Airpang

Direktlänk till inlägg 29 mars 2016

Kolsyra i Sverige

Av Johnny Ottosson - 29 mars 2016 10:00


 

Kan Co2 vara något?

 

 

En del moderna Co2-vapen är riktigt sofistikerade


"Jag som frusen skytt, har efter över 45 år som intresserad "vapennisse" kommit fram till att CO2 vapen passar mig utmärkt. Men det är dåligt i Sverige med företag och enskilda som tycks tycka detta. Exempelvis Archer Airguns har mycket gällande QB familjen, men vill inte handla med Sverige pga regler. Var finns CO2 entusiasterna i Sverige? Ett säkert, ekonomiskt och spännande område."

 

Idag så fick jag en intressant fråga till frågelådan om ett drivmedel som de flesta känner till men som relativt få entusiaster faktiskt använder och i de fall då det faktiskt används så sker det oftast sporadiskt och med ett andra- eller tredjehandsvapen i sin arsenal.

 

Problemet med Co2 är nog främst vårt förhållande till HPA och PCP.

 

I Sverige så är det enkelt och förhållandevis billigt att äga och driva en dykflaska för tryckluft, vilket inte är fallet i många andra länder (typ USA). Vi kan köpa en ny dykflaska ny för 3000 kr och efter fem år så måste vi besiktiga den för runt en 5-600 kr samtidigt som man klassar om den för teknisk luft varvid den blir besiktningsfri under det kommande tio åren.

 

Vi får alltså problemfri luft för 15 år till ett pris av 3500-4000 kr. Att fylla är dessutom ofta enkelt och smidigt, själv fyller jag på Räddningstjänsten för 75 kr och får luft av bästa tänkbara kvalité från en halvmiljonkronors kompressor godkänd av arbetarskyddsstyrelsen för brandmännens eget andningbehov. Då jag mest skjuter med 10 joule så räcker fyllningen vanligtvis ett helt år. En Räddningstjänst finns i varje kommun över hela landet.

 

Tittar vi däremot i USA så måste man inspektera flaskan hos en fackman varje år (besiktning vart femte år), i Australien så måste man besikta varje år och i England så gäller vartannat år för besiktningen. I dessa länder så är det alltså dyrare och bökigare att äga en dykflaska.

 

Nästa problem i dessa länder är att hitta någonstans att fylla.

 

I England är detta inget bekymmer, det är trots allt en relativt liten ö med en stor kuststräcka som sällan ligger långt borta. Det finns gott om dykarshops om inte annat och infrastrukteren med luftvapenaffärer som ordnar fyllning är dessutom utbyggd på en helt annan nivå än i Sverige. Stora kontinenter däremot där det är långt till sjöar eller hav har av naturliga skäl sällan en lokal dykshop i stan och detta är mycket påtagligt i amerikanska delstater som Arizona och liknande. Samma princip gäller även Australien med den skillnaden att en stor del av befolkningen företrädelsevis bor runt kusterna snarare än i själva inlandet.

 

  En bekväm men dyr drivkälla.

 

Nästa bekymmer för Co2 är kostnaden för sin egen del. Kör man vanliga Co2-patroner så blir det lätt våldsamt dyrt, idag så får man räkna med minst 5 kronor per Co2-patron som kanske räcker till - i bästa fall - 50 skott. Kostnaden per skott landar alltså vid 10 öre per skott. Detta kanske lite låter mycket men räknar man med 5000 skott så är det en femhundring, samma mängd skott med ett PCP går på en tiondel i värsta fall. Nu kan man naturligtvis gå runt problemet igenom att bulkfylla ifrån exempelvis en brandsläckare för kolsyra men då måste en dylik tub anskaffas och fyllas externt vilket ger ungefär samma logistiska situation som för tryckluft.

 

Ännu ett problem är tempraturtåligheten hos Co2, eller rättare sagt bristen på denna..

 

En grav nackdel med Co2 är att trycket beror helt på temperaturen och vid +5 grader eller lägre så slutar i princip kolsyra att fungera som drivmedel i praktiken. Till skillnad ifrån exempelvis tryckluft så är trycket hos Co2 beroende på temperaturen och inte på gasens kompression. Lite enkelt så kan man säga att normalläget för kolsyra är 21 grader som referenstemperatur, högre eller lägre temperatur påverkar således trycket. Vid 21 grader så levererar kolsyran i en vanlig 12 grams Co2-patron 59 Bar.

 

Inuti patronen så finns det både flytande kolsyra och kolsyra i gasform. När man sedan släpper ut lite kolsyra, exempelvis vid en avfyrning, så sjunker trycket varvid en liten del flytande kolsyra omvandlas till gasformad kolsyra och då stiger trycket tillbaka till 59 Bar (om 21 grader fortfarande gäller). På detta sätt så är kolsyra "automatiskt" självregulerande, förutsatt att temperaturen är konstant. 

 

Ett bekymmer med kolsyra och den trevliga processen med stabilt tryck tack vare den automatiska övergången mellan flytande och gasformad kolsyra är att den processen också skapar kyla. Om man därför skjuter ett vapen drivet av kolsyra fort så kommer vapnet att kylas och då minskar utgångshastigheten eftersom kylan sänker trycket inuti patronen.

 

Som vi kan inse av ovanstående så är själva hårdvaran inuti ett Co2-vapen annorlunda än hos ett PCP.

 

  Crosman 2260 är ett uppskattat Co2-gevär som är populärt att bygga om till HPA.


 Visst finns det en snarlik ventil osv men dessa är dimensionerade på ett annat sätt. Kolsyremolekylen är förhållandevis stor och därför så är öppningstiden hos ventilen relativt lång. Skulle man fylla ett Co2-vapen med tryckluft (till 60 Bar) rakt av så skulle man bara få något enstaka skott innan trycket försvinner. En Co2-ventil självregulerar alltså inte som ett PCP eftersom det är drivmedlet självt som ska genomföra den uppgiften, vilket luft inte klarar av.

 

Man kan förvisso bygga om Co2-vapen till en form av "lågtrycks PCP", kallat HPA (High Pressure Air) men då tillsätter man en separat trycktank som matar vapnet med ett förutbestämt tryck (oftast 60 Bar). Samtidigt så brukar man ändra förtrycket på hammarfjädern så att ventilen snabbas upp för att kunna hantera den molekylärt mindre tryckluften.  

 

En annan egenhet är att då kolsyran är "långsammare" (eg vapnets ventil långsammare pga större molekylstorlek hos Co2) så kräver Co2-vapen längre pipor för att utveckla maximal effekt. En längre pipa gör alltså en större skillnad hos ett Co2-vapen jämfört med ett PCP. 

 

Sammanfattningsvis så kan man säga att Co2 är dyrt och temperaturkänsligt men bekvämt och tekniskt effektivt drivmedel för vapen som har låg till måttlig effekt. Värt att tänka på är att de första skotten från en ny Co2-patron alltid kommer att vara lite snabbare än återstående 95% av de tillgängliga skotten som alla kommer att vara utomordentligt jämna och fina. När sedan kolsyran tar slut så kommer hastigheten att sjunka väldigt abrupt jämfört med hos ett PCP. Skjuter man sedan snabbt så förlorar man utgångshastighet, väntar man lite så ökar den igen till den jämna nivån.

  Som drivkälla så tar Co2-patroner ganska liten plats, även om de är relativt stora varianter..

 

Ett kolsyrevapen kan vara en bra lösning för den som skjuter ganska lite eller sällan och som inte har något annat vapen som kräver tryckluft. Man bör vilja skjuta vid en hög och jämn omgivningstemperatur, helst inomhus, och man skjuter ett skott i taget med ett lugnt tempo. Effektmässigt sett så är lägre effekt bättre och max bör betraktas som 16 joule. 

 

I gengäld så får man en bekväm drivkälla som ger rekylfri prestanda på PCP-nivå för mycket låga investeringskostnader sett till vapnets inköpspris. Co2 är enkelt att transportera och tar liten plats inuti själva vapnet. Kolsyrevapen svarar ofta väldigt bra på ljuddämpning och kan bli väldigt tysta för diskret skytte. Likaså är de ofta enkla att meka med och väldigt pålitliga, förutsatt att man smörjer varje ny patron med lite olja vid insättandet.

 

Den som däremot skjuter mycket och som redan har ett eller flera PCP med tillhörande fyllstation liksom skjuter en hel del utomhus och kanske därtill önskar lite mera effekt utöver 10-15 joule då finns det inte så mycket att hämta hos ett Co2-vapen. Där blir ännu ett PCP ett bättre alternativ och nu så kan man ju faktiskt köpa fabriksnya PCP från 2500 kr och uppåt.

 
 
Ingen bild

Lufthansson

29 mars 2016 18:09

Kort sagt så är kolsyra inget alternativ nu för tiden. Hellre då en bra fjäderbössa än att försörja kolsyrepatronstillverkarna.

 
Ingen bild

Air

29 mars 2016 18:31

Kolsyrevapen fyller en funktion helt klart som exv,i Walther
lever action gevären där man får en funktion som är lik förebilden.Med kolsyra i större tub får man många jämna skott.
När nu dessa säljs på varuhus till bra pris emellanåt blir det
prisvärt roligt skytte.Eveloxpistolerna är även det ett bra
alternativ som skjuter riktigt bra med kolsyredrift.

 
Ingen bild

Archon

30 mars 2016 02:01

Kolsyra är ett utmärkt drivmedel för mina luft- och airsoftvapen, enligt min mening. Dock måste man vara medveten om kolsyrans begränsningar. Skjuter mest inomhus eller ute på sommaren, så temperaturen är i regel sällan något problem. Att kolsyrepatroner är lite dyrare är en smäll man får ta. Vad fan, en hobby ska väl få kosta lite?

 
Ingen bild

_Axel_

30 mars 2016 15:58

Co2 är säkrare än pcp pga sitt lägre tryck. Det händer inte ofta med lufttuber har exploderat. Och jag köer hellre ett Co2 vapen från ett billigt fabrikat (inget nämt inget glömt) än ett pcp.

 
Ingen bild

_Axel_

30 mars 2016 19:28

www.tinyurl.com/h8bxmmt

Om allt går bra så kan man klicka på den länken till Arnes pistolskyttesida. Det är en artikel om Tau 7, en välkänd Tjeckisk Co2 picka som jag själv använder. Den är billig och mycket rejält gjord helt i stål. Han förordar att man köper en gammal brandsläckare för "tusen kronor" som rymmer 6kg. Detta räcker sen flera år. Själv brukar jag patroner á 12g, det är lite dyrt, men det är bekvämt! Jag tror Co2 vapen har en självklart plats på marknaden och kommer finnas för all överskådlig tid. Jag gillar dom iaf!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards