ för de nybörjare som har andra krav eller behov och här kan naturligtvis åsikterna om bästa val vara mera spretiga än i fallet HW30S. En modell som jag ofta framhåller är Crosmans 13XX-serie, alltså modell 1377 för kaliber 177 och modell 1322 för kaliber 22.


Som de flesta vet så är detta egentligen luftpistoler, som med hjälp av en lös axelkolv (mod 1399), för 249 kr lätt kan förvändlas till en liten smidig pistolkarbin för summa 1349 kr. 


Så, vad är då fördelen med exempelvis en 1377 jämfört med en HW30S?


+ Variabel utgånghastighet - färre pumptag med ett pumpvapen ger lägre utgångshastighet

+ Smidig att transportera - tar man isär kolv från vapen så blir det ett kort litet paket för ryggsäcken etc

+ Smidig att hantera - lätt att bära, kort att hantera i trånga utrymmen

+ Mer oöm - ingen ömtålig trästock som lätt får finishskador

+ Rekylfri - pumpvapen är i allmänhet betydligt mer lättskjutna än fjädervapen, även vid låg effekt

+ Billigare - ett lägre pris är ju sällan en nackdel, pengar över till tillbehör etc

+ Luftpistol i grunden - kan även användas som luftpistol, två typer av vapen i ett


Naturligtvis så finns det också nackdelar jämfört med HW30S:


- Känns billigare och plastigare - inte samma ägarglädje att visa upp, skramlig och amerikansk

- Svårare att montera kikarsikten på - saknar en vanlig kilbas som måste köpas extra som komplett breech

- Högre ljudnivå - låter mera att anspänna och i skottljud, speciellt vi max pump i kaliber 22

- Avtryckarsystemet - betydligt enklare och råare än välrenommerade Rekord 

Ett pumpvapen - i längden störigt att hålla på att pumpa, speciellt om man skjuter mycket med hög effekt

- Amerikansk - varierande kvalité mellan olika ex, Weihrauch håller jämnare nivå


  Crosman 1322 med axelkolven 1399


Ska man överväga en 13XX så ska man nog betänka lite hur man tänker använda vapnet. Under vissa förhållanden så är den ett bättre val, under andra så blir den ett sämre alternativ. Den kan vara rätt för den som diskret vill transportera sitt vapen mellan olika skjutplatser utan ett drygt meterlångt vapenfodral. Likaså kan den vara bra för den som är nybörjare och som vill testa att skjuta vår typ av luftvapen. Den är billiga att köpa, enkel att använda och fungerar bra till meningsfullt skytte även på korta avstånd som 10-15 meter.


Tittar vi prismässigt sett så finns det ytterst få vettiga val att välja mellan i prisklassen under 1500 kr, en prisskillnad på 850 kr jämfört med Weihrauch HW30S. Jag kan själv inte spontant hitta något mer prisvärt vapen i relation till en HW30S. Ska man konkurrera med en HW30S så måste det vara en rejäl prisskillnad, minst dessa 800 kr. Att köpa ett inte lika bra vapen som HW30S för säg 400 kr lägre pris är bara dålig ekonomi. 



Av Johnny Ottosson - 24 mars 2016 10:00



AR som standard?


  Crosman Armada var tidigt ute med ett AR-kompatibelt chassie.


Modularitet är något som de flesta luftvapentillverkare eftersträvar. Igenom att ha en begränsad mängd komponenter i sitt förråd men ändå utifrån dessa kunna bygga ihop en lång rad skenbart olika modeller så finns det stora samordningsvister att göra i fråga om inköpskostnad, lagerkostnader och tillgänglighet av komponenter till produktionen.


FX Airguns var pionjärer runt detta inom luftvapenvärlden när man skapade Cyclone-serien 2002, vilken baserade sig på en enda låda som sedan låg till grund för ett flertal olika modeller/varianter.


Det finns emellertid möjligheter att gå ett steg längre, nämligen att själv inte hålla alla erfoderliga delar i eget lager. Det man gör då är att man använder någon form av given standard varvid vapenköparen själv kan komplettera sitt inköp efter egen smak och budget. Tanken är då att man erbjuder en mekanik till ett vapen eller ett komplett vapen med enklaste tänkbara komponenter och sedan så kan kunden själv färdigställa vapnet med hjälp av eftermarknadens breda sortiment, lite ungefär som Ruger gör med sin magnifika lilla 1022.


Kollar vi på FX Airguns Impact så har man där valt att använda pistolgrepp från AR-serien så att köparen enkelt kan välja ett eget pistolgrepp ur ett minst sagt enormt utbud av varierande material och former. En framtida vapenmodell skulle också kunna tillämpa samma princip med kolvdelen, där det också finns ett sanslöst stort utbud av olika modeller som följer AR-standarden - från enklaste budgetmodeller till.....motsatsen.


Igenom modulariteten så får vapenägaren också möjligheten att komma i besittning av ett verkligt oömt vapen eftersom en skadad del enkelt kan ersättas individuellt utan att hela stocken behöver ersättas eller renoveras.


Skulle man exempelvis kvadda kolven på Armadan högst upp på dagens inlägg så är det bara att köpa en ny del, från 39 kr och uppåt. Skulle man vilja måla om eller på annat sätt förändra utseendet på sitt vapen så är naturligtvis billiga komponenter som är lätta att hitta och som kan förändras utan att man riskerar originalsakerna.


Det är nog inte omöjligt att vi kommer att få se fler tillverkare som följer exemplen från FX AIrguns och Crosman.

Av Johnny Ottosson - 23 mars 2016 10:00



American Airgun Hunter presenterar Brocock Compatto!


En liten trevlig presentation, det ska bli spännande att se hur det går för Compatto i USA.

Av Johnny Ottosson - 22 mars 2016 05:00



Den bästa diabolen?


  Ett testpaket är alltid en bra och ekonomiskt fördelaktig början..


En av de äldsta och fortfarande populäraste frågorna som kommer till Airpang är vilken diabol som är bäst. Alltså - jag ska köpa den bästa tänkbara diabolen till vapen X och vilken ska jag då välja?

 

Av många skäl så går det inte att ge ett konkret och korrekt svar på den frågan bara rakt upp och ned. Till att börja med, vad är ”bäst”? Talar vi bara praktisk precision eller väger vi in andra aspekter också, såsom pris, tillgänglighet och övriga sekundära egenskaper?

 

Om jag ändå ska drista mig till att rekommendera något rakt ut i mörkret så är JSBs diaboler alltid en bra start.

 

Dessa är lätta att hitta, de har ett överkomligt pris och de erbjuder inte sällan även den bästa tänkbara praktiska precisionen i ett stort flertal vitt skilda vapen. Ska jag välja utifrån sannolikhet så skulle jag säga 4.52 mm 8.44 grains JSB Exact men även 4.52 mm RS med 7.33 grains eller den något tyngre Express på 7.90 grains som de första varianterna att pröva. Hittar man inte rätt där så kan man sedan fortsätta med lite understorlekar som 4.50, 4.51 osv. För kaliber 22 och 25 så skulle jag också peka mot JSBs produkter fast då i nämnd ordning 22 Jumbo Exact, 22 RS och 25 King.

 

Allra smidigast är att börja med ett provsortiment med ett antal olika varianter på JSBs diaboler i ett sådant antal att man i alla fall enkelt kan välja bort de absolut mest olämpliga. En mycket sund investering. Skulle man mot förmodan inte hitta det optimala valet hos JSB, utan kanske bara någon på topp tre eller topp fem, så får man söka vidare. De fabrikat som då är aktuella blir Crosman med sina Premiers (heter Benjamin Domes med kaliber 25), liksom HN och RWS. Detta är alla kända och väl etablerade varumärken med stora sortment att välja ur.

 

Crosman Premiers (o Domes) är ofta (på goda grunder) betraktade som wild cards. Det är sällan som dessa är det bästa valet för det enskilda vapnet men i vissa fall då dessa diaboler verkligen ÄR det optimala valet så levererar de inte sällan en otroligt fin teknisk precision. Får man inga riktigt bra resultat med JSB så ska man överväga att pröva någon av Crosmans diaboler. De är dessvärre dyra och synnerligen ofräscht smutsiga, varvid de med fördel kan tvättas och smörjas innan användningen.

 

Haendler & Natermann Sport GMBH - mera känt som HN - är en tysk tillverkare med ett otroligt stort sortiment. Vid sidan om JSB så är HN den ledande diaboltillverkaren på de västerländska marknaderna. Här finns en hel del spännande diaboler att bekanta sig med och om man mot förmodan inte har hittat rätt diabol hos JSB så är HN det logiska andrahandsvalet att söka igenom.

 

När man pratar om HN så tänker tyvärr många entusiaster direkt på diaboler som Field Target & Trophy som var heta på den tiden som fjäderluftgevär dominerade tävlingsbanorna. Utvecklingen har emellertid inte stått stilla och HN har mött framtidens utmaningar igenom att köpa in andra projektiltillverkare med bättre sortiment. Ett exempel på detta är Defiants miniéprojektiler som man nu saluför under benämnigen Sniper.

 

  Även RWS erbjuder olika ekonomiskt fördelaktiga provpaket. 

 

En annan stor tillverkare är RWS som för några decennier sedan var riktigt heta. Idag är man främst en volymsäljare ett pinnhål ner från JSB och HN vilket dock inte utesluter att det unika vapnet kanske kan ha sin favoritdiabol ifrån just detta anrika fabrikat. Generellt sett så har man förmodligen hittat rätt hos JSB, gör man inte det och inte heller finner någon lycka hos HN då har man sannolikt ett större problem hos vapnet än bara att försöka hitta rätt diaboler..

 

När vi har lämnat JSB, HN, Crosman och RWS så finns det dessvärre inte så mycket kvar, bortsett ifrån spridda skurar av uddaprojektiler som inte sällan har kul namn och som saluförs med fantasifull reklam till låga/måttliga priser. Precisionspotensialen är därefter. Av de riktiga skräpfabrikaten så jag själv haft bäst framgång med Gamos TS-10, som faktiskt sköt förvånansvärt bra med ett flertal olika vapen. 

Av Johnny Ottosson - 21 mars 2016 10:00



Tävlingarna 2016

 

  Field Target är en mycket speciell materialsport som är högt uppskattad av de invigda.


Under tidigare år så har jag refererat en del i bloggen runt tävlingar i Field Target och inte minst sådana där jag själv har deltagit. Detta år så har jag emellertid inte haft uppe den här typen av tävlingar och detta har i alla fall två läsare noterat som därför har frågat hur det kommer sig att jag har förbigått att exempelvis rapportera om de tävlingar som är på gång inför den kommande säsongen?


Anledningen är den att jag har funderat lite runt utvecklingen av fallmålsskyttet i Sverige och konstaterat att den verksamheten allt mer har utvecklats mot renodlad formell Field Target. Inget ont om detta, tvärtom. Det är alltid roligt när människor hittar en tävlingsform som man finner givande och utvecklande.


En konsekvens är dock att man allt mer fjärmar sig ifrån helt vanliga luftvapen av den typ ("Sporting Airguns") som Airpang är skapad för att innehålla.


Precis som jag inte bevakar tävlingar i andra luftvapenrelaterade tävlingsformer som Airsoft, 10M Int eller övriga grenar där skytteformen på väsentliga sätt avviker ifrån normalt luftvapenskytte, så ser jag inget skäl att skriva om ännu en specialiserad skytteform som egentligen inte har så mycket med vanliga luftvapen att göra.


Detta sagt så innebär det inte att tävlingar som sådana eller material runt tävlingar överhuvudtaget är uteslutna framöver, dörren kan mycket väl öppnas för andra tävlingformer som är mera riktade till vår typ av luftvapen där det inte krävs exklusiva eller högt specialiserade vapen.



Av Johnny Ottosson - 20 mars 2016 17:00



Äntligen kan något vara på gång...


  Många, liksom jag, skjuter gärna inomhus


Blydamm är något som bloggen här har berört tidigare men då främst i samband med kraftfulla vapen som är utrustade med shrouds, vilka riktar blydammet bakåt. Här finns en länk till ett inlägg som jag skrev om detta för några år sedan:


http://airpang.bloggplatsen.se/2012/04/17/7748494-tankvart/


Många med mig skjuter ju mycket inomhus, inte minst vintertid, och då är det naturligtvis en fördel om man kan minska exponeringen av blydamm så mycket som möjligt. Även vapen med lägre effekt och utan shrouds sprider ju blydamm, även om det inte rör sig om lika extrema mängder som kraftfullare vapen med airstrippers riktade bakåt.


Tyvärr så har blyfri ammunition ofta haft medioker, för att inte säga rent ut usel, teknisk egenprecision. Därför är det mycket glädjande att ta del av en hoppfull recension, som den vilken Tom Gaylord levererade i ett av sina inlägg på Pyramid Airs blogg under den gångna veckan:


http://www.pyramydair.com/blog/2016/03/sig-match-ballistic-alloy-target-pellets-part-1/


Jag är själv egentligen inte så enormt orolig för min egen exponering för blydamm men samtidigt så vill man ju naturligtvis undvika att utsätta sig för fler risker än nödvändigt. Vidare så kan bly utgöra ett problem av många andra skäl, exempelvis vid framställning/tillverkning och under transporter på grund av sin förhållandevis höga vikt. 


Det kan med andra ord finnas vissa miljövinster att göra med blyfri ammunition och får vi bara fram en ammunitionssort som är lika väl fungerande som den bästa blyammunitionen så hade jag själv inte fortsatt med bly för dess egenvärde.


Under veckan så har jag med ljus och lykta försökt hitta någon bra handlare i Europa som saluför dessa diaboler för de skulle vara utomordentligt intressant att pröva dessa i min egen 1701 för att jämföra med den bästa diabolen för detta vapenexemplar hittills, JSB RS. Även om en blyfri flatnosdiabol kanske inte fungerar lika bra bortom 20 meter eller utomhus så hade den ändå haft ett berättigande eftersom jag ofta skjuter inomhus och inte sällan på kortare avstånd, ut till kanske max 20-25 meter. Mot den bakgrunden så spelar det ju ingen roll om en sådan diabol skjuter sämre än RS på 30-40 meters avstånd.


Mer bekymrande kan det dock vara att dessa diaboler är extremt lätta med blott 5.25 grains. Lätta diaboler brukar ge ett högre skottljud och det är jag naturligtvis inte alls intresserad av inomhus. Den ballistiska koefficienten däremot har ringa eller ingen betydelse under de vindfria förhållanden som råder inne i byggnader så där kan jag leva med plattnosformen och den höga utgångshastigheten.


Återstår gör bara problemet var man köper dessa, är det någon som vet så tar jag gärna emot ett tips om saken.



Av Johnny Ottosson - 19 mars 2016 08:30



Vapenlagen i Tyskland


Visst är det spännande att notera skillnaderna mot Sverige?

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards