Airpang

Direktlänk till inlägg 26 mars 2016

Intressant att tänka på...

Av Johnny Ottosson - 26 mars 2016 10:00


 

Smart kran och usla handpumpar !


 

Dubbla manometrar gör att man kan se både trycket ut och kvarvarande tryck.


En av mina favorithandlare i kategorin fyllstationer är Joe Brancato som driver Airtanks4sale och som har en del intresssanta saker i sitt sortiment. En av de saker som jag själv uppskattar mest hos Joes sortiment är hans kompromisslösa strävan efter kvalité och säkerhet, något som är mycket viktigt när det gäller tryckluftshantering av det slag som våra luftvapen är beroende av.


Fyllstationen, den utrustning som krävs för att fylla ett PCP eller HPA är tyvärr ofta något som många, inte minst nybörjare, lätt ser över axeln med. Man vill ha ett PCP och det får kosta - tyvärr så ska sedan bössan fyllas och då måste man ha en lösning varvid man köper den enklaste och billigaste varianten som man kan hitta.


Man tycker helt enkelt att det är kul att spendera pengar på ett fint vapen men fyllstationen är vanligtvis något nödvändigt ont om man bara vill ha fungerande till lägsta möjliga pris!


Detta kan visa sig vara seriöst dumsnålt!


  Baksidan av kranen som visar vilket tryck som finns kvar i dykflaskan.


En av de trevliga tillbehör som Joe säljer är en kran med dubbla manometrar, något som kan vara en stor fördel inte minst för de som skjuter sällan eller som vardagsladdar via en buddybottle och mer sällan laddar buddyn från själva dykflaskan. Tyvärr så kan det ju ibland vara så att dykflaskan (eg dess kran) läcker och detta är ju svårt att veta om det inte finns en manometer som kan påvisa saken. 


En anledning till dagens ämne var faktiskt en entusiast som beklagade sig över sin läckande kran och ville ha rekommendation på en bättre. Han skulle börja skjuta nu efter några månaders uppehåll över vintern varvid han till sin stora förvåning, när han skulle fylla sitt tomma vapen, visade sig ha en nästan tom dykflaska - en smygläcka över vintermånaderna.


En finess som dubbla manometer gör otvivelaktligen kranen dyrare än vanliga kranar eller de kranar som vanligtvis ingår i fyllkits och det kan naturligtvis kännas som en extra lyx men varför inte?


  En deprimerande syn in i en vapentub..


Något som är ännu snålare än bra saker till en riktig dykartub är att handpumpa och i synnerhet att handpumpa med en billig kinesisk pump. Dessa är tack och lov inte lika vanliga i Sverige där de flesta kvarvarande handpumpare som regel använder lite bättre pumpar, ofta sådana från FX Airguns.


Ska man nödvändigtvis handpumpa av någon anledning - köp då en den bästa pumpen som kan uppbringas!


Som alltid så får man vad man betalar för och om man köper en billig handpump så är det alltid vattenseparationen som tillverkaren ha snålat in med. Alla handpumpare märker genast två variabler; hur tungt det går att pumpa och hur lång tid det tar att fylla. Dessa två saker kommer tillverkaren alltså aldrig att snåla på, eftersom pumpen därmed blir svårsåld. Vattenseparationen däremot är inte uppenbar och konsekvenserna av en dålig sådan kommer succesivt över tid så de märks inte heller direkt när pumpen bara har används under en begränsad period.


Har man ett vapen med ståltub och/eller med packningar, ventiler och liknande som inte tål fukt så blir naturligtvis kombinationen med en handpump utan eller med dålig vattenseparation extra känslig.


  Sakta men säkert så bryts metallen ner..


Mina råd i sammanhanget är därför att man alltid bör använda en dykflaska och i första hand fylla densamma ifrån en så bra fyllkälla som möjligt. Använd helst Räddningstjänsten före Sunes Surfshop eller liknande. Använd helst ett vapen med enkelt löstagbar lufttub så att denna kan bytas om den blir dålig, alternativt - om man tävlar - när den är 10 år gammal, detta eftersom man inte får tävla med tryckkärl som är äldre än 10 år i SSFs grenar (Field Target).


Inspektera alltid vapnet regelbundet, minst vartannat år. Öppna tuben och kika inuti - ser allt bra ut? Inga fragment, ingen pitting eller andra konstiga märken som tyder på att metallen börjar försvagas? Tuber under 500 cc behöver inte besiktigas eller trycktestas men det betyder inte att dessa kan utgöra problem eller rentav bli farliga. 


Tänk på att tryckluft fungerar ungefär som bensin, rätt hanterad så kan vi använda den på ett rimligt säkert sätt men fel hanterad så kan det hela förbluffande enkelt ta en ända med förskräckelse...




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards