Airpang

Direktlänk till inlägg 15 mars 2016

Udda och grymt prisvärd

Av Johnny Ottosson - 15 mars 2016 06:00


 

Kvastskaftet !  På den amerikanska marknaden var modellen mycket uppskattad, här för jakt efter granjärpe


Slavia är ett varumärke som de flesta entusiaster idag inte har någon större relation till. För de allra flesta så känns Slavia ungefär lika hippt som vadmal och endast ett fåtal äldre fantaster kommer ihåg varumärket ifrån dess glansdagar på 1960/70-talet. Under den moderna tiden (nåja), alltså sedan milleniumskiftet så har Slavia tyvärr lyst med sin frånvaro på den svenska marknaden. Senaste gången som modellen såldes med lite volym i landet var under slutet av 1990-talet då de importerades av dåvarande HDF-bolagen i Halmstad och då såldes för det facila priset av blott 795 kr.


Självfallet så köpte jag naturligtvis ett exemplar själv, en sådan möjlighet kunde jag inte missa.


På många sätt, faktiskt mest positiva, så är Slavia 630 ett riktigt veteranvapen som har tillverkats sedan 1977 i oförändrad form men som har sina riktiga rötter ända tillbaka till mitten av 1900-talet. Förutom dess lite lustiga layout med en extremt lång pipa (21 tum!) så är detta ett synnerligen gediget och genuint fjäderluftvapen i dess absolut mest traditionella mening. Här talar vi 100% stål och trä!


Naturligtvis så handlar det om ett lågprisvapen så man får inte finish och passning på samma nivå som en Weihrauch men det är ändå trots allt frågan om ett välbyggt och ärligt vapen som de facto levererar betydligt mycket mer än vad man tror att den kan för dess blygsamma prislapp. Det första intrycket är annars vapnets längd och smäckra uppenbarelse, bössan är imponerande 120 cm lång (!) men väger bara 2800 gram och detta i kombination med vapnets långa pipa gör att tankarna onekligen går till just påskkärringarnas mest beryktade fortskaffningsmedel.


Att anspänna vapnet är hur lätt som helst, slagfjädern är högst måttligt komprimerad och hävstångseffekten av den jättelånga pipan blir därtill monumental. Vapnet låser upp med ett distinkt klick och därefter så hoppar den lilla lustiga säkringsknoppen ut baktill på cylindern.


  En lustig men synnerligen funktionell automatsäkring


Modellen har alltså automatsäkring, precis som en Weihrauch. Här så hoppar emellertid säkringen ut bakåt när upphaket låser och man kan då se en vit rand som signalerar att vapnet är säkrat. Avsäkringen sker igenom att man trycker den lilla knoppen framåt, in mot ändblocket till cylindern.


Vapnet är därmed redo att avfyras.


Avtrycket är ett synnerligen enkelt enstegsavtryck och naturligtvis inte att jämföra med ett varumärkesavtryckarsystem som exempelvis Rekord. Detta sagt så är det ett ärligt och trivsamt avtryck som de flesta skyttar har förbluffande lätt att komma bra överens med. Avtrycket är hyfsat lätt, mellan 1000-1500 gram, och rent men den enda justering som erbjuds är för själva ingreppet, alltså exakt när under rörelsen som avfyrningen äger rum. Till skillnad ifrån många andra enkla och billiga avtryckarsystem så var det på mitt exemplar fritt från "gruskänsla" och gav en rak kommunikation och bra känsla, sin enkelhet till trots. Sammanfattningsvis så är ett Rekord bättre, men inte tre gånger så bra, vilket prisskillnaden mellan vapenmodellerna gav vid handen.


När skottet går så kan man känna en viss vibration igenom drivkällan men inget direkt twaang. Min 630 kändes ungefär som en vanlig standard HW30S vad gäller själva avfyrningen och drivkällans arbete. Ett gott betyg för ett simpel konstruktion. Många känslor och upplevelser runt den här modellen är helt enkelt sådana att man känner att det finns en viss omsorg, eller i alla fall passning, runt sammansättningen och dimensionerna hos vapnets komponenter. Detta är ganska långt ifrån de subjektiva upplevelserna som man får efter att ha skjutit en ny plastbössa i lågprisligan från fabrikat som Gamo eller Hatsan.

  Ingen hightech, detta är en traditionell och genuin fjäderbössa 1A


Riktmedlen är även dessa rustika och här kommer vi dessvärre in på lite av modellens svagare sidor. Visirlinjen är av naturliga skäl närmast enorm! En brittisk luftvapentestare skojade i sin recension och berättade att han upplevde det som att han närmast hade kunnat peta ner villebrådet med spetsen av mynningen av pipan istället för att påskjuta det. Ovant är det i alla fall, med öppna riktmedel och exceptionellt lång pipa. Kornsiktet och själva siktet är annars simpla och sannolikt formgivna strax efter andra världskriget. De är tyvärr lite för grova för riktig precisionsanvändning och inställningen av dem närmast primitiv. I verkligheten så spelar detta sällan någon praktisk roll eftersom de flesta köpare idag tenderar till att utrusta sina vapen med optiska riktmedel, företrädesvis kikarsikten - varpå man springer på en av modellens riktiga akilleshälar, kilbasen!


Kilbasen har tyvärr och av någon bisarr anledning en riktigt udda dimension och detta innebär naturligtvis att det blir synnerligen svårt och därtill kostbart att hitta exakt korrekta fästen för kikarsiktet. Då vapnet är billigt så frestas tyvärr många köpare av 630/631 att välja matchande billiga fästen med resultat att riktmedlen inte blir riktigt skottfasta alternativt att finishen på kilbasen förstörs. Just detta är nog tyvärr modellens största och mest påtagliga praktiska nackdel. Trist, då lösningen är enkel och hade gjort underverk för vapnets helhetsintryck.


Slutomdömet är bortsett ifrån kilbasen överlag riktigt gott. Slavia 630 sålde bra i USA under ett par års tid under 1990-talet, då för blott $89 (jmfr dåtida Beeman R7 på $249), och kallades ofta för "poor mans R7" just med anspelning på Beemans lilla guldägg. Maccari himself gillade den enkla, billig och ärliga modellen så därför kom det till och med ut ett simpelt men välgörande Maccarikit till modellen för blott $14.

Med ett sådant kit ombord, optimalt justerad och omsedd av en kunnig ägare liksom försedd med korrekt anpassade kikarsiktesfästen så blev lilla 630 en modell som uppskattades högt och rent av sina ägare och detta med all rätt. Med sina udda proportioner och sin måttliga effekt (max runt 9-10 joule och bara kaliber 177) så hade modellen mycket emot sig för att slå på den effekthungriga USA-marknaden men detta klarade den ändå. Lågt pris, hög kvalité liksom bra precision och ett diskret avfyrningsläte gjorde att modellen ändå vann många hjärtan och den var faktiskt inte heller helt ovanlig för lättare former av skyddsjakt.


  Genuin och prisvärd - så kan man sammanfatta hederliga gamla Slavia 630


Idag så säljs inte längre 630 ny över disk i Sverige, såvitt jag vet. När den såldes så var den billig med under 800 kr men var ändå rätt så trögsåld då många entusiaster tyvärr inte riktigt kände till den och dess goda företräden. Huruvida man kan hitta en ny 630 ifrån utlandet vet jag inte annars så är det dessvärre bara andrahandsmarknaden att lita på. Modellen är inte jättevanlig men oftast ganska billig och kan ibland hittas på typ Tradera för bara några hundralappar. Den som handlar då kan lyckas komma över ett riktigt bra vapen för mycket måttliga pengar.


Då är det bara att gratulera! 

 
ANNONS
 
Ingen bild

kj

15 mars 2016 09:58

har fortfarande kvar mitt slavia 620 som jag fick i julklapp 1963,var då tolv år,med det sköt jag allt från möss till gråtrut,funkar fint att skjuta med än idag,ett kvalitets gevär.

 
Ingen bild

Air

15 mars 2016 12:58

Bra läsning en ny Slavia är på min önskelista men inte
hittat någon.Var många som ägde enklare modeller av Slavia
när man var yngre var det inte Hobbex som sålde dom.
Verkade överleva all sorts misshandel av unga skyttar.

 
Ingen bild

Ajnstajn

15 mars 2016 18:53

Typiskt jaktbrott att skjuta så stora fåglar som den på bilden med luftgevär i cal 177. Preskriberat eller?
Troligen bidrar den låånga pipan till det låga skottljudet men det är nog också enda fördelen. Troligen skulle de skjuta bättre med kortare pipa eftersom kulans tid i pipan minskar och därmed också påverkan från fjädern och skytten.

Johnny Ottosson

15 mars 2016 18:59


Granjärpen är en fågel som bara existerar i Nordamerika (förutom Zoos etc).

Den är fullt laglig att jaga med luftvapen i kaliber 177 under många (men inte alla) områden där den förekommer.

 
Ingen bild

Nahoj

17 mars 2016 11:27

Verkar endast vara möjlig att hitta på nätet:

http://www.afg-defense.eu/air-guns-cal.45mm/air-rifle-slavia-630-standard-cal.-4.5mm/

Men då till det facila priset av 187 Euro.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se