Airpang

Direktlänk till inlägg 27 februari 2016

Sveriges generösa luftvapenlagstiftning...

Av Johnny Ottosson - 27 februari 2016 13:00



Dystert i Skottland

 

  

Ataman Ultra-C M2R 725/RB

 

Från och med den första januari 2017 så kommer det nu att krävas en vapenlicens för innehav av ALLA luftvapen i Skottland, precis som fallet är på Irland eller Malta. Nyheten har naturligtvis väckt en stor förstämning ibland alla luftvapenskyttar och vi lider naturligtvis med de skotska entusiasterna.


Länk: http://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-35668626


Innan årsskiftet så måste alltså alla luftvapenägare i Skottland endera lämna in sina vapen för destruktion, utan ersättning, alternativt söka en regelrätt vapenlicens. Ett av de rent administrativa problemen är att det i Skottland förväntas finnas ungefär en halv miljon licensfria luftvapen. Räknar man bakåt på 26 veckor (ett halvår) så innebär detta 19.000 st tänkbara licenshandläggningar - bara för luftvapen.


Blotta mängden av ansökningar som kan tänkas komma in är naturligtvis ett stort tänkbart problem och för att lösa detta så har man skapat ett helt gäng, lätt udda, undantag ifrån licensreglerna:


Exemptions may apply (this means you don't need a licence) in certain situations, including if you're:

  • a member of an air weapon club and only use a gun at the club or events linked to the club
  • a member of a cadet corps and only use a gun for specific activities linked to the corps
  • using a recreational shooting facility
  • performing a artistic act

Det finns naturligtvis fler tänkbara undantag som rör aktörer inom handeln med skjutvapen etc, liksom att luftvapen fortfarande är fria för de som redan har en vapenlicens eller ett hagelvapentillstånd. En av de sätten som finns för att lösa problematiken runt att luftvapen ligger på licenser är faktiskt att ta ut ett hagelvapentillstånd och sedan köpa luftvapnen mot detta - eftersom det är enklare att få ut ett hagelvapentillstånd än ett kulvapentillstånd, under vilket luftvapnen framöver kommer att lyda.


Visst känns det härligt bisarrt att man kan köpa ett armborst med valfri slagkraft helt licensfritt där det krävs en riktigt vapenlicens för att få köpa en airsoft-pistol?


Nog om detta elände...


Jag har under de senaste dagarna varit i kontakt med både Fondprodukter och Wanderoo om möjligheten att låna några produkter för presentation här på bloggen. Som de flesta vet så är dessa aktörer importörer för Snowpeak respektive eventuellt kommande importörer för Ataman.


Det hade ju varit spännande att bekanta sig med några av deras modeller och skriva några rader om dem här på Airpang. Detta då eftersom jag har noterat att man exempelvis på det svenska luftvapenforumet har efterlyst recensioner på exempelvis Snowpeak 900. Själv så är jag dessutom nyfiken på Atamans Ulta-C M2R 725/RB.


Vi får se vad detta landar någonstans..

 

 
 
Ingen bild

Air

27 februari 2016 15:24

Vore trevligt om du kan låna lite produkter av exv,
Fondprodukter att testa.På forum är det vissa som
driver hathobby mot vissa märken därför orkar ingen
skriva något längre blir dålig stämmning bara.Helt
ok att tycka vad man vill men man behöver inte överdriva.
Hoppas det blir bättre här kanske.

 
Ingen bild

Herr korrekt

27 februari 2016 16:10

Idag Skottland imorgon vi!

 
Ingen bild

kj

27 februari 2016 17:07

kom det en sådan idiotlag i Sverige skulle jag totalt skita i den,har full vapengarderob med licens på alla vapen,men myndigheter skall ju inte jävlas med folket,hoppas dom vi har här fattar det???.

Johnny Ottosson

28 februari 2016 14:36


Om samma lag hade blivit verklighet i Sverige så hade du inte blivit berörd eftersom en enda av dina legala vapenlicenser hade täckt in samtliga av dina luftvapen.

 
Ingen bild

Juryman

27 februari 2016 17:38

Skita i den, ok lycka till de har ju i alla fall bra käk i fängelserna.

 
Ingen bild

Anders

27 februari 2016 18:51

Ja, nu är det bara att invänta polismyndigheten här i Sverige får upp ögonen på det som händer i Skottland. Sedan kommer en viss tjänsteman springa benen av sig mellan inrikesministerns kontor på Rosenbad och TV4 morgonsoffa och förklara hur farligt det är med licensfria luftvapen. Och att dessa används för träning av terrorister, brukas av organiserade kriminella och vapen kåta MÖP:are.
Idag vill dom ta dina enhandsvapen och halvautomatiska gevär, imorgon ditt halvtaskiga luftgevär från Jula

 
Ingen bild

Texas Ranger

27 februari 2016 22:41

Bäst att börja bunkra bössor redan nu!!!

 
Ingen bild

Archon

27 februari 2016 23:06

Bedrövligt. Det är just sådant här som får mig att fundera över vilken nytta man egentligen har av politiker. Dom kostar bara skattebetalarna en massa pengar men åstadkommer sällan något vettigt. Det bästa vore att göra sig kvitt dom. Odugliga parasiter som borde skaffa sig riktiga jobb. Jag vill kunna äga vilken bössa jag vill utan att någon lägger sig i detta.

 
Ingen bild

Archon

27 februari 2016 23:34

Tänk er att någon idiot skjuter ihjäl en unge med ett trimmat PCP så kommer vi garanterat att få strängare luftvapenlagstiftning här i Sverige också. Det är allt som behövs. Alla oskyldiga luftskyttar som bara vill kunna njuta av sin hobby får då lida för en enda galnings verk. Rättvist? Nej, knappast.

Johnny Ottosson

28 februari 2016 14:35


Detta är en stor farhåga och något som jag vet att i alla fall en svensk aktör hade stort huvudbry runt.

Tyvärr så började andra aktörer saluföra PCP med kaliber 25 helt licensfritt och eftersom dessa var billigare och därmed mer överkomliga för yngre köpare så var isen redan bruten och problemrisken lagd.

Den dag då någon blir ihjälskjuten med ett "licensfritt" PCP som har kaliber 22/25 och media får nys om detta så kommer detta att få oproportionella konsekvenser för oss alla, var så säker.

 
Ingen bild

kj

28 februari 2016 20:22

ägt licens krutvapen i 45 år nu,använts till både jakt o sportskytte ,ok den lagen skulle inte gälla mig,men tycker ändå att den är grymt orättvis för alla andra,hoppas dom svenska myndigheterna tänker till och inte förstör för blivande skytta.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards