Airpang

Direktlänk till inlägg 30 mars 2016

Dumt att chansa...

Av Johnny Ottosson - 30 mars 2016 10:00



Konsten att importera..


  Att få ett sådant brev kan vara mindre roligt eller rentav katastrofalt..


I dessa dagar av en allt mera tilltagande distanshandel via Internet så tror jag att de flesta entusiaster behärskar processen att beställa prylar online även från andra länder. Numera så är ju webshops och liknande synnerligen välutvecklade och de fungerar överlag avsevärt bättre än för 15 år sedan då jag själv började köpa luftvapenprylar från utlandet. Något som däremot har blivit sämre är toleransen hos myndigheterna för de importer som inte genomförs på ett 100% korrekt sätt.


Som alla säkert vet så är risken att få sina saker fast i tullen inte speciellt stor, i alla fall om man handlar inom EU, men faktum kvarstår – gör man inte rätt så kan konsekvenserna i värsta fall bli oproportionellt grava.


Det absolut viktigaste att hålla ordning på är att det vapen man avser att importera verkligen är tillståndsfritt och i vårt fall därmed under 10 joule anslagsenergi. Vikten av detta kan inte nog betonas! Något som däremot kan väcka frågetecken är vad som händer om vapnet importeras i delar, alltså i ett sådant skick att det inte kan avfyras.


Ett känt typexempel är Hatsans AT-serie där strypningen sitter i tuben. Skickar man tuben i en försändelse och resten av vapnet i en annan och vapnet fastnar – vad händer då? För att förstå logiken där i myndigheternas agerande så måste man tänka på att skjutvapen är inte tillåtna för civilt innehav och brukande i Sverige.


Thats it!


Det finns emellertid undantag - generella undantag (licensfria vapen) eller specifika undantag (vapenlicenser). Alltså – man får inte ha vapen som privatperson (och inte heller importera) om vapnet inte faller i någon av ovanstående kategorier undantag. Utgångsläget är alltså alltid att ett vapen är tillståndspliktigt, om man inte kan bevisa att så inte är fallet. Ska man importera ett vapen så måste man därmed endera ha en vapenlicens eller kunna styrka att vapnet är licensfritt. Om vapnet däremot inte är skjutbart, då är det svårt att bevisa dess licensfria status och det anses därmed sannolikt som tillståndspliktigt.


Det är alltså viktigt att vapnet man importerar är skjutbart och att det då vid en eventuell skjutning också klarar den licensfria gränsen. Är vapnet inte skjutbart eller ger över licensfri gräns så är det inte helt otroligt att man får ett åtal att vänta. Det luriga i sammanhanget är att många länder, oftast sådana som själva inte har licensgränser för luftvapen, tenderar att bagatellisera eller överse med de regler som gäller lokalt här i landet. Därför måste man vara vaken och själv bevaka hur situationen ser ut för den egna importen.


  Visst kan det vara frestande att spara pengar igenom att importera själv?


Slutligen, nu kommer alltid någon alltid att hävda att detta inte är något problem i verkligheten och att man inte ska måla f-n på väggen alternativt att tolkningen ovan är för stram och inte korrekt osv. Självfallet kan det vara så. Har jag fel i mitt resonemang så kan man i värsta fall förlora lite pengar på att köpa inom landet snarare än att privatimportera – trist men det kan man leva med.


Om jag däremot har rätt i resonemanget så blir konsekvenserna av en felaktig import på en sådan magnitud att man inte vill uppleva dem!


Visst, man kan mycket väl få ett ärende prövat och sedan bli friad och även om det är skönt att bli fri från anklagelser så är vägen och väntan dithän ingen dans på rosor. Sitter man misstänkt för ett vapenbrott så kan ordningsmakten skyddsomhänderta övriga licenspliktiga vapen medan utredningen pågår och detta är naturligtvis aldrig roligt. Den här typen av ärenden tenderar därtill att vara tämligen långdragna processer och det är kanske inte så roligt att ha sina licenser återkallade bortåt ett år även om man på sista raden blir friad. Summa summarum så tycker jag att man ska titta noga och resonera tydligt med säljaren innan man importerar ett vapen så att man vet att importen blir korrekt.


Att åka i tullen är ju lite som att bli träffad av blixten, risken är inte överhängande men om det trots allt sker så blir det inte roligt…

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards